Carwash, bob autowas, wasstraat

‘Dit besturingssysteem denkt vanuit de carwashondernemer’

De missie van Innovative Control Systems (ICS) is om het leven van carwashondernemers te vereenvoudigen. Dat doet het bedrijf door specifieke besturingssystemen en software voor wasgelegenheden te ontwerpen. De doorstroom verbeteren en upselling promoten zijn daarbij speerpunten. European Business Development Director Suzanne Huisman van PSD Codax vertelt meer over het systeem van ICS dat door PSD Codax aan de Europese markt wordt aangepast.

“Ongeveer drie jaar geleden werd PSD Codax overgenomen door ICS. Het doel van PSD Codax is om de producten van ICS op de Europese markt aan te passen. De focus ligt op West- en Noord-Europa”, vertelt Huisman. In thuisland Amerika is ICS al jarenlang succesvol. Om het systeem geschikt te maken voor de Europese markt zijn wat aanpassingen doorgevoerd. In de Verenigde Staten kent men geen waspassen bijvoorbeeld. Die functie is inmiddels geïmplementeerd in de Europese versie.

ICS werd in 1988 opgericht door Kevin Detrick. De Amerikaan was niet tevreden met de software en besturingssystemen voor carwashes. Omdat hij ervan overtuigd was dat het beter kon, besloot hij om zelf maar de bestaande technologie aan te passen zodat hij en andere ondernemers slimmer voortaan kunnen werken. In de loop der jaren ontwierp het team van ICS verschillende systemen voor wasgelegenheden. “Het doel was om het leven van carwash ondernemers gemakkelijker te maken. Omdat ICS is opgericht met de ondernemer in het achterhoofd, weten we wat onze klanten bezighoudt. Er wordt vanuit deze specifieke sector gedacht. Dat is een heel andere insteek dat een softwarebedrijf dat spontaan besluit om zich op de carwashbranche te richten. Zo’n onderneming mist vaak kennis en expertise van de sector”, weet Huisman.

Doorstroom verbeteren

“Een meerwaarde van de systemen is dat de nadruk op de invoering van automatisch betaalgemak wordt gelegd. Daardoor wordt de doorstroom bij carwashes verbeterd”, stelt Huisman. Als er sneller betaald kan worden, zijn de wachtrijen korter en kunnen klanten eerder weg. Dat levert een hoop voordelen op: “Zo kun je het klantcontact verbeteren en versoepelen. Medewerkers kunnen zich op specifieke klantvragen richten en hoeven zich niet meer met het betaalproces bezig te houden. Nadat een klant betaald heeft, kan hij een medewerker vragen stellen. Voorheen gebeurde dat bij het betaalproces, waardoor wachtrijen ontstonden.” Huisman benadrukt dat het hier om verkoopsystemen gaat en niet om betaalsystemen: “Onze installaties verkopen producten in tegenstelling tot betaalautomaten die enkel betalingen in ontvangst nemen.”

Het systeem is volgens de makers ontworpen voor upselling en kan naar eigen inzicht uitgebreid en ingericht worden. “Je kunt bijvoorbeeld beginnen met de plaatsing van een kassa, waarna je het systeem later verder kunt uitbreiden met extra menu’s en meerdere toepassingen. De backoffice van ICS is heel uitgebreid en wordt gerund door experts die hun sporen in de carwashbranche ruimschoots verdiend hebben”, verduidelijkt Huisman

Upselling

“We hebben een grote achterban waaruit we veel kennis kunnen putten. Daarnaast kunnen we bogen op de expertise van een ontwikkelingsteam van vijftien developers, circa honderd supportmedewerkers die dag en nacht klaarstaan en een sterke marketingafdeling.” Deze marketeers hebben zich over het systeem gebogen en ontwikkelde een product dat klanten op maat kan bedienen. “De automaat begroet mensen bij binnenkomst via een videoboodschap. Normaliter zetten klanten de eerste stap. Zij kiezen een programma, betalen en vervolgen hun weg. Bij dit systeem zetten wij de eerste stap en spreken we de klant gericht aan.”

Naast de sterke binding met de sector zijn er volgens Huisman meerdere voordelen te bespeuren. “In een standaard kassasysteem wordt in de avonds de kas geteld en afgestort. Je krijgt dan een bonnetje met ‘afgestort bedrag’ en het geld is weg uit het systeem. In WashConnect wordt het geld digitaal afgestort naar een ‘kluis’ die je gewoon in het overzicht van de back office ziet verschijnen. Vanuit die kluis kan de manager of een ander bevoegd persoon dit geld afstorten naar een bank. Hiermee heb je dus altijd een digitale trail wat er met het cash geld is gebeurd. Dat is een groot voordeel ten opzichte van andere installaties. Een ander groot voordeel is dat dit systeem ook kan upsellen. Als een medewerker tien keer achter elkaar een ‘nee’ te horen krijgt als hij een extra programma aanprijst, is de kans groot dat hij daarna geen aanprijzing meer dot aan de volgende klant. Dat betekent dat je potentiële klanten niet bereikt. Wie weet had die elfde klant namelijk wel interesse in het aanbod. Het systeem werkt op klantverzoek met upselling en laat de moed niet zakken of zich leiden door emoties”, besluit Huisman.

Lees ook:

  • Bereik meer klanten in de carwash met uitgebreide betaalkeuzes
  • Software om administratieve lasten te verminderen en omzet te verhogen
  • ‘Afrekenen is de bottleneck voor veel wasgelegenheden’
  • Hoe te overleven als startende ondernemer in de carwashbranche

 

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.