Tien jaar XL Indoor Carwash Heerenveen
terugblikken en vooruitkijken

Tien jaar XL Indoor Carwash Heerenveen

Ondernemer Nanning van der Wal nam tien jaar geleden het besluit om ook in Heerenveen een XL Indoor Carwash te openen Foto's: ProMedia

Samen met broer Richard runt Nanning van der Wal al bijna tien jaar XL Indoor Carwash. Richard in Leeuwarden, Nanning in Heerenveen. Met die laatste gingen wij terugblikken en vooruitkijken.

Als we op weg zijn naar Heerenveen en de XL Indoor Carwash van Nanning van der Wal, schijnt de zon na het Pinksterweekend uitbundig. Maar op de radio horen we dat niet ver van ons het hevig noodweer is geweest. Een wolkbreuk heeft hele delen van dorpen onder water gezet. Op het moment dat wij afslag Heerenveen-West nemen, zijn elders hulpdiensten bezig om grote hoeveelheden hagel weg te schuiven. Eenmaal bij XL Indoor Carwash Heerenveen aangekomen, horen we van eigenaar Nanning van der Wal dat hij ook in het noodweer terecht kwam. ‘Nog nooit zoiets meegemaakt, het is niet te geloven als je nu ziet hoe mooi weer het nu weer is.’ Ondertussen is het lekker druk met af en aanrijden van auto’s, business as usual dus.

Jubileum

Over twee maanden bestaat XL Indoor carwash tien jaar, een heus jubileum. Bijna tien jaar geleden begonnen Nanning en broer Richard aan het avontuur van een autowasstraat. Eerst werd de vestiging in Leeuwarden op poten gezet. Dat gebeurde nog door Richard alleen. Maar door familieomstandigheden besloot Nanning bij te springen. Daarvoor zat hij in de voedingssupplementen, een heel andere business dus. Maar Nanning kreeg de smaak flink te pakken en toen kwam het besluit om dan maar ook in Heerenveen een XL Indoor Carwash te gaan beginnen. Dan kon Richard in Leeuwarden verder en kon Nanning zijn inmiddels opgebouwde ervaring in Heerenveen toepassen. De autowasstraat in Heerenveen liep gelijk als een trein. Nanning: ‘Dat had ik ook wel verwacht. Heerenveen was en is één van de snelst groeiende kernen van Friesland. Tel daarbij op de voortreffelijke centrale ligging van Heerenveen en je ziet al gelijk de potentie.’

Doorontwikkelen

Maar ondanks dat de autowasstraat eigenlijk gelijk goed draaide, is Nanning niet blijven stilzitten. Nanning: ‘Nee, dat zit ook niet in mij. Je wilt altijd dingen verbeteren, dat kunnen grote dingen zijn, dat kunnen kleine zaken zijn. Iets groots was bijvoorbeeld vijf jaar geleden, toen er een geheel nieuwe vloer gelegd is. Verleden jaar is er aan de voorkant een nieuwe vloer gekomen, met ondergronds nieuwe tanks voor extra wateropslag en reiniging. En qua promotie ben je altijd met allerlei dingetjes bezig, via Facebook of via andere wegen.’ En nu is het dan weer even klaar? Nanning: ‘Ha, nou, nee eigenlijk. Kom maar even mee, dan lopen we naar het stofzuigplein’. Dat oogt zeer ruim. Nanning: ‘Hier wil ik een strakkere uitstraling wat betreft de diverse promotie-affiches aan de wand.’ Verderop is al een groot LED-scherm te zien, waarop andere bedrijven kunnen adverteren. ‘Daar kunnen we ook nog meer mee gaan doen’, vult Nanning aan.

(Tekst gaat verder onder de foto)

XL Indoor Carwash aan de Jousterweg 2 in Heerenveen

Nieuw stofzuigsysteem

‘Maar met die aankleding aan de wanden hebben we nog even gewacht, omdat we heel druk bezig zijn geweest met het veranderen van het stofzuigersysteem. Met het vorige systeem was ik niet meer tevreden.’ Waarom niet? ‘Het werkt voor mijn gevoel niet logisch, niet slim’, antwoordt hij. ‘Telkens als een klant hier ging stofzuigen, schakelde de centrale moter het hele systeem in, ook de stofzuigers op de stofzuigplekken die op dat moment niet hoefden te werken. Dat moest slimmer kunnen, dacht ik al langere tijd.’

Ergox en herinrichting

‘Op een gegeven moment kwam ik in gesprek met Ergox. Die bleken een ‘smart’ stofzuigsysteem in huis te hebben. Ze dachten verder ook mee in nog andere nieuwe ontwikkelingen voor de toekomst. Het gaf me zo’n goed gevoel dat we uiteindelijk voor het systeem van Ergox gekozen hebben. Ter voorbereiding van het nieuwe stofzuigsysteem moest de hele vloer er uit. Toen hebben we ook besloten om de inrichting aan te passen, waardoor we extra stofzuigplekken konden creëren. Dat vond ik ook wel nodig, want tijdens piekmomenten was het af en toe wel spannend: hebben we genoeg plek voor iedereen? Dat is nu een stuk beter. Maar laat ik vooral niet vergeten te vertellen dat de nieuwe stofzuigers ook een stuk beter zuigen. Daar moet je trouwens ook wel weer een beetje mee oppassen. Want mensen laten tegenwoordig van alles en nog wat in hun auto liggen, wat dan per ongeluk wordt mee gezogen. We gebruiken nu veel minder energie, iedere keer dat er nu een auto op een stofzuigplek komt te staan en de bestuurder de stofzuigslang pakt, is  er een voeler die een signaal doorgeeft aan het centrale stofzuigsysteem. Dat bestaat trouwens uit vier motoren, die afhankelijk van de behoefte ingeschakeld worden.’ Nog meer plannen? Nanning: ‘Voorlopig maar even niet. We gaan straks eerst ons jubileum vieren!’

Dit artikel is geschreven door freelance journalist Menno Bonnema.

Lees ook:

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.