Probleem met geluid

Verbouwing bij Fox Autowas zit er bijna op

FOX Autowas in het Zeeuwse Hulst Foto: FOX Autowas

De verbouwing bij Fox Autowas in Hulst zit er bijna op. Het was een flinke investering, waarbij aan de achterkant van de wasstraat een stuk is aangebouwd en rondom de droger een geluidskamer wordt gerealiseerd.

De achterkant van de wasstraat is dichtgemaakt en vanuit de aanbouw zit er nu een L-vorm in. Klanten gaan na het autowassen meteen naar links en rijden zo door naar de stofzuigers. Dit deel van de verbouwing is bijna klaar, alleen de aanbouw moet nog goed worden dichtgemaakt aan de bovenkant.

Omdat het geluid een probleem was, is er gekozen voor een geluidskamer rondom de droger. Volgens eigenaar Marco Henderickx is dit niet alleen voor de buren een geruststelling, maar ook voor het bedrijf zelf een stuk prettiger omdat er minder ‘herrie’ is. “We hebben een akoestisch rapport op laten maken. Daaruit kwam naar voren dat we aan alle eisen voldoen. Maar in de praktijk bleken we toch net iets boven het geluidsniveau te zitten.”

Nadeel

Bij de opening van de wasstraat in 2021, koos het bedrijf in beginsel voor gladde sandwichpanelen aan de binnenkant van de washal. “Dit zijn hele mooie panelen die ik al een keer eerder in België had gezien. In Nederland zag ik dat nog nergens, want overal zat profiel op.” Het voordeel van deze panelen was volgens Henderickx dat het makkelijker schoon te maken was. “Maar uiteindelijk bleek het een nadeel te zijn dat het meer galmt. Toen ik met Fox Autowas begon, was ik nog onervaren. En over het geluid had ik op die manier nog niet nagedacht. Maar al doende leert men.”

Wanneer de geluidsisolatie is toegepast, zou de carwash volgens het akoestisch rapport langer open kunnen blijven. Henderickx: “In eerste instantie kwam uit het rapport dat we na zeven uur nog maar een bepaald aantal auto’s konden wassen. En dus waren we gewoon om zeven uur dicht. Dat zou in principe nu later kunnen. Maar of we dat uiteindelijk gaan doen, dat weet ik nog niet. Van collega’s die langer open zijn hoor ik wel dat er tussen zeven en acht uur nog best wat gewassen wordt. Maar ik denk dan altijd: als je niet tot acht uur kan wassen, dan kom je wel daarvoor. Ik denk niet dat we daardoor klanten mislopen of kwijtraken. Bovendien zijn de dagen al lang genoeg zo.”

Stukje groener

Al met al is de verbouwing een flinke investering geweest, vertelt Henderickx. “Ik heb er een jaar voor moeten werken. Maar ik ben vooral blij dat we dit gewoon kunnen doen. Daar mogen we heel trots op zijn.” Ondertussen wordt er alweer vooruitgekeken naar het volgende grote project. Zo komen er binnenkort op het dak van Fox Autowas zonnepanelen te liggen. “Ik ben altijd druk bezig met dat soort dingen. Maar ik vind het ook leuk om te doen. En we zijn weer een stukje groener en meer toekomstbestendig, dat hoort er dan ook weer bij.”

Voor de verbouwing is de wasstraat slechts enkele dagen dicht geweest. Inmiddels kan er weer volop worden gewassen.

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.