Pitstop Carwash Flevoland, Alwin Koops

Ladies Day verboden? Bureau Gelijke Behandeling komt in actie tegen carwashes

Ladies Day, de actie die bij zo’n beetje iedere carwash op het actielijstje te vinden is, mag niet meer. Tenminste als het aan het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland (BGBF) ligt. Het zou volgens het bureau een vorm van discriminatie zijn om extra korting te geven aan vrouwen op bepaalde dagen. Pitstop Carwash Flevoland in Dronten ontving een brief waarin werd gesommeerd te stoppen met de ‘discriminerende actie’. Eigenaar Alwin Koops is verbolgen. “Ik doe toch niemand kwaad met deze actie?” Vraagt hij zicht hardop af. 

Koops kreeg het schrijven van het bureau omdat hij op woensdagen 2 euro korting geeft aan vrouwelijke wassers. Een inwoner van Dronten, de stad waar ook zijn carwash zich bevindt, besloot daarop naar het BGBF te stappen. Deze oordeelde dat de actie daadwerkelijk in strijd is met het gelijkheidsbeginsel zoals genoemd in de grondwet.

Onzin

Koops organiseert de actie natuurlijk helemaal niet om mensen voor het hoofd te stoten. “We hebben op vrijdag en zaterdag voor iedereen een happy hour. Dan krijgen ook al onze wassers 2 euro korting.” De ondernemer is dan ook niet van plan zijn actie stop te zetten zoals werd geëist in de brief. In tegendeel zelfs. “Vandaag, op Ladies Day, krijgen de vrouwelijke wassers zelfs dubbele korting, dan haal ik 4 euro van mijn prijs”, zegt hij vastberaden.

Hij is dan ook niet van plan om de actie te stoppen. “Ik ben niet zo heel bang dat ze er een zaak van maken en al doen ze het wel, dan laten we het wel voorkomen. Ik heb er best wat voor over.” Hij doet het naar eigen zeggen dan ook niet alleen voor zichzelf. “Deze brief, dit schrijven van deze organisatie heeft eigenlijk invloed op het reilen en zeilen van de hele carwashbranche. Ik heb gisteren eens gekeken en zag dat bijna iedere carwash deze actie wel heeft. Ook in andere branches bestaan de ladiesnights bijvoorbeeld.”

Aandacht

Sinds hij de brief en uitleg online heeft geplaatst, volgden vele tientallen reacties. “Het is best goede reclame. dat is leuk. We staan in enkele kranten en er komt zelfs een televisiezender langs. De telefoon gaat de hele dag door. Het heeft echt iets losgemaakt, het leeft enorm”, zegt hij lachend. Hij zal de brief zeker van repliek voorzien zo geeft hij aan.

De keerzijde van alle aandacht en van de brief is dat het allemaal wel veel tijd kost. “Ik moet nu een brief gaan opstellen en kom eigenlijk bijna niet aan mijn normale werkzaamheden toe. Dat is best lastig aangezien je als ondernemer echt druk bent. We zijn zeven dagen in de week geopend.” De ondernemer is erg benieuwd wat er vandaag, op ladiesday, gaat gebeuren. Of het echt zo druk wordt als hij verwacht.

Bovag

Erik Stern, branchemanager wasbedrijven bij brancheorganisatie Bovag, vindt dat iedereen zich aan de wet moet houden. “Wij zien dat veel leden dit soort acties inzetten als marketing tool, en daar is niks mee. Maar natuurlijk moet iedereen zich daarbij wel aan de grondbeginselen van de Nederlandse wet houden.” Hij denkt dat het fout kan gaan als mannen die om dezelfde korting vragen op ladiesday, deze wordt geweigerd. Pitstop Carwash Flevoland is geen lid van de branchevereniging, Stern denkt daarom dat het voorval nog niet bij hen is binnengekomen.

Bureau Gelijke behandeling

De brief naar de carwash is verstuurd omdat er een vraag kwam vanuit Dronten. “Iemand is bij de carwash geweest en vroeg zich af of dit op deze manier wel mocht”, zegt Arja Kruis, directeur van Bureau Gelijke Behandeling Flevoland. “Toen we de vraag kregen, hebben we uitgezocht hoe het precies zat. We kwamen erachter dat een ladiesday met korting inderdaad een vorm van discriminatie op basis van geslacht is.”

Inmiddels kreeg BGBF nóg een dergelijke melding binnen over een andere carwash. Deze carwash bevindt zich volgens Kruis in Zeewolde. Volgens haar heeft de situatie ook zeker invloed op de rest van de branche. “Als we naar het College voor de Rechten van de Mens gaan, zoals we hebben aangegeven in ons schrijven, dan zou de uitspraak die zij doen, ook voor de andere carwashes gelden met dezelfde actie.”

Seniorendagen

Wat het gehele vraagstuk nog een stuk ingewikkelder maakt, is dat korting geven op basis van leeftijd wél mag. “Ongelijke behandeling van mannen en vrouwen mag niet, dat is discriminatie. Dit heeft betrekking op commerciële dienstverlening, arbeidskansen, op alle vlakken. De leeftijdwet kent echter een uitzondering op het gebied van commerciële dienstverlening, waardoor het geven van korting aan ouderen of bijvoorbeeld kinderen wel weer mag”, legt Kruis uit.

Toen er op de eerste brief geen reactie kwam werd volgens de directeur een herinnering verstuurd. Wordt daar niet binnen 14 dagen op gereageerd dan volgt volgens haar een gang naar het College voor de Rechten van de Mens. “Wij denken dat we een goede zaak hebben aangezien uit eerdere uitspraken in eenzelfde soort gevallen is geoordeeld dat dergelijke kortingen voor dames niet mogen.”

De brief die de carwashondernemer van BGBF ontving:

Bureau Gelijke Behandelingen

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Ladies Day verboden? Bureau Gelijke Behandeling komt in actie tegen carwashes | CarwashPro
Pitstop Carwash Flevoland, Alwin Koops

Ladies Day verboden? Bureau Gelijke Behandeling komt in actie tegen carwashes

Ladies Day, de actie die bij zo’n beetje iedere carwash op het actielijstje te vinden is, mag niet meer. Tenminste als het aan het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland (BGBF) ligt. Het zou volgens het bureau een vorm van discriminatie zijn om extra korting te geven aan vrouwen op bepaalde dagen. Pitstop Carwash Flevoland in Dronten ontving een brief waarin werd gesommeerd te stoppen met de ‘discriminerende actie’. Eigenaar Alwin Koops is verbolgen. “Ik doe toch niemand kwaad met deze actie?” Vraagt hij zicht hardop af. 

Koops kreeg het schrijven van het bureau omdat hij op woensdagen 2 euro korting geeft aan vrouwelijke wassers. Een inwoner van Dronten, de stad waar ook zijn carwash zich bevindt, besloot daarop naar het BGBF te stappen. Deze oordeelde dat de actie daadwerkelijk in strijd is met het gelijkheidsbeginsel zoals genoemd in de grondwet.

Onzin

Koops organiseert de actie natuurlijk helemaal niet om mensen voor het hoofd te stoten. “We hebben op vrijdag en zaterdag voor iedereen een happy hour. Dan krijgen ook al onze wassers 2 euro korting.” De ondernemer is dan ook niet van plan zijn actie stop te zetten zoals werd geëist in de brief. In tegendeel zelfs. “Vandaag, op Ladies Day, krijgen de vrouwelijke wassers zelfs dubbele korting, dan haal ik 4 euro van mijn prijs”, zegt hij vastberaden.

Hij is dan ook niet van plan om de actie te stoppen. “Ik ben niet zo heel bang dat ze er een zaak van maken en al doen ze het wel, dan laten we het wel voorkomen. Ik heb er best wat voor over.” Hij doet het naar eigen zeggen dan ook niet alleen voor zichzelf. “Deze brief, dit schrijven van deze organisatie heeft eigenlijk invloed op het reilen en zeilen van de hele carwashbranche. Ik heb gisteren eens gekeken en zag dat bijna iedere carwash deze actie wel heeft. Ook in andere branches bestaan de ladiesnights bijvoorbeeld.”

Aandacht

Sinds hij de brief en uitleg online heeft geplaatst, volgden vele tientallen reacties. “Het is best goede reclame. dat is leuk. We staan in enkele kranten en er komt zelfs een televisiezender langs. De telefoon gaat de hele dag door. Het heeft echt iets losgemaakt, het leeft enorm”, zegt hij lachend. Hij zal de brief zeker van repliek voorzien zo geeft hij aan.

De keerzijde van alle aandacht en van de brief is dat het allemaal wel veel tijd kost. “Ik moet nu een brief gaan opstellen en kom eigenlijk bijna niet aan mijn normale werkzaamheden toe. Dat is best lastig aangezien je als ondernemer echt druk bent. We zijn zeven dagen in de week geopend.” De ondernemer is erg benieuwd wat er vandaag, op ladiesday, gaat gebeuren. Of het echt zo druk wordt als hij verwacht.

Bovag

Erik Stern, branchemanager wasbedrijven bij brancheorganisatie Bovag, vindt dat iedereen zich aan de wet moet houden. “Wij zien dat veel leden dit soort acties inzetten als marketing tool, en daar is niks mee. Maar natuurlijk moet iedereen zich daarbij wel aan de grondbeginselen van de Nederlandse wet houden.” Hij denkt dat het fout kan gaan als mannen die om dezelfde korting vragen op ladiesday, deze wordt geweigerd. Pitstop Carwash Flevoland is geen lid van de branchevereniging, Stern denkt daarom dat het voorval nog niet bij hen is binnengekomen.

Bureau Gelijke behandeling

De brief naar de carwash is verstuurd omdat er een vraag kwam vanuit Dronten. “Iemand is bij de carwash geweest en vroeg zich af of dit op deze manier wel mocht”, zegt Arja Kruis, directeur van Bureau Gelijke Behandeling Flevoland. “Toen we de vraag kregen, hebben we uitgezocht hoe het precies zat. We kwamen erachter dat een ladiesday met korting inderdaad een vorm van discriminatie op basis van geslacht is.”

Inmiddels kreeg BGBF nóg een dergelijke melding binnen over een andere carwash. Deze carwash bevindt zich volgens Kruis in Zeewolde. Volgens haar heeft de situatie ook zeker invloed op de rest van de branche. “Als we naar het College voor de Rechten van de Mens gaan, zoals we hebben aangegeven in ons schrijven, dan zou de uitspraak die zij doen, ook voor de andere carwashes gelden met dezelfde actie.”

Seniorendagen

Wat het gehele vraagstuk nog een stuk ingewikkelder maakt, is dat korting geven op basis van leeftijd wél mag. “Ongelijke behandeling van mannen en vrouwen mag niet, dat is discriminatie. Dit heeft betrekking op commerciële dienstverlening, arbeidskansen, op alle vlakken. De leeftijdwet kent echter een uitzondering op het gebied van commerciële dienstverlening, waardoor het geven van korting aan ouderen of bijvoorbeeld kinderen wel weer mag”, legt Kruis uit.

Toen er op de eerste brief geen reactie kwam werd volgens de directeur een herinnering verstuurd. Wordt daar niet binnen 14 dagen op gereageerd dan volgt volgens haar een gang naar het College voor de Rechten van de Mens. “Wij denken dat we een goede zaak hebben aangezien uit eerdere uitspraken in eenzelfde soort gevallen is geoordeeld dat dergelijke kortingen voor dames niet mogen.”

De brief die de carwashondernemer van BGBF ontving:

Bureau Gelijke Behandelingen

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.