rob kamphues

‘Als je altijd hetzelfde doet, win je het nooit van de concurrentie’

De effectieve manier van communiceren in de Formule 1 bracht EenzetCarwash tot een concept waarmee onbemande waslocaties op afstand kunnen worden beheerd. Tijdens een workshop op de Tankstation & Carwash Vakbeurs werd uitgelegd hoe het bedrijf die vertaalslag van topsport naar carwashbranche maakte.

“We gaan het over Formule 1 en roll-overs hebben en daar vergelijkingen tussen maken”, trapte Rob Kamphues de workshop af. Hij presenteert alle Formule 1-programma’s van Ziggo Sport. “Formule 1 is mede dankzij Max Verstappen ontzettend populair en dat zien we terug in de kijkcijfers van onze programma’s op Ziggo.” Kamphues is een groot liefhebber van auto’s en racesport. Hij racet zelf ook graag, maar is zich goed bewust van wat de allerbesten in de autosport nu echt zo groot maakt.

“Mensen als Juan Manuel Fangio, Michael Schumacher en nu Max Verstappen doen dingen anders dan anderen. Ze zien meer en halen bijvoorbeeld in op plekken waar dat in de meeste anderen niet eens op zou komen. Wanneer je altijd alles hetzelfde doet als anderen, dan ga je het nooit winnen van je concurrentie,” aldus Kamphues.

Onderscheiden

Daarmee sloeg hij een brug naar EenzetCarwash en de carwashsector. Dit bedrijf keek naar de Formule 1, leerde er van en gebruikte dat om zich van anderen te onderscheiden. Namens EenzetCarwash kwam oprichter Ton Janssen aan het woord. Eenzet kwam een jaar of vijftien geleden in contact met coureur en race-ondernemer Michel Bleekemolen voor de organisatie van een kartevenement. “Dat leidde tot een sponsorsamenwerking, waarbij wij klanten naar race-evenementen konden meenemen voor een kijkje in de keuken.”

In 2012 mondde de samenwerking uit in een bezoek aan de Formule 1-race in Valencia, inclusief bezoek aan de pitstraat en verblijf daar tijdens de race. Dat maakte indruk op Janssen. “Vooral de communicatie tussen pitmuur en coureur inspireerde mij om dat ook naar de carwashbranche te vertalen. Daar waren we naar mijn idee te conservatief bezig.”

Janssen noemt het voorbeeld van een wasstraat die vastloopt. Dat moet gemeld worden en vervolgens moet er een monteur heen. Daar gaat allemaal tijd overheen. “Ter plaatse kan dan zomaar blijken dat het om een per ongeluk ingedrukte noodknop gaat. Dat heeft de monteur dan met een heel simpele handeling opgelost, maar de wasstraat heeft al die tijd stilgestaan. Daarom zijn we gaan nadenken over hoe je dat soort onnodige ritjes kunt voorkomen.”

IW-Manager

EenzetCarwash ontwikkelde samen met Istobal een softwareprogramma voor het op afstand in de gaten houden, managen en oplossen van grote en kleine storingen in carwashes. Het systeem heet IW-Manager. “Inmiddels zijn er zo’n 100 locaties aan het systeem verbonden, waarvan vijftien een combinatie zijn van onbemand tankstation met roll-over. De toegevoegde waarde zit hem niet zozeer in het wassen zelf, maar de combinatie van tanken en wassen door middel van roll-overs op onbemande locaties.”

“Als zelfstandig bedrijf kunnen we ook goed op deze manier met onze klanten en uiteindelijk de automobilisten meedenken. Met dit concept vinden nu zo’n 2.000 wassingen per maand plaats op die locaties. Dus het blijkt dat er nog een enorme doelgroep is voor het wassen van de auto in een roll-over op onbemande locaties.”

Formule 1

EenzetCarwash heeft dus geleerd van de Formule 1. Valt daar nog meer te halen, vroeg Kamphues zich af. “Er staat druk op F1 om duurzaam te zijn en de regels op milieugebied zijn streng. Valt daar een vertaalslag te maken naar bijvoorbeeld waterverbruik in de carwashbranche?”

Janssen denkt dat er altijd bijgeleerd kan worden, maar dat er ook grenzen aan de mogelijkheden zijn. “Water is en blijft het beste om mee te wassen. Wassen zonder water is een utopie. Maar we moeten het ook niet overdrijven, dus we hebben wel ingezet op waterbesparing. We proberen dat samen met Istobal zo duurzaam en met zo weinig mogelijk water te doen. Maar we hebben sowieso water nodig.”

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Als je altijd hetzelfde doet, win je het nooit van de concurrentie’ | CarwashPro
rob kamphues

‘Als je altijd hetzelfde doet, win je het nooit van de concurrentie’

De effectieve manier van communiceren in de Formule 1 bracht EenzetCarwash tot een concept waarmee onbemande waslocaties op afstand kunnen worden beheerd. Tijdens een workshop op de Tankstation & Carwash Vakbeurs werd uitgelegd hoe het bedrijf die vertaalslag van topsport naar carwashbranche maakte.

“We gaan het over Formule 1 en roll-overs hebben en daar vergelijkingen tussen maken”, trapte Rob Kamphues de workshop af. Hij presenteert alle Formule 1-programma’s van Ziggo Sport. “Formule 1 is mede dankzij Max Verstappen ontzettend populair en dat zien we terug in de kijkcijfers van onze programma’s op Ziggo.” Kamphues is een groot liefhebber van auto’s en racesport. Hij racet zelf ook graag, maar is zich goed bewust van wat de allerbesten in de autosport nu echt zo groot maakt.

“Mensen als Juan Manuel Fangio, Michael Schumacher en nu Max Verstappen doen dingen anders dan anderen. Ze zien meer en halen bijvoorbeeld in op plekken waar dat in de meeste anderen niet eens op zou komen. Wanneer je altijd alles hetzelfde doet als anderen, dan ga je het nooit winnen van je concurrentie,” aldus Kamphues.

Onderscheiden

Daarmee sloeg hij een brug naar EenzetCarwash en de carwashsector. Dit bedrijf keek naar de Formule 1, leerde er van en gebruikte dat om zich van anderen te onderscheiden. Namens EenzetCarwash kwam oprichter Ton Janssen aan het woord. Eenzet kwam een jaar of vijftien geleden in contact met coureur en race-ondernemer Michel Bleekemolen voor de organisatie van een kartevenement. “Dat leidde tot een sponsorsamenwerking, waarbij wij klanten naar race-evenementen konden meenemen voor een kijkje in de keuken.”

In 2012 mondde de samenwerking uit in een bezoek aan de Formule 1-race in Valencia, inclusief bezoek aan de pitstraat en verblijf daar tijdens de race. Dat maakte indruk op Janssen. “Vooral de communicatie tussen pitmuur en coureur inspireerde mij om dat ook naar de carwashbranche te vertalen. Daar waren we naar mijn idee te conservatief bezig.”

Janssen noemt het voorbeeld van een wasstraat die vastloopt. Dat moet gemeld worden en vervolgens moet er een monteur heen. Daar gaat allemaal tijd overheen. “Ter plaatse kan dan zomaar blijken dat het om een per ongeluk ingedrukte noodknop gaat. Dat heeft de monteur dan met een heel simpele handeling opgelost, maar de wasstraat heeft al die tijd stilgestaan. Daarom zijn we gaan nadenken over hoe je dat soort onnodige ritjes kunt voorkomen.”

IW-Manager

EenzetCarwash ontwikkelde samen met Istobal een softwareprogramma voor het op afstand in de gaten houden, managen en oplossen van grote en kleine storingen in carwashes. Het systeem heet IW-Manager. “Inmiddels zijn er zo’n 100 locaties aan het systeem verbonden, waarvan vijftien een combinatie zijn van onbemand tankstation met roll-over. De toegevoegde waarde zit hem niet zozeer in het wassen zelf, maar de combinatie van tanken en wassen door middel van roll-overs op onbemande locaties.”

“Als zelfstandig bedrijf kunnen we ook goed op deze manier met onze klanten en uiteindelijk de automobilisten meedenken. Met dit concept vinden nu zo’n 2.000 wassingen per maand plaats op die locaties. Dus het blijkt dat er nog een enorme doelgroep is voor het wassen van de auto in een roll-over op onbemande locaties.”

Formule 1

EenzetCarwash heeft dus geleerd van de Formule 1. Valt daar nog meer te halen, vroeg Kamphues zich af. “Er staat druk op F1 om duurzaam te zijn en de regels op milieugebied zijn streng. Valt daar een vertaalslag te maken naar bijvoorbeeld waterverbruik in de carwashbranche?”

Janssen denkt dat er altijd bijgeleerd kan worden, maar dat er ook grenzen aan de mogelijkheden zijn. “Water is en blijft het beste om mee te wassen. Wassen zonder water is een utopie. Maar we moeten het ook niet overdrijven, dus we hebben wel ingezet op waterbesparing. We proberen dat samen met Istobal zo duurzaam en met zo weinig mogelijk water te doen. Maar we hebben sowieso water nodig.”

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.