autowasstraat, bovag

Bovag: ‘Ladies Day; laat je niet ontmoedigen iets te organiseren’

Na de commotie die een brief van Bureau Gelijke Behandeling Flevoland (BGBF) aan een carwash in Dronten veroorzaakte, spreekt brancheorganisatie Bovag zich uit over het voorval. Ze benadrukken in eerste instantie dat de Wet Gelijke Behandeling voornamelijk over geslachtsdiscriminatie op de arbeidsmarkt. Wel kan er volgens Bovag, nu het probleem zo opspeelt, beter worden gekeken naar andere leuke acties die geen korting bevatten.  

Zowel BGBF als het College voor de Rechten van de Mens (CRM) kunnen volgens woordvoerder van Bovag, Tom Huyskens, geen boetes opleggen. Als kanttekening plaats hij er wel bij dat mocht een zaak voor de rechter komen, het eventuele oordeel van het college wel wordt meegewogen. “Over gedifferentieerde prijzen voor mannen en vrouwen oordeelde het CRM eerder al eens dat dit niet mag voor wat betreft commerciële instellingen.”

Nadenken

Huyskens ziet dat de Ladies Days populair zijn. “Het is een sympathiek initiatief dat eigenlijk in de gehele mobiliteitsbranche wordt toegepast. De acties zijn in het leven geroepen omdat vrouwen over het algemeen nu eenmaal minder met techniek en wielen hebben, ondernemers willen hen wel graag bij de zaak betrekken”, legt de woordvoerder uit.

“Met zo’n eerdere uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens in gedachten -en met fanatieke lokale voorvechters van gelijke behandeling in de buurt- doe je er als ondernemer goed aan om nog eens na te denken hoe je zo’n activiteit of evenement kunt inrichten”, is toch zijn advies. Volgens hem hoeft het ook helemaal niet perse in de vorm van een korting. Hij geeft als voorbeeld een speciaal presentje of workshop speciaal voor vrouwen. “Als dan een man ook graag z’n nagels gelakt wil hebben, nou prima toch? Laat je in elk geval vooral niet ontmoedigen om iets aparts voor vrouwelijke klanten te organiseren.”

Vaderdag en Moederdag

Bij de redactie van CarwashPro kwamen enkele vragen van ondernemers over de vader- en moederdag acties. Hoe zit het nu daarmee? Ook daar gaat Huyskens op in. “Volgens een oordeel van het CRM mag een korting niet; maar dat staat nergens wettelijk vastgelegd en daar zal uiteindelijk een rechter zich dus over moeten buigen. Als je dus wel per se een korting voor vrouwen of mannen wil aanbieden, zul je er rekening mee moeten houden dat er figuren zijn die je wellicht voor de rechter willen slepen hiervoor. Maar het is niet zo dat de politie direct een boete komt uitdelen”, besluit hij.

Lees ook:  

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Bovag: ‘Ladies Day; laat je niet ontmoedigen iets te organiseren’ | CarwashPro
autowasstraat, bovag

Bovag: ‘Ladies Day; laat je niet ontmoedigen iets te organiseren’

Na de commotie die een brief van Bureau Gelijke Behandeling Flevoland (BGBF) aan een carwash in Dronten veroorzaakte, spreekt brancheorganisatie Bovag zich uit over het voorval. Ze benadrukken in eerste instantie dat de Wet Gelijke Behandeling voornamelijk over geslachtsdiscriminatie op de arbeidsmarkt. Wel kan er volgens Bovag, nu het probleem zo opspeelt, beter worden gekeken naar andere leuke acties die geen korting bevatten.  

Zowel BGBF als het College voor de Rechten van de Mens (CRM) kunnen volgens woordvoerder van Bovag, Tom Huyskens, geen boetes opleggen. Als kanttekening plaats hij er wel bij dat mocht een zaak voor de rechter komen, het eventuele oordeel van het college wel wordt meegewogen. “Over gedifferentieerde prijzen voor mannen en vrouwen oordeelde het CRM eerder al eens dat dit niet mag voor wat betreft commerciële instellingen.”

Nadenken

Huyskens ziet dat de Ladies Days populair zijn. “Het is een sympathiek initiatief dat eigenlijk in de gehele mobiliteitsbranche wordt toegepast. De acties zijn in het leven geroepen omdat vrouwen over het algemeen nu eenmaal minder met techniek en wielen hebben, ondernemers willen hen wel graag bij de zaak betrekken”, legt de woordvoerder uit.

“Met zo’n eerdere uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens in gedachten -en met fanatieke lokale voorvechters van gelijke behandeling in de buurt- doe je er als ondernemer goed aan om nog eens na te denken hoe je zo’n activiteit of evenement kunt inrichten”, is toch zijn advies. Volgens hem hoeft het ook helemaal niet perse in de vorm van een korting. Hij geeft als voorbeeld een speciaal presentje of workshop speciaal voor vrouwen. “Als dan een man ook graag z’n nagels gelakt wil hebben, nou prima toch? Laat je in elk geval vooral niet ontmoedigen om iets aparts voor vrouwelijke klanten te organiseren.”

Vaderdag en Moederdag

Bij de redactie van CarwashPro kwamen enkele vragen van ondernemers over de vader- en moederdag acties. Hoe zit het nu daarmee? Ook daar gaat Huyskens op in. “Volgens een oordeel van het CRM mag een korting niet; maar dat staat nergens wettelijk vastgelegd en daar zal uiteindelijk een rechter zich dus over moeten buigen. Als je dus wel per se een korting voor vrouwen of mannen wil aanbieden, zul je er rekening mee moeten houden dat er figuren zijn die je wellicht voor de rechter willen slepen hiervoor. Maar het is niet zo dat de politie direct een boete komt uitdelen”, besluit hij.

Lees ook:  

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.