Is voorwassen onmisbaar voor een goed wasresultaat?

87 procent van de carwashondernemers zegt niet om de voorwas heen te kunnen. Dit onderdeel van het wasproces is noodzaak, blijkt uit een poll op CarwashPro. Ook het expertpanel van CarwashPro is het erover eens. “De voorwas helpt het resultaat in veel gevallen enorm.”

Is voorwassen in de carwash noodzakelijk voor tevreden klanten? Op die vraag konden lezers van de CarwashPro de afgelopen weken reageren. Slechts 13 procent geeft aan tot goede resultaten te komen zónder voorwas.

De stelling is ook voorgelegd aan een expertpanel. Laurens Metternich van reinigingsmiddelenfabrikant Spectro en Moritz Angermeier van WashTec zijn het redelijk met elkaar eens. Klanten verwachten vaak een voorwas en als er géén handmatige voorwas is, dan moet dit verderop in het wasproces gecompenseerd worden.

Metternich vindt het een ‘interessante vraag’. Volgens hem zijn er veel factoren in een wasstraat die het resultaat bepalen. “Denk aan type en lengte van de wasstraat, type vervuiling en vervuilingsgraad, waterkwaliteit, borstels en niet te vergeten de reinigingsmiddelen.”

Compenseren

Al die factoren hebben invloed op het eindresultaat, redeneert Metternich. “Om die reden kun je ook niet direct stellen of voorwassen wel of niet nodig is. Echter zijn er wel een aantal vuistregels die je kunt toepassen. Die grijpen altijd terug op de cirkel van Sinner (chemie, beweging, tijd en temperatuur). Waarbij bijvoorbeeld de vergroting van tijd door voorwassen een enorme positief effect heeft. Sla je deze stap over zul je dit elders moet compenseren in het wasproces.”

Metternich is van mening dat de voorwas in veel gevallen het resultaat enorm kan helpen. “Maar wij kennen ook gevallen waarbij goed voorweken met enkel water en middel al voldoende is voor een prachtig resultaat. Daarnaast zorgt voorwassen voor een beter conditie van de wasstraat en kan de onderhoudsfrequentie aangepast worden.”

Klantverwachtingen

Moritz Angermeier is productmanager carwash bij WashTec. Hij noemt de handmatige voorwas nog steeds een integraal onderdeel van de service voor een groot aantal autowasstraten op de Europese en internationale markt.

“De voorwas dient twee doelen,” legt Angermeier uit. “Enerzijds verwachten klanten, op basis van ervaringen uit het verleden, een handmatige voorwas als integraal onderdeel van de autowasbeurt en associëren dit met een hoge waskwaliteit. Aan de andere kant voltooien carwash-operators de machinewas met een handmatige voorwas om de autowasklant altijd een hoogwaardige wasbeurt te garanderen.”

Ook Angermeier wijst erop dat de andere onderdelen in de wasstraat meetellen. “Het voorwasproces is direct verbonden met de configuratie van de wasstraat. Een probleemloze werking is alleen mogelijk als alle voorliggende processen zijn afgestemd op de transportbandsnelheid. Het voorwasproces omvat dan ook een scala aan activiteiten: adviseren, betalen, wassen onder lage en hoge druk en indien nodig borstelen en instructie.
Om de efficiëntie en het wasresultaat van een carwash te optimaliseren, vervangen carwashoperators steeds vaker handmatig werk door machineoplossingen – denk maar eens aan het inzetten van betaalterminals.”

Verschuiving

“Als de operator ernaar streeft de handmatige voorwas zoveel mogelijk te verminderen, moet een verschuiving plaatsvinden van handmatige arbeid naar systeemapparatuur van hogere kwaliteit”, legt Angermeier uit.

Een machinevoorwas biedt kansen, vindt de product manager. Hij wijst op de SoftLine² XpressPro. “Daarmee biedt WashTec haar klanten specifiek voor deze gevallen een wastunneloplossing die door haar machineconfiguratie en chemisch concept optimaal is afgestemd op een dergelijke toepassing. “De handmatige werkstappen die vaak terugkeren in de voorwas worden verwijderd door de lineaire, contourgestuurde hogedrukunit en verwijdert effectief vuil van het voertuigoppervlak op een geautomatiseerde manier. Op deze manier is een gedegen machinevoorwas gegarandeerd, wat uiteindelijk de basis vormt voor een hoogwaardige carwash.”

Foto: Brushcom

"De voorwas is onmisbaar voor een goed wasresultaat"

  • Ja (86.8%)
  • Nee (13.2%)

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.