Bas Autowas, Bio-reactor, Zwolle, Maarten van Boven

Maarten van Boven zet vaders naam voort met recycle-systeem

Het recycle-systeem van Bas Autowas is zo populair dat de eerste installatie binnenkort zelfs naar Latijns-Amerika gaat. Directeur, Maarten van Boven nam een tijd geleden noodgedwongen de zaken van Bas Autowas over en daarbij ook de ontwikkeling van het natuurlijke recycle-systeem: de Bas Bio-reactor. “Ik ben er enorm trots op. Het verste waar ons systeem nu gebruikt wordt is in België, vlakbij de Franse grens”, vertelt Van Boven. Nu hij zaakvoerder is hoopt hij wereldwijd ondernemers enthousiast te maken voor het systeem.

Het eerste dat belangrijk is volgens de eigenaar is het onderscheid tussen hergebruiken van water en echt recyclen en dus ook zuiveren. “Veel wasstraten beweren al snel dat ze water recyclen, terwijl het eigenlijk niet zo is. Wat je veel ziet is dat wasstraten het gebruikte waswater alleen maar via ondergrondse putten rond laten gaan en daarna weer oppompen voor het gebruik van een hogedrukgboog, dus hergebruiken. Wat dan vaak een probleem is, met name als het weer wat warmer wordt, is dat de washal snel vuil wordt en het water gaat stinken. De kwaliteit van het water wordt steeds slechter en bijvoorbeeld nozzles en sproeiers raken verstopt.”

Het recyclen en zuiveren is volgens hem dan ook een noodzakelijk goed. Het gerecyclede water is bijna net zo helder als schoonwater, het is nog net niet drinkbaar. “Het heeft een hele goede kwaliteit, juist om auto’s mee te wassen. Daarnaast blijven vloer en machine schoon.”

Bio-reactor

De besparing van vers water door gebruik van goede recycling is afhankelijk van de wasstraat. “Bij een nieuwbouwproject kunnen we de recycling optimaal maken. Dan heb je het over zo’n 95 procent recycling, een enorme besparing op water en waterbehandelingschemie dus.” Het mooie aan het Bio-reactor-systeem is volgens hem dat het water gezuiverd wordt op een natuurlijke manier. Er komen geen chemicaliën aan te pas. “Het zorgt voor een goede natuurlijke bio-omgeving waar de goede bacteriën het vuil aanpakken en ook zorgen dat de verkeerde bacteriën niet de overhand krijgen.”

Het is elke keer weer een leuke uitdaging om bij een bestaande wasstraat de reactor te het plaatsen. Elke situatie is uniek. We hebben al tientallen projecten gehad met zowel ondergrondse als bovengrondse watertanks. Zelfs waar men voorheen nog helemaal niet recyclede, is het door wat simpele aanpassingen in combinatie met de Bio-reactor al snel mogelijk. De opbouw en opstellingen blijven vrijwel altijd hetzelfde.

De reactor bestaat in de meest gangbare situatie uit twaalf modules (afhankelijk van de totale wateropslagcapaciteit en wasfrequentie). Deze worden opgehangen in de watertank, elke module wordt voorzien van lucht door middel van een persventilator, die in de technische ruimte wordt geplaatst. De modules bevatten de zogenaamde bio-massa. Hierop kunnen miljoenen bacteriën zich huisvesten en vermenigvuldigen. Samen zorgen zij ervoor dat de verkeerde bacteriën worden aangepakt en niet de overhand krijgen.

Maarten van Boven met de Bio-reactor, lees verder onder de foto

Bio-reactor, Bas Autowas, Zwolle

Slootwater

Het systeem is midden jaren ’90 ontwikkeld door zijn vader. “Hij liet de hond uit langs een sloot en werd geïnspireerd door moeder natuur. Hij bedacht zich waarom een sloot zo helder water had, terwijl het in een wasstraat moeilijk helder te krijgen is en zelfs met chemicaliën behandeld moet worden om schoon te krijgen.” Hij kwam op het idee om het water en de goede bacteriën uit de sloot te testen in de carwash. Hij nam een emmer slib mee en sprenkelde dit over zijn waswater. “Het heeft een aantal jaren geduurd voordat we het systeem goed hadden, maar het is echt een duurzame toevoeging aan de carwash. Daarnaast bespaar je een hoop geld op chemicaliën voor waterbehandeling, vers water, onderhoud en schoonmaakmiddelen voor de washal.”

Toen zijn vader Robbert van Boven anderhalf jaar geleden plotseling overleed, nam Maarten van Boven noodgedwongen de twee wasstraten en de zaken rondom de Bas Bio-reactor over. “Mijn vader mocht het systeem zelfs nog presenteren aan koning Willem-Alexander. Daar ben ik echt heel trots op. Het show-model dat we toen hebben meegenomen, staat bij ons in de gang”, zegt hij trots.

Van Boven is zeker van plan om hetgeen zijn vader heeft opgebouwd voort te zetten. “Ik ben nog even zoekende naar een ritme en balans, welke kant ik precies op wil, want er is in korte tijd heel veel op me afgekomen. Daarnaast is hij ook net vader geworden van een zoon, dus het is een heel drukke tijd. Ik voel me vereerd dat ik het levenswerk van mijn vader op deze manier mag en kan voorzetten. Dit was één van de wensen die hij naar mij heeft uitgesproken.”

Nalatenschap

Het liefst staat Van Boven tussen zijn personeel auto’s te wassen. “Daar ligt mijn passie, daar ben ik ook mee begonnen. Voor ik dit alles in handen kreeg, werkte ik zelf op Curaçao bij Bob Autowas. Ik wilde eigenlijk nog wel een paar jaar daar ervaring op doen, maar dat liep anders”, zegt de jonge directeur. Toch zet hij zijn schouders eronder, gesteund door veel mensen die zijn vader kenden. “Mijn pa heeft echt wel iets achtergelaten. Ik hoop dat ook te kunnen doen. Als mijn vader ergens binnenkwam dan wist je dat. Hij was heel ‘close’ met veel mensen uit de branche.”

Op de vraag waar hij precies met het bedrijf naar toe wil, heeft hij nog niet meteen een antwoord. “Ik ga op mijn gemak bekijken welke kant we op kunnen en wat mogelijk is.” De Bio-reactor werd ondanks dat het een flinke innovatie was, vooral ontwikkeld om de branche te helpen. “Nog steeds kost het systeem best wat. We houden er echter niet zoveel aan over. Gemiddeld, afhankelijk van verschillende factoren, kost het systeem om en nabij 13.000 euro.” De verdiensten zijn volgens hem vooral de onkosten. “Het is echt meer voor het milieu dat we dit doen. De onkosten halen we eruit en een klein beetje omzet, maar dat is echt miniem.”

Export

Van Boven hoopt dat het Bas Bio-reactor-systeem snel de wereld verovert. “Voor landen als Australië waar een grotere waterschaarste is dan hier, zou het een top-oplossing zijn.” Inmiddels zijn al zo’n twintig ondernemers die gebruikmaken van het systeem. “Het verste waar we het systeem nu gebruiken, is dus in België. Wij hebben onlangs een volledig systeem verkocht dat buiten de Europese grenzen wordt geplaatst. Daar zijn we zeker trots op. We blijven ons zo op de kaart zetten. Iets wat ook mijn vader prachtig gevonden zou hebben.”

Hij merkt dat er steeds meer interesse komt vanuit de zuiderburen. “Waarschijnlijk dragen de veranderde milieuwetten daar wel aan bij.” Per aanvraag wordt een heel plan met uitgebreide tekeningen opgesteld. De Bas Bio-reactor is in principe altijd hetzelfde. Een buis met een speciaal ontwikkeld soort honingraad-roosters waar de bacteriën zich goed kunnen vestigen. Van de onderkant worden de bacteriën van lucht voorzien, waardoor ze optimaal de slechte bacteriën kunnen bestrijden. Van Boven laat een map zien met alle systemen. “Als het systeem onverhoopt een keer niet goed functioneert, kan ik vaak snel de oorzaak achterhalen. Ik houd ook echt bij wie welk systeem heeft en waar de apparaten geplaatst zijn.”

Oplossingen

Problemen kent het systeem eigenlijk niet. “We hebben het echt geperfectioneerd. Er is een ondernemer die al twintig jaar met hetzelfde systeem doet. We hebben daar een keer een ‘ruilset’ geplaatst in verband met een update en daar ook een uitbreiding gerealiseerd omdat ze de wasstraat gingen vergroten.” De investering in de reactoren is volgens hem daarom ook niet eens zo heel hoog. “Als je ziet hoe lang de apparaten meegaan. Daarnaast zorgen we er met goed advies voor dat alles goed wordt onderhouden.”

Een tijd terug merkte hij na een druk weekend dat zijn waterkwaliteit flink achteruit was gegaan. “Op een maandag werd ik ineens op mijn vingers getikt door iemand van het technische personeel. Of ik iets gedaan had.” Hij had een dag ervoor de ramen afgespoten met een hogedrukspuit en een vrij sterk chemisch middeltje. “Doordat die zware chemicaliën in het systeem terecht waren gekomen, was de biologisch omgeving redelijk verpest. Het kost dan weer een tijdje om alles op orde te krijgen. De les was dus; gebruik geen zware chemische middeltjes in combinatie met het recycle-systeem.”

Recycle-water, bio-reactor, Bas Autowas, Zwolle, Maarten van Boven

Recycle-water, bio-reactor, Bas Autowas, Zwolle, Maarten van Boven

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Maarten van Boven zet vaders naam voort met recycle-systeem | CarwashPro
Bas Autowas, Bio-reactor, Zwolle, Maarten van Boven

Maarten van Boven zet vaders naam voort met recycle-systeem

Het recycle-systeem van Bas Autowas is zo populair dat de eerste installatie binnenkort zelfs naar Latijns-Amerika gaat. Directeur, Maarten van Boven nam een tijd geleden noodgedwongen de zaken van Bas Autowas over en daarbij ook de ontwikkeling van het natuurlijke recycle-systeem: de Bas Bio-reactor. “Ik ben er enorm trots op. Het verste waar ons systeem nu gebruikt wordt is in België, vlakbij de Franse grens”, vertelt Van Boven. Nu hij zaakvoerder is hoopt hij wereldwijd ondernemers enthousiast te maken voor het systeem.

Het eerste dat belangrijk is volgens de eigenaar is het onderscheid tussen hergebruiken van water en echt recyclen en dus ook zuiveren. “Veel wasstraten beweren al snel dat ze water recyclen, terwijl het eigenlijk niet zo is. Wat je veel ziet is dat wasstraten het gebruikte waswater alleen maar via ondergrondse putten rond laten gaan en daarna weer oppompen voor het gebruik van een hogedrukgboog, dus hergebruiken. Wat dan vaak een probleem is, met name als het weer wat warmer wordt, is dat de washal snel vuil wordt en het water gaat stinken. De kwaliteit van het water wordt steeds slechter en bijvoorbeeld nozzles en sproeiers raken verstopt.”

Het recyclen en zuiveren is volgens hem dan ook een noodzakelijk goed. Het gerecyclede water is bijna net zo helder als schoonwater, het is nog net niet drinkbaar. “Het heeft een hele goede kwaliteit, juist om auto’s mee te wassen. Daarnaast blijven vloer en machine schoon.”

Bio-reactor

De besparing van vers water door gebruik van goede recycling is afhankelijk van de wasstraat. “Bij een nieuwbouwproject kunnen we de recycling optimaal maken. Dan heb je het over zo’n 95 procent recycling, een enorme besparing op water en waterbehandelingschemie dus.” Het mooie aan het Bio-reactor-systeem is volgens hem dat het water gezuiverd wordt op een natuurlijke manier. Er komen geen chemicaliën aan te pas. “Het zorgt voor een goede natuurlijke bio-omgeving waar de goede bacteriën het vuil aanpakken en ook zorgen dat de verkeerde bacteriën niet de overhand krijgen.”

Het is elke keer weer een leuke uitdaging om bij een bestaande wasstraat de reactor te het plaatsen. Elke situatie is uniek. We hebben al tientallen projecten gehad met zowel ondergrondse als bovengrondse watertanks. Zelfs waar men voorheen nog helemaal niet recyclede, is het door wat simpele aanpassingen in combinatie met de Bio-reactor al snel mogelijk. De opbouw en opstellingen blijven vrijwel altijd hetzelfde.

De reactor bestaat in de meest gangbare situatie uit twaalf modules (afhankelijk van de totale wateropslagcapaciteit en wasfrequentie). Deze worden opgehangen in de watertank, elke module wordt voorzien van lucht door middel van een persventilator, die in de technische ruimte wordt geplaatst. De modules bevatten de zogenaamde bio-massa. Hierop kunnen miljoenen bacteriën zich huisvesten en vermenigvuldigen. Samen zorgen zij ervoor dat de verkeerde bacteriën worden aangepakt en niet de overhand krijgen.

Maarten van Boven met de Bio-reactor, lees verder onder de foto

Bio-reactor, Bas Autowas, Zwolle

Slootwater

Het systeem is midden jaren ’90 ontwikkeld door zijn vader. “Hij liet de hond uit langs een sloot en werd geïnspireerd door moeder natuur. Hij bedacht zich waarom een sloot zo helder water had, terwijl het in een wasstraat moeilijk helder te krijgen is en zelfs met chemicaliën behandeld moet worden om schoon te krijgen.” Hij kwam op het idee om het water en de goede bacteriën uit de sloot te testen in de carwash. Hij nam een emmer slib mee en sprenkelde dit over zijn waswater. “Het heeft een aantal jaren geduurd voordat we het systeem goed hadden, maar het is echt een duurzame toevoeging aan de carwash. Daarnaast bespaar je een hoop geld op chemicaliën voor waterbehandeling, vers water, onderhoud en schoonmaakmiddelen voor de washal.”

Toen zijn vader Robbert van Boven anderhalf jaar geleden plotseling overleed, nam Maarten van Boven noodgedwongen de twee wasstraten en de zaken rondom de Bas Bio-reactor over. “Mijn vader mocht het systeem zelfs nog presenteren aan koning Willem-Alexander. Daar ben ik echt heel trots op. Het show-model dat we toen hebben meegenomen, staat bij ons in de gang”, zegt hij trots.

Van Boven is zeker van plan om hetgeen zijn vader heeft opgebouwd voort te zetten. “Ik ben nog even zoekende naar een ritme en balans, welke kant ik precies op wil, want er is in korte tijd heel veel op me afgekomen. Daarnaast is hij ook net vader geworden van een zoon, dus het is een heel drukke tijd. Ik voel me vereerd dat ik het levenswerk van mijn vader op deze manier mag en kan voorzetten. Dit was één van de wensen die hij naar mij heeft uitgesproken.”

Nalatenschap

Het liefst staat Van Boven tussen zijn personeel auto’s te wassen. “Daar ligt mijn passie, daar ben ik ook mee begonnen. Voor ik dit alles in handen kreeg, werkte ik zelf op Curaçao bij Bob Autowas. Ik wilde eigenlijk nog wel een paar jaar daar ervaring op doen, maar dat liep anders”, zegt de jonge directeur. Toch zet hij zijn schouders eronder, gesteund door veel mensen die zijn vader kenden. “Mijn pa heeft echt wel iets achtergelaten. Ik hoop dat ook te kunnen doen. Als mijn vader ergens binnenkwam dan wist je dat. Hij was heel ‘close’ met veel mensen uit de branche.”

Op de vraag waar hij precies met het bedrijf naar toe wil, heeft hij nog niet meteen een antwoord. “Ik ga op mijn gemak bekijken welke kant we op kunnen en wat mogelijk is.” De Bio-reactor werd ondanks dat het een flinke innovatie was, vooral ontwikkeld om de branche te helpen. “Nog steeds kost het systeem best wat. We houden er echter niet zoveel aan over. Gemiddeld, afhankelijk van verschillende factoren, kost het systeem om en nabij 13.000 euro.” De verdiensten zijn volgens hem vooral de onkosten. “Het is echt meer voor het milieu dat we dit doen. De onkosten halen we eruit en een klein beetje omzet, maar dat is echt miniem.”

Export

Van Boven hoopt dat het Bas Bio-reactor-systeem snel de wereld verovert. “Voor landen als Australië waar een grotere waterschaarste is dan hier, zou het een top-oplossing zijn.” Inmiddels zijn al zo’n twintig ondernemers die gebruikmaken van het systeem. “Het verste waar we het systeem nu gebruiken, is dus in België. Wij hebben onlangs een volledig systeem verkocht dat buiten de Europese grenzen wordt geplaatst. Daar zijn we zeker trots op. We blijven ons zo op de kaart zetten. Iets wat ook mijn vader prachtig gevonden zou hebben.”

Hij merkt dat er steeds meer interesse komt vanuit de zuiderburen. “Waarschijnlijk dragen de veranderde milieuwetten daar wel aan bij.” Per aanvraag wordt een heel plan met uitgebreide tekeningen opgesteld. De Bas Bio-reactor is in principe altijd hetzelfde. Een buis met een speciaal ontwikkeld soort honingraad-roosters waar de bacteriën zich goed kunnen vestigen. Van de onderkant worden de bacteriën van lucht voorzien, waardoor ze optimaal de slechte bacteriën kunnen bestrijden. Van Boven laat een map zien met alle systemen. “Als het systeem onverhoopt een keer niet goed functioneert, kan ik vaak snel de oorzaak achterhalen. Ik houd ook echt bij wie welk systeem heeft en waar de apparaten geplaatst zijn.”

Oplossingen

Problemen kent het systeem eigenlijk niet. “We hebben het echt geperfectioneerd. Er is een ondernemer die al twintig jaar met hetzelfde systeem doet. We hebben daar een keer een ‘ruilset’ geplaatst in verband met een update en daar ook een uitbreiding gerealiseerd omdat ze de wasstraat gingen vergroten.” De investering in de reactoren is volgens hem daarom ook niet eens zo heel hoog. “Als je ziet hoe lang de apparaten meegaan. Daarnaast zorgen we er met goed advies voor dat alles goed wordt onderhouden.”

Een tijd terug merkte hij na een druk weekend dat zijn waterkwaliteit flink achteruit was gegaan. “Op een maandag werd ik ineens op mijn vingers getikt door iemand van het technische personeel. Of ik iets gedaan had.” Hij had een dag ervoor de ramen afgespoten met een hogedrukspuit en een vrij sterk chemisch middeltje. “Doordat die zware chemicaliën in het systeem terecht waren gekomen, was de biologisch omgeving redelijk verpest. Het kost dan weer een tijdje om alles op orde te krijgen. De les was dus; gebruik geen zware chemische middeltjes in combinatie met het recycle-systeem.”

Recycle-water, bio-reactor, Bas Autowas, Zwolle, Maarten van Boven

Recycle-water, bio-reactor, Bas Autowas, Zwolle, Maarten van Boven

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.