Spraakgestuurde betaalsystemen voor de carwash, toekomstmuziek of geslaagde grap?

Carwashpay, het betaalsysteem van TSG leek even verkrijgbaar te worden met een voice-assistent, maar het bleek om een 1 aprilgrap te gaan. Volgens de leverancier van onder meer betaal- en tanktechniek ging het om een volledig nieuw systeem dat na maandenlang testen volgens TSG nu eindelijk verkrijgbaar was.

“Eindelijk is het zover!”, meldde TSG Netherlands op 1 april via Linkedin. Op een begeleidende video is te zien hoe het systeem werkt. De betaalzuil van Carwashpay ziet er vertrouwd uit, met het aanraakscherm, de betaalmodule en de display. Nieuw is dat de paal nu vraagt waar hij de klant mee van dienst kan zijn en het is zelfs mogelijk om de zuil suggesties te laten doen voor vervolgaankopen. De klant zelf kan vertellen wat hij wil en hoeft hier geen scherm of knoppen voor aan te raken.

Contactloos

Hoe realistisch de video ook oogt en klinkt (zie onder), het gaat om een 1 april-grap van TSG Nederland. Maar wel een die technisch redelijk eenvoudig werkelijkheid kan worden, legt Marijn de Jong van TSG Nederland uit. Hij figureert zelf als klant in de video. “Naast een grap, is het ook een manier om te polsen of bedrijven interesse hebben in spraakgestuurde betaalsystemen.” Een serieuze gedachte dus.

“We hebben best veel reacties van mensen gehad op de video, maar meestal met de vraag of het een 1 april-grap was”, geeft De Jong toe. “Maar ls er serieuze interesse is, kunnen we het zo bouwen hoor.” TSG heeft er duidelijk veel tijd en energie in gestoken om de video zo realistisch mogelijk te maken. Met spraakgestuurde smartphones, navigatiesystemen en online shopassistenten in het achterhoofd is het idee ook niet zo gek.

Kunstmatige intelligentie

“Nu steeds meer bedrijven kijken naar onbemande carwashes, is de vraag of je dat wel moet vervangen door bemanning op afstand. Zelf zien we meer in de toepassing van kunstmatige intelligentie, waarbij het systeem geautomatiseerd werkt en er dus geen persoon aan de andere kant van de lijn hoeft te zitten.”

In onderstaande video is te zien hoe het (kan) werken. Oordeel zelf: toekomstmuziek of geslaagde grap?

Lees ook:

Auteur: Paul Van den Bogaard

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Spraakgestuurde betaalsystemen voor de carwash, toekomstmuziek of geslaagde grap? | CarwashPro

Spraakgestuurde betaalsystemen voor de carwash, toekomstmuziek of geslaagde grap?

Carwashpay, het betaalsysteem van TSG leek even verkrijgbaar te worden met een voice-assistent, maar het bleek om een 1 aprilgrap te gaan. Volgens de leverancier van onder meer betaal- en tanktechniek ging het om een volledig nieuw systeem dat na maandenlang testen volgens TSG nu eindelijk verkrijgbaar was.

“Eindelijk is het zover!”, meldde TSG Netherlands op 1 april via Linkedin. Op een begeleidende video is te zien hoe het systeem werkt. De betaalzuil van Carwashpay ziet er vertrouwd uit, met het aanraakscherm, de betaalmodule en de display. Nieuw is dat de paal nu vraagt waar hij de klant mee van dienst kan zijn en het is zelfs mogelijk om de zuil suggesties te laten doen voor vervolgaankopen. De klant zelf kan vertellen wat hij wil en hoeft hier geen scherm of knoppen voor aan te raken.

Contactloos

Hoe realistisch de video ook oogt en klinkt (zie onder), het gaat om een 1 april-grap van TSG Nederland. Maar wel een die technisch redelijk eenvoudig werkelijkheid kan worden, legt Marijn de Jong van TSG Nederland uit. Hij figureert zelf als klant in de video. “Naast een grap, is het ook een manier om te polsen of bedrijven interesse hebben in spraakgestuurde betaalsystemen.” Een serieuze gedachte dus.

“We hebben best veel reacties van mensen gehad op de video, maar meestal met de vraag of het een 1 april-grap was”, geeft De Jong toe. “Maar ls er serieuze interesse is, kunnen we het zo bouwen hoor.” TSG heeft er duidelijk veel tijd en energie in gestoken om de video zo realistisch mogelijk te maken. Met spraakgestuurde smartphones, navigatiesystemen en online shopassistenten in het achterhoofd is het idee ook niet zo gek.

Kunstmatige intelligentie

“Nu steeds meer bedrijven kijken naar onbemande carwashes, is de vraag of je dat wel moet vervangen door bemanning op afstand. Zelf zien we meer in de toepassing van kunstmatige intelligentie, waarbij het systeem geautomatiseerd werkt en er dus geen persoon aan de andere kant van de lijn hoeft te zitten.”

In onderstaande video is te zien hoe het (kan) werken. Oordeel zelf: toekomstmuziek of geslaagde grap?

Lees ook:

Auteur: Paul Van den Bogaard

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.