MKB-Nederland

‘Wet- en regelgeving voor het bedrijfsleven moet vereenvoudigen’

De hoeveelheid wet- en regelgeving voor het bedrijfsleven is de afgelopen jaren geëxplodeerd, zeggen ondernemersorganisaties Foto: Shutterstock

Door een opstapeling van regels, wetten en programma’s als gevolg van de wensen van politieke partijen, raken ondernemers steeds meer de weg kwijt of haken zelfs af. De politiek moet daarom de uitvoerbaarheid beter in het oog houden, zegt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), het overheidsloket voor veel ondernemersregelingen.

“Het is tijd om minder te gaan doen en minder te willen”, schrijft de RVO in een rapport. Minder regels en regelingen zorgen er juist voor dat de organisatie meer kan bereiken in het bijstaan van ondernemers, denkt algemeen directeur Abdeluheb Choho. “Maar daarvoor zijn er wel scherpe keuzes van de politiek nodig. Ook is het essentieel dat de haalbaarheid, uitvoerbaarheid en de ambitie om het simpel te houden centraal komt te staan bij politiek en beleid.”

‘Nederland loopt vast’

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland herkennen de zorgen van de RVO volledig. De belangenclubs noemen het zeer goed dat ze dit signaal geven. “Op tal van fronten loopt Nederland inmiddels vast. Van het overvolle stroomnet tot de enorme regelbrei. De hoeveelheid wet- en regelgeving voor het bedrijfsleven is de afgelopen jaren absoluut geëxplodeerd”, zeggen de ondernemers. Veel regels zijn onwerkbaar, worden bij belemmeringen niet aangepast of schrijven te vaak voor hoe iets moet.

Focus op uitvoering

“Daar moeten we samen met de overheid en een nieuw kabinet en de uitvoerders van beleid mee aan de slag”, stellen de ondernemersorganisatie. Zo willen zij dat bij nieuwe regels een toets komt of ze voor bedrijven wel werkbaar zijn en moet de wetgeving vereenvoudigen. “We moeten massaal focussen op de uitvoering van beleid en niet steeds ambitie op ambitie stapelen en nieuwe regels produceren.”

Lees ook:

Auteur: Belinda Meijers

Bron: ANP

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Wet- en regelgeving voor het bedrijfsleven moet vereenvoudigen’ | CarwashPro