Winterklaar

Hoe gaan carwashes om met de vrieskou?

Over één ding zijn de carwashes het eens: een bezoek aan de wasstraat is ook in de winter geen overbodige luxe Foto: Shutterstock

Nu de temperatuur in Nederland het vriespunt heeft bereikt, heeft elke carwash een eigen plan van aanpak. Terwijl de één kiest voor een speciale winteraanbieding voor de klant, sluit de ander vanwege vorst de deuren of een deel van de wasstraat. “Zo warmen we de wasstraat extra op.”

“Het vriest, maar wij staan voor je klaar”, is de boodschap van Truck en Carwash Alphen. De wasstraat blijft tijdens de vorst open zodat klanten het voertuig kunnen wassen en beschermen tegen de winterkou. Vanwege de waxlaag die wordt gebruikt, hoeven klanten zich volgens de Alphense carwash geen zorgen te maken over beschadigingen door ijsvorming of sneeuw. “Onze waxlaag is speciaal ontwikkeld voor gebruik in de winter. Hij zorgt voor een waterafstotende laag die het ijs en de sneeuw gemakkelijk laat afglijden.”

Rial Carwash Meppel deelt die boodschap. De auto wassen als het kwik onder nul is gedaald, kan volgens de carwash geen kwaad. “Juist als het vriest is het wassen van de auto extra belangrijk. Hoe eerder strooizout van uw auto wordt gespoeld, hoe kleiner de kans op schade.”

‘Talloze mythes’

Ook Loogman Carwash benadrukt het belang van een goede wasbeurt wanneer het vriest. “Er circuleren talloze mythes over autowasstraten, maar één ding is zeker: een bezoek aan de wasstraat is in de winter geen overbodige luxe, zeker niet wanneer er flink met zout is gestrooid. Hoewel moderne auto’s beter beschermd zijn, blijft zout een bedreiging voor het plaatwerk. Vuil tast bovendien de werking van sensoren en camera’s aan, wat de veiligheid in het gedrang brengt.”

De frequentie van wassen hangt volgens Loogman af van de strengheid van de winter en het strooibeleid. Bij regelmatig rijden op gepekelde wegen of met een oudere auto is vaker wassen verstandig. Voor de veiligheid en goede werking van sensoren is regelmatig wassen altijd aan te raden.

Winterklaar

Carwash XL Coevorden pakt de vorst aan om een Winter Wash-aanbieding te promoten. Waarbij de auto voor 16,50 euro ‘helemaal winterklaar’ wordt gemaakt. Dit is belangrijk, omdat juist in de winterperiode veel auto’s het zwaar te verduren krijgen, meldt de carwash. “De onderkant van de auto is – zeker tijdens de winter – een verzamelplek voor straatvuil. Dit is ook de plek waar het strooizout zich gaat hechten en zodoende de auto beschadigt. Ook de lichtmetalen velgen zijn hier ’s winters erg gevoelig voor. Daarom is het belangrijk om de auto extra te verzorgen.”

Deuren dicht

Vanwege de vorst zijn er ook carwashes die vanwege de vorst een paar dagen dicht gaan of een deel van de wasstraat afsluiten. Zo kondigde Carwash & Ko op Facebook aan de deuren te sluiten van maandag 8 tot en met woensdag 10 januari. Furnawash in de Belgische stad Veurne blijft open, maar sluit wel de poorten aan het begin en aan het einde van de wasstraat. “Zo warmen we de wasstraat extra op. Ook onze vloerverwarming helpt tegen de koude weersomstandigheden.”

Lees ook:

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Hoe gaan carwashes om met de vrieskou? | CarwashPro
Winterklaar

Hoe gaan carwashes om met de vrieskou?

Over één ding zijn de carwashes het eens: een bezoek aan de wasstraat is ook in de winter geen overbodige luxe Foto: Shutterstock