Richt je op onderhoud luxe auto’s en genereer meer omzet

Echte auto-enthousiastelingen weten dat niet elke wagen gelijk is. Het kost meer moeite om een duur showroommodel schoon te houden dan een reguliere personenauto. Als het aan de Amerikaanse ondernemer Dan Warner van Exotic Motorwerks ligt, gaan carwasheigenaren een grotere rol spelen bij het onderhoud van luxe vervoersmiddelen. Door detailing en maandelijkse wasbeurten wordt de levensduur van auto’s verhoogd.

Exotic Motorwerks is gespecialiseerd in het beheer en onderhoud van deze auto’s. Warner is groot fan van Porsche en zorgt ervoor dat zijn wagenpark goed onderhouden wordt: “Als autoliefhebber en Porsche dealer verzorg ik al ruim een kwart eeuw luxe occasions. Ik heb talloze bestuurders hun dure voertuig zien verwaarlozen door ondeugdelijk onderhoud en onvoldoende bescherming tegen veranderende weersomstandigheden. Het is doodzonde om te zien dat auto’s door slecht onderhoud verwaarloosd worden.”

Carwasheigenaren kunnen een belangrijke rol spelen op het gebied van bewustwording en onderhoudstips. “Leer je klanten hoe ze langer plezier kunnen hebben van hun auto”, stelt Warner. “Ik vergelijk het bezit van van een luxe auto wel eens met het dragen van een duur kostuum. Als je wat op je maatpak morst, pak je direct een doek en ga je deppen. Dat doe je om vlekken te voorkomen. Als je zo goed voor je kleding zorgt, waarom zou je dat dan niet voor je auto doen?”

Afgesloten ruimten

Blootstelling aan de elementen berokkent schade aan het exterieur van auto’s. Het is volgens Warner aan te raden om luxe occasions zoveel mogelijk in afgesloten ruimtes te stallen: “Veel chauffeurs denken dat zaken als vogelpoep, vuil en olie weinig lakschade veroorzaken omdat je ze snel kunt wegpoetsen. Dit berust echter op een misverstand, omdat deze materialen zuren bevatten die de lak van de auto aantasten. Laat je klanten weten dat ze zo snel mogelijk hun auto moeten poetsen als deze in aanraking komt met vogelpoep, olie of vuil.”


In Zwitserland kunnen auto-enthousiastelingen ervoor kiezen om hun heilige koe in een uiterst chique onderneming volledig in de watten te leggen. Voor 6.000 euro wordt het voertuig gewaxt en gepolijst. Na afloop van deze exclusieve sessie blinkt elke bolide als een spiegel.

Volgens de ondernemer kun je de verzorging van je auto vergelijken met tandenpoetsen. “Als je dagelijks koffie drinkt en sigaretten rookt, worden je tanden geel. Veel snoepen veroorzaakt gaatjes. Zo gaat dat ook met de lak van je auto. Als je niet goed poetst gaan je tanden rotten en krijg je met verkleuringen te maken. Onderhoud is nodig.” Ook blootstelling aan regen is niet aan te raden. “Het bezinksel in neerslag kan de lak aantasten, daarom is het aan te raden om de auto zo snel mogelijk naar de carwash te brengen. Ik raad mijn klanten aan om een abonnement op de lokale wasgelegenheid te nemen.”

Afbladderen

Het spreekwoord luidt ‘Na regen komt zonneschijn’, maar in het geval van auto-onderhoud is dat niet per se beter. Ook de koperen ploert kan occasions namelijk schade berokkenen. “UV-straling kan de verf doen afbladderen. Ook verdwijnt de glans en kunnen de kleuren vervagen”, verduidelijkt Warner. “Mocht je de auto wassen, is het zaak dat je een wax gebruikt. Dat product zorgt er niet alleen voor dat de occasion gaat glanzen, maar beschermt tegelijkertijd tegen de elementen. Synthetische wax biedt de beste bescherming.”  

Autobezitters die niet de mogelijkheid hebben om hun heilige koe overdekt te stallen kunnen ervoor kiezen om hun auto te bedekken met een doek. “Zorg ervoor dat de auto volledig schoon en stofvrij is, voordat je het zeil er overheen legt. Haal het doek ook regelmatig weg en maak het voertuig dan schoon. Ik heb vaak gezien dat autolak beschadigde doordat er zand onder het zeil kwam. Daardoor werd de occasion gezandstraald met alle gevolgen van dien.”

Juiste poetsdoeken

Ook de wielen vragen aandacht. Het is dan ook aan te raden om het meest uitgebreide wasprogramma aan te bevelen als eigenaren van luxe auto’s de wasgelegenheid aandoen. “Voor wat extra geld worden de wielen en velgen ook meegenomen. Dat betaalt zichzelf uit, omdat deze flink wat te verduren hebben. Deze onderdelen hebben met stof en de troep die op het wegdek ligt, te maken. Tijdens het remmen komen ijzerdeeltjes vrij die wanneer ze met vocht in aanraking komen de glanslaag van de velgen wegvreten. Daarom is het belangrijk dat deze substantie zo snel mogelijk wordt weggepoetst met de juiste poetsdoeken.”

Zelfs als een auto recentelijk gereinigd is, kun je volgens Warner direct zien of er voor die bewuste wasbeurt frequent onderhoud heeft plaatsgevonden: “Als een klant voor het eerst jouw zaak bezoekt, laat hem dan direct het belang van onderhoud weten. Door regelmatig te stofzuigen, kun je de levensduur en kwaliteit van de auto verlengen. Veel wasgelegenheden bieden deze dienst gratis aan. Bezitters van luxe occasions raad ik aan minimaal eenmaal per week hun voertuig te stofzuigen. Het vuil onder schoenzolen kan de vezels van de matten beschadigen. Daarnaast zorgen zanddeeltjes voor vervuiling aan het interieur. Hoe langer het interieur vies is, des te schadelijker het voor de auto is.”

Lees ook:

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.