Hoe ontwikkelt de elektriciteitsmarkt zich in 2022?

De elektriciteitsprijzen zijn ongekend hoog en er is geen teken van verbetering. De autowasindustrie is een van de meest elektriciteitsintensieve sectoren van de economie, ook al dekken veel autowasbedrijven een deel van hun elektriciteitsbehoefte zelf. Er zijn er maar weinig die volledig onafhankelijk zijn van een stroomaansluiting.

Het slechte nieuws uit de energiesector is dat we mogen verwachten dat de elektriciteitsprijzen in 2022 zullen blijven stijgen. Een van de redenen is de toenemende elektrificatie van huishoudens en voertuigen. Volgens experts uit de sector leidt dit tot een grotere vraag en hogere prijzen. Emissiehandel om de Co2-voetafdruk te verbeteren zal ook een negatief effect hebben op de elektriciteitsprijzen.

Fluctuerende prijzen

Het kan ook zijn dat de volatiliteit van de elektriciteitsprijzen in de toekomst zal toenemen. Dit betekent dat elektriciteit op verschillende tijden van de dag en dagen van de week verschillende bedragen kost. Een van de redenen voor deze invloedsfactor op de prijs van elektriciteit is de toename van hernieuwbare energiebronnen. Deze zijn meer afhankelijk van het weer dan kern- en kolencentrales, die momenteel fors worden afgebouwd. Dit zal leiden tot fluctuerende elektriciteitsprijzen.

Ook het gebruik van de elektriciteitsnetten verandert. Gezien de toegenomen elektrificatie in de woonomgeving, bijvoorbeeld bij verwarmen en koken met elektriciteit, zal deze ontwikkeling doorzetten. Op piekmomenten wordt steeds meer stroomverbruik verwacht. Stijgende elektriciteitskosten voor het verbruik van elektriciteit, als veel gebruikers er tegelijkertijd om vragen, zullen de prijzen doen stijgen. Ook knelpunten in elektriciteitscontracten zijn een denkbaar gevolg.

Zonne-energie

Een uitweg uit deze prijsspiraal lijkt het toegenomen gebruik van zonne-energie in particuliere huishoudens en in het bedrijfsleven. De carwash-industrie is daar een klassiek voorbeeld van: elektriciteit voor warm water is het hardst nodig wanneer veel autobezitters hun voertuig willen wassen vanwege het goede weer. Hier komen vraag en aanbod van zonne-energie samen.

Als gevolg hiervan zal dit leiden tot een hausse in het zonne-segment. Andreas Bentzen, CTO bij de van oorsprong Noorse marktplaats voor zonnepanelen Otovo, verwacht dit jaar een sterke stijging van de vraag. “In Europa wordt voor 2022 voorspeld dat 1,2 miljoen huishoudens fotovoltaïsche systemen op hun daken zullen installeren. Dat betekent een netto stijging van bijna 20 procent ten opzichte van 2021.”

Ook op het gebied van opslagcapaciteiten verwacht Bentzen een stijgende lijn. In 2021 zullen naar schatting 180.000 huishoudbatterijen in Europa worden geïnstalleerd. Aangenomen mag worden dat de vraag zal toenemen, maar dat ook het aanbod zal verbeteren. Volgens zijn inschatting zal deze technologie meer consumentvriendelijke producten opleveren en een continue prijsdaling opleveren.

Vooruitzichten voor 2022

Al met al kunnen we stellen dat we aan het begin van een interessant jaar staan. Er zijn al tekenen van veel veranderingen. Naast stijgende prijzen en een grotere afhankelijkheid van hernieuwbare energiebronnen, is er ook een verbetering van markttechnologieën. Voor carwash-exploitanten die de komende jaren een verbouwing of nieuwbouw plannen, blijft het energievraagstuk erg belangrijk.

Lees ook:

Auteur: Sandra Schafer

Sandra is redacteur van het Duitse zusje van CarwashPro, namelijk CarwashPro.de.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Hoe ontwikkelt de elektriciteitsmarkt zich in 2022? | CarwashPro

Hoe ontwikkelt de elektriciteitsmarkt zich in 2022?

De elektriciteitsprijzen zijn ongekend hoog en er is geen teken van verbetering. De autowasindustrie is een van de meest elektriciteitsintensieve sectoren van de economie, ook al dekken veel autowasbedrijven een deel van hun elektriciteitsbehoefte zelf. Er zijn er maar weinig die volledig onafhankelijk zijn van een stroomaansluiting.

Het slechte nieuws uit de energiesector is dat we mogen verwachten dat de elektriciteitsprijzen in 2022 zullen blijven stijgen. Een van de redenen is de toenemende elektrificatie van huishoudens en voertuigen. Volgens experts uit de sector leidt dit tot een grotere vraag en hogere prijzen. Emissiehandel om de Co2-voetafdruk te verbeteren zal ook een negatief effect hebben op de elektriciteitsprijzen.

Fluctuerende prijzen

Het kan ook zijn dat de volatiliteit van de elektriciteitsprijzen in de toekomst zal toenemen. Dit betekent dat elektriciteit op verschillende tijden van de dag en dagen van de week verschillende bedragen kost. Een van de redenen voor deze invloedsfactor op de prijs van elektriciteit is de toename van hernieuwbare energiebronnen. Deze zijn meer afhankelijk van het weer dan kern- en kolencentrales, die momenteel fors worden afgebouwd. Dit zal leiden tot fluctuerende elektriciteitsprijzen.

Ook het gebruik van de elektriciteitsnetten verandert. Gezien de toegenomen elektrificatie in de woonomgeving, bijvoorbeeld bij verwarmen en koken met elektriciteit, zal deze ontwikkeling doorzetten. Op piekmomenten wordt steeds meer stroomverbruik verwacht. Stijgende elektriciteitskosten voor het verbruik van elektriciteit, als veel gebruikers er tegelijkertijd om vragen, zullen de prijzen doen stijgen. Ook knelpunten in elektriciteitscontracten zijn een denkbaar gevolg.

Zonne-energie

Een uitweg uit deze prijsspiraal lijkt het toegenomen gebruik van zonne-energie in particuliere huishoudens en in het bedrijfsleven. De carwash-industrie is daar een klassiek voorbeeld van: elektriciteit voor warm water is het hardst nodig wanneer veel autobezitters hun voertuig willen wassen vanwege het goede weer. Hier komen vraag en aanbod van zonne-energie samen.

Als gevolg hiervan zal dit leiden tot een hausse in het zonne-segment. Andreas Bentzen, CTO bij de van oorsprong Noorse marktplaats voor zonnepanelen Otovo, verwacht dit jaar een sterke stijging van de vraag. “In Europa wordt voor 2022 voorspeld dat 1,2 miljoen huishoudens fotovoltaïsche systemen op hun daken zullen installeren. Dat betekent een netto stijging van bijna 20 procent ten opzichte van 2021.”

Ook op het gebied van opslagcapaciteiten verwacht Bentzen een stijgende lijn. In 2021 zullen naar schatting 180.000 huishoudbatterijen in Europa worden geïnstalleerd. Aangenomen mag worden dat de vraag zal toenemen, maar dat ook het aanbod zal verbeteren. Volgens zijn inschatting zal deze technologie meer consumentvriendelijke producten opleveren en een continue prijsdaling opleveren.

Vooruitzichten voor 2022

Al met al kunnen we stellen dat we aan het begin van een interessant jaar staan. Er zijn al tekenen van veel veranderingen. Naast stijgende prijzen en een grotere afhankelijkheid van hernieuwbare energiebronnen, is er ook een verbetering van markttechnologieën. Voor carwash-exploitanten die de komende jaren een verbouwing of nieuwbouw plannen, blijft het energievraagstuk erg belangrijk.

Lees ook:

Auteur: Sandra Schafer

Sandra is redacteur van het Duitse zusje van CarwashPro, namelijk CarwashPro.de.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.