Fiscaal voordeel

Milieulijst met milieuvriendelijke investeringen flink aangepast in 2024

Ter illustratie Foto: Shutterstock

De nieuwe Milieulijst voor milieuvriendelijke investeringen met belastingvoordeel is flink aangepast. Bedrijfsmiddelen gaan sneller van de lijst af als deze gangbaar worden. Of als er overlap is met andere vormen van overheidssteun. Bedrijven krijgen hiervoor dan geen belastingvoordeel meer. Wel komt – onder bepaalde voorwaarden – een waterbesparende voorziening of installatie nog steeds in aanmerking voor fiscaal voordeel, wat mogelijk interessant kan zijn voor een autowasbedrijf.

Bedrijven krijgen belastingvoordeel voor investeringen in innovatieve, milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. De basis hiervoor is de Milieulijst, die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) elk jaar aanpast. Op de Milieulijst 2024 staan 243 bedrijfsmiddelen waarvoor bedrijven belastingvoordeel krijgen als ze hierin investeren.

Waterbesparende installatie

Omdat de EU de regels voor staatssteun heeft aangescherpt, is de nieuwe Milieulijst flink aangepast. Er zijn 108 bedrijfsmiddelen van de lijst verwijderd, 112 inhoudelijk gewijzigd en 6 nieuwe bedrijfsmiddelen bijgekomen. Zo krijgen ondernemers geen belastingvoordeel meer voor laadpunten: alleen voor laadpunten voor zwaar vervoer is er nog belastingvoordeel, niet meer voor licht vervoer, zoals bestelauto’s. Wel komt een bedrijfsmiddel zoals een waterbesparende voorziening of installatie nog steeds in aanmerking voor fiscaal voordeel, wat mogelijk interessant kan zijn voor een autowasbedrijf.

Belastingvoordeel

De overheid heeft dit jaar 217 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit geld komt via twee verschillende regelingen binnen: de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Met de MIA kunnen bedrijven voor milieuvriendelijke investeringen tot 45 procent van de investeringskosten aftrekken van de winst. Met Vamil loopt dat op tot 75 procent. Het belastingvoordeel kan netto oplopen tot ruim 14 procent van het investeringsbedrag.

Lees ook:

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Milieulijst met milieuvriendelijke investeringen flink aangepast in 2024 | CarwashPro
Fiscaal voordeel

Milieulijst met milieuvriendelijke investeringen flink aangepast in 2024

Ter illustratie Foto: Shutterstock

De nieuwe Milieulijst voor milieuvriendelijke investeringen met belastingvoordeel is flink aangepast. Bedrijfsmiddelen gaan sneller van de lijst af als deze gangbaar worden. Of als er overlap is met andere vormen van overheidssteun. Bedrijven krijgen hiervoor dan geen belastingvoordeel meer. Wel komt – onder bepaalde voorwaarden – een waterbesparende voorziening of installatie nog steeds in aanmerking voor fiscaal voordeel, wat mogelijk interessant kan zijn voor een autowasbedrijf.

Bedrijven krijgen belastingvoordeel voor investeringen in innovatieve, milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. De basis hiervoor is de Milieulijst, die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) elk jaar aanpast. Op de Milieulijst 2024 staan 243 bedrijfsmiddelen waarvoor bedrijven belastingvoordeel krijgen als ze hierin investeren.

Waterbesparende installatie

Omdat de EU de regels voor staatssteun heeft aangescherpt, is de nieuwe Milieulijst flink aangepast. Er zijn 108 bedrijfsmiddelen van de lijst verwijderd, 112 inhoudelijk gewijzigd en 6 nieuwe bedrijfsmiddelen bijgekomen. Zo krijgen ondernemers geen belastingvoordeel meer voor laadpunten: alleen voor laadpunten voor zwaar vervoer is er nog belastingvoordeel, niet meer voor licht vervoer, zoals bestelauto’s. Wel komt een bedrijfsmiddel zoals een waterbesparende voorziening of installatie nog steeds in aanmerking voor fiscaal voordeel, wat mogelijk interessant kan zijn voor een autowasbedrijf.

Belastingvoordeel

De overheid heeft dit jaar 217 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit geld komt via twee verschillende regelingen binnen: de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Met de MIA kunnen bedrijven voor milieuvriendelijke investeringen tot 45 procent van de investeringskosten aftrekken van de winst. Met Vamil loopt dat op tot 75 procent. Het belastingvoordeel kan netto oplopen tot ruim 14 procent van het investeringsbedrag.

Lees ook:

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.