Belgische minister van mobiliteit opent Autotechnica Brussel

De vice-premier en minister van Mobiliteit van België, Georges Gilkinet, opende afgelopen zondag de 20ste editie van vakbeurs Autotechnica in Brussel. Volgens de Belgische bewindsman is de sector nodig om “de uitdagingen van morgen mogelijk te maken.”

De Belgische overheid zet erg in op de energietransitie. Een project waar het de autobranche volgens Gilkinet voor nodig heeft. “Er zullen altijd wel auto’s zijn, maar anders dan vandaag. Kleiner en met minder uitstoot. De mobiliteit van morgen zal multi-modulair zijn. De auto zal er echter een plaats in behouden.” Verder gaf hij aan alle begrip te hebben voor uitdagingen als de gevolgen van de prijsstijgingen van grondstoffen en het vinden van geschikt personeel. “We moeten jongeren inderdaad overtuigen de stap naar technische beroepen te zetten.”

Coronamaatregelen

Het was vier jaar wachten op deze editie van de vakbeurs voor de automotive aftermarket in de Benelux. In 2018 was de laatste keer, nadat de editie in 2016 voortijdig moest worden afgebroken vanwege de terroristische aanslagen in Brussel. In 2020 ging de beurs niet door vanwege de coronamaatregelen. Voor deze editie gaf de beursorganisatie vooraf al aan dat de beurslocatie Brussels Expo een ‘safe place to visit’ is.

Autotechnica, publiek

Brussels Expo investeerde onlangs in extra ventilatie uitrusting, CO2-meetapparatuur en UVC-toestellen die de luchtkwaliteit optimaliseren. Net als in Nederland gelden ook in België geen beperkingen meer voor beurzen. Dat betekent dat er geen mondmasker of vaccinatiebewijs vereist is voor bezoekers.

Omdat Autotechnica & Service Station & Carwash een beurs is voor de hele autobranche en dan met name gericht op onderhoud en reparatie in het universele kanaal, was er veel werkplaatsuitrusting en gereedschap te zien. Maar ook de carwash- en tankbranche komt er aan zijn trekken. Gelijk bij het binnenlopen van de eerste van drie hallen zijn aan de linkerkant grote stands te vinden van de Belgische Christ-importeur Pro-Wash en leverancier Madic. Ook de Belgische vertegenwoordiging van Istobal en Holz springen in het oog.

Glas in plaats van kunststof

Iets bescheidener is de stand van Washtec-verdeler Carwash Concept Company. De nieuwe Smartcare rollover van Washtec maakt er zijn Belgische debuut. In Nederland zijn er inmiddels al een aantal van geplaatst en in bedrijf, maar in België is de introductie wat later. Volgens Philippe Kesteleyn van 3C zijn de meest in het oog springende verschillen tussen de Smartcare en zijn voorganger dat er glas is gebruikt voor de voorpanelen in plaats van kunststof. Dit komt onder meer de levensduur van de panelen ten goede.

Washtec, Autotechnica

Ook de nozzles zijn verbeterd waardoor ze makkelijker los te draaien zijn voor onderhoud of vervanging. En kwam er een nieuwe oplossing voor de lagers waarop het wasportaal door de wasstraat rolt. Minder slijtage en onderhoud zijn hierbij de gedachte. Verder zijn de doseerpompen voor de chemie nu elektrisch aangedreven in plaats van pneumatisch. Dat laatste heeft onder meer te maken met het nieuwe bedieningspaneel, annex betaalzuil. De hele rollover is computergestuurd en op afstand te bedienen. Vanaf de betaalzuil of een ander device kan het systeem worden gemonitord en bijgesteld. Dat betekent dat op afstand de wasduur of dosering kan worden aangepast op de drukte in de wasstraat.

Afvalwater

In de eerste hal verder naar links zijn Wasserschmidt, Cleanbuild en Mesa Coatings te vinden. De eerste toont in Brussel zijn nieuwe innovatieve slibopvangsysteem waar CarwashPro al eerder over berichtte. Volgens Jakob van Nimwegen van Wasserschmidt vormt het systeem een oplossing voor een probleem waar steeds meer wasstraten in de toekomst mee te maken krijgen. Wat doe je met de enorme stroom afvalwater en slib nu wasstraten steeds groter worden en milieu-eisen strenger? Hierover later meer op CarwashPro.

Mesa Coatings laat in Brussel vooral zien waar het goed in is: vloeren in alle kleuren en samenstellingen. Wat vooral opvalt is de grote variatie. De mate van anti-slip is hierbij bepalend en hierin zit ook het onderscheid tussen een werkplaatsvloer en een vloer voor een carwash. Beiden zijn volgens Jan-Peter van Eden van Mesa vloeistofdicht, maar in een wasstraat is een goede antisliplaag veel belangrijker omdat hij vrijwel altijd nat is en klanten er veilig in en uit hun auto moeten kunnen stappen. Bij een werkplaats speelt mee dat de vloer goed te reinigen moet zijn, zodat olie en vet makkelijk en snel te verwijderen zijn. Bezoekers van de beurs kunnen op de Mesa-stand met een grote hoeveelheid aan monsters en stalen de verschillen ervaren tussen een giet- en een troffelvloer en de gradaties in antislip.

Paars schuim

Bij Kenotek, leverancier van waschemie en poetsmiddelen, is de nieuwe productlijn ‘Coat It’ te zien. Deze bestaat uit verschillende polijstmiddelen en ceramische coatings om autolakken te renoveren en te beschermen. Maar ook uit de bijbehorende polijstpads. “Deze lijn is speciaal gericht op de Beneluxmarkt. Met de hoge loonkosten in het achterhoofd. Het zijn dus producten die makkelijk en snel te verwerken zijn, met maximaal resultaat”, aldus de vertegenwoordiger op de stand van Kenotek.

Kenotek, autotechnica

Een ander opvallend nieuwtje van Kenotek is het Active Sensation Foam voor wasstraten. Het paarse schuim en de frisse geur zorgen voor de juiste beleving bij het wassen van de auto, maar bijzonder is dat de kleur meteen verdwijnt tijdens het spoelen. Het idee hierachter is dat het afvalwater sneller en makkelijker te reinigen is, maar ook vlekken op kleding van klanten en medewerkers, verkleurde vloeren en dergelijke vermeden worden.

TSG, Autotechnica

De Belgische vestiging van TSG pakte uit met een hoog Kärcher-gehalte. Het bedrijf heeft de ambitie om tankstations in België net als in Nederland aan de rollover te krijgen. De zuiderburen kennen vooral op zichzelf staande wastunnels, waar in Nederland vrijwel ieder tankstation een rollover en/of een aantal wasboxen heeft. In combinatie met het door TSG ontwikkelde Charlie-cloudplatform kunnen volgens TSG interessante combinaties gemaakt worden met andere diensten die tankstations in huis hebben. Zoals kortingsacties waarbij wasbeurten gecombineerd kunnen worden met een kopje koffie, brandstof met een wasbeurt en andere manieren om klanten te binden of te belonen voor hun loyaliteit.

Autotechnica, Service Station & Carwash is nog te bezoeken tot en met woensdag 30 maart en open van 13.00 tot 21.00 uur.

Lees ook:

Auteur: Paul Van den Bogaard

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Belgische minister van mobiliteit opent Autotechnica Brussel | CarwashPro

Belgische minister van mobiliteit opent Autotechnica Brussel

De vice-premier en minister van Mobiliteit van België, Georges Gilkinet, opende afgelopen zondag de 20ste editie van vakbeurs Autotechnica in Brussel. Volgens de Belgische bewindsman is de sector nodig om “de uitdagingen van morgen mogelijk te maken.”

De Belgische overheid zet erg in op de energietransitie. Een project waar het de autobranche volgens Gilkinet voor nodig heeft. “Er zullen altijd wel auto’s zijn, maar anders dan vandaag. Kleiner en met minder uitstoot. De mobiliteit van morgen zal multi-modulair zijn. De auto zal er echter een plaats in behouden.” Verder gaf hij aan alle begrip te hebben voor uitdagingen als de gevolgen van de prijsstijgingen van grondstoffen en het vinden van geschikt personeel. “We moeten jongeren inderdaad overtuigen de stap naar technische beroepen te zetten.”

Coronamaatregelen

Het was vier jaar wachten op deze editie van de vakbeurs voor de automotive aftermarket in de Benelux. In 2018 was de laatste keer, nadat de editie in 2016 voortijdig moest worden afgebroken vanwege de terroristische aanslagen in Brussel. In 2020 ging de beurs niet door vanwege de coronamaatregelen. Voor deze editie gaf de beursorganisatie vooraf al aan dat de beurslocatie Brussels Expo een ‘safe place to visit’ is.

Autotechnica, publiek

Brussels Expo investeerde onlangs in extra ventilatie uitrusting, CO2-meetapparatuur en UVC-toestellen die de luchtkwaliteit optimaliseren. Net als in Nederland gelden ook in België geen beperkingen meer voor beurzen. Dat betekent dat er geen mondmasker of vaccinatiebewijs vereist is voor bezoekers.

Omdat Autotechnica & Service Station & Carwash een beurs is voor de hele autobranche en dan met name gericht op onderhoud en reparatie in het universele kanaal, was er veel werkplaatsuitrusting en gereedschap te zien. Maar ook de carwash- en tankbranche komt er aan zijn trekken. Gelijk bij het binnenlopen van de eerste van drie hallen zijn aan de linkerkant grote stands te vinden van de Belgische Christ-importeur Pro-Wash en leverancier Madic. Ook de Belgische vertegenwoordiging van Istobal en Holz springen in het oog.

Glas in plaats van kunststof

Iets bescheidener is de stand van Washtec-verdeler Carwash Concept Company. De nieuwe Smartcare rollover van Washtec maakt er zijn Belgische debuut. In Nederland zijn er inmiddels al een aantal van geplaatst en in bedrijf, maar in België is de introductie wat later. Volgens Philippe Kesteleyn van 3C zijn de meest in het oog springende verschillen tussen de Smartcare en zijn voorganger dat er glas is gebruikt voor de voorpanelen in plaats van kunststof. Dit komt onder meer de levensduur van de panelen ten goede.

Washtec, Autotechnica

Ook de nozzles zijn verbeterd waardoor ze makkelijker los te draaien zijn voor onderhoud of vervanging. En kwam er een nieuwe oplossing voor de lagers waarop het wasportaal door de wasstraat rolt. Minder slijtage en onderhoud zijn hierbij de gedachte. Verder zijn de doseerpompen voor de chemie nu elektrisch aangedreven in plaats van pneumatisch. Dat laatste heeft onder meer te maken met het nieuwe bedieningspaneel, annex betaalzuil. De hele rollover is computergestuurd en op afstand te bedienen. Vanaf de betaalzuil of een ander device kan het systeem worden gemonitord en bijgesteld. Dat betekent dat op afstand de wasduur of dosering kan worden aangepast op de drukte in de wasstraat.

Afvalwater

In de eerste hal verder naar links zijn Wasserschmidt, Cleanbuild en Mesa Coatings te vinden. De eerste toont in Brussel zijn nieuwe innovatieve slibopvangsysteem waar CarwashPro al eerder over berichtte. Volgens Jakob van Nimwegen van Wasserschmidt vormt het systeem een oplossing voor een probleem waar steeds meer wasstraten in de toekomst mee te maken krijgen. Wat doe je met de enorme stroom afvalwater en slib nu wasstraten steeds groter worden en milieu-eisen strenger? Hierover later meer op CarwashPro.

Mesa Coatings laat in Brussel vooral zien waar het goed in is: vloeren in alle kleuren en samenstellingen. Wat vooral opvalt is de grote variatie. De mate van anti-slip is hierbij bepalend en hierin zit ook het onderscheid tussen een werkplaatsvloer en een vloer voor een carwash. Beiden zijn volgens Jan-Peter van Eden van Mesa vloeistofdicht, maar in een wasstraat is een goede antisliplaag veel belangrijker omdat hij vrijwel altijd nat is en klanten er veilig in en uit hun auto moeten kunnen stappen. Bij een werkplaats speelt mee dat de vloer goed te reinigen moet zijn, zodat olie en vet makkelijk en snel te verwijderen zijn. Bezoekers van de beurs kunnen op de Mesa-stand met een grote hoeveelheid aan monsters en stalen de verschillen ervaren tussen een giet- en een troffelvloer en de gradaties in antislip.

Paars schuim

Bij Kenotek, leverancier van waschemie en poetsmiddelen, is de nieuwe productlijn ‘Coat It’ te zien. Deze bestaat uit verschillende polijstmiddelen en ceramische coatings om autolakken te renoveren en te beschermen. Maar ook uit de bijbehorende polijstpads. “Deze lijn is speciaal gericht op de Beneluxmarkt. Met de hoge loonkosten in het achterhoofd. Het zijn dus producten die makkelijk en snel te verwerken zijn, met maximaal resultaat”, aldus de vertegenwoordiger op de stand van Kenotek.

Kenotek, autotechnica

Een ander opvallend nieuwtje van Kenotek is het Active Sensation Foam voor wasstraten. Het paarse schuim en de frisse geur zorgen voor de juiste beleving bij het wassen van de auto, maar bijzonder is dat de kleur meteen verdwijnt tijdens het spoelen. Het idee hierachter is dat het afvalwater sneller en makkelijker te reinigen is, maar ook vlekken op kleding van klanten en medewerkers, verkleurde vloeren en dergelijke vermeden worden.

TSG, Autotechnica

De Belgische vestiging van TSG pakte uit met een hoog Kärcher-gehalte. Het bedrijf heeft de ambitie om tankstations in België net als in Nederland aan de rollover te krijgen. De zuiderburen kennen vooral op zichzelf staande wastunnels, waar in Nederland vrijwel ieder tankstation een rollover en/of een aantal wasboxen heeft. In combinatie met het door TSG ontwikkelde Charlie-cloudplatform kunnen volgens TSG interessante combinaties gemaakt worden met andere diensten die tankstations in huis hebben. Zoals kortingsacties waarbij wasbeurten gecombineerd kunnen worden met een kopje koffie, brandstof met een wasbeurt en andere manieren om klanten te binden of te belonen voor hun loyaliteit.

Autotechnica, Service Station & Carwash is nog te bezoeken tot en met woensdag 30 maart en open van 13.00 tot 21.00 uur.

Lees ook:

Auteur: Paul Van den Bogaard

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.