Bovag hoofdkantoor Bunnik

Bovag pleit voor MKB-vriendelijk loket Omgevingswet

Foto: Bovag

Onder meer carwash-ondernemers krijgen vanaf volgend jaar te maken met de nieuwe Omgevingswet. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van vergunningen voor nieuwbouw, verbouwingen en voorzieningen voor wateropslag. De overheid werkt nog aan een digitaal meld- en aanvraagsysteem. Volgens moet dat systeem eerst werken voordat de Omgevingswet kan worden ingevoerd. 

Op het moment van inwerkingtreding van de Omgevingswet moet ook het mkb hier makkelijk zijn weg in kunnen vinden, vindt Bovag. Samen met onder andere MKB-Nederland en VNO-NCW heeft de branchevereniging hier nu aandacht voor gevraagd bij de Eerste Kamer. Zo willen de organisaties onder meer dat het digitale meld- een aanvraagsysteem met alle benodigde functionaliteiten is ingericht en werkt voordat de wet in werking treedt.

Eerste Kamer

“We willen niet dat onze leden dure adviseurs moeten inschakelen, maar dat er een werkend en compleet systeem komt, mkb-proof”, zegt Hannie Stappers, manager Public Affairs bij Bovag. De invoering van de Omgevingswet werd meerdere keren uitgesteld, maar staat nu voor 1 januari 2023 op de agenda. Nu is het aan de Eerste Kamer om erop toe te zien dat dit goed gebeurt. De Eerste Kamer gaat waarschijnlijk in juni hierover beslissen.

Wanneer carwashbedrijven een vergunning nodig hebben voor bijvoorbeeld een verbouwing, hebben zij daar straks een omgevingsvergunning nodig. Die vergunning of melding moet worden aangevraagd of gedaan in een digitale omgeving die voor het mkb het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) heet.

Dit systeem is volgens Bovag cruciaal om straks, als de Omgevingswet is ingevoerd, ook te kunnen checken wat de algemene milieu- en brandveiligheidsvoorschriften zijn op de bedrijfslocatie, welke ontwikkelingen er plaatsvinden in de nabijheid van de bedrijfslocatie, en dus het voor het doen van meldingen en/of vergunningaanvragen.

Pilot

“Bovag heeft meerdere DSO-pilots gedaan om mee te denken en om te komen tot een goed werkende en mkb-vriendelijke DSO”, zegt Stappers. “Het laatste jaar trekken we daarin ook intensief op met collega mkb-brancheorganisaties waaronder: de Koninklijke Metaalunie, NRK, NBOV, Vereniging ION en VVVF. Allemaal vertegenwoordigers van toekomstige, veelal incidentele, maar zeker niet minder belangrijke DSO-gebruikers. Omdat er nog een hele slag geslagen moet worden om voor 1 januari 2023 een mkb-vriendelijk DSO te hebben, heeft BOVAG het voortouw genomen om samen met vermelde collega brancheorganisaties – via MKB-Nederland en VNO-NCW – daar aandacht voor te vragen bij de Eerste Kamer.”

Binnenkort meer over de gevolgen van de omgevingswet voor carwashbedrijven.

Lees ook:

Auteur: Paul Van den Bogaard

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Bovag pleit voor MKB-vriendelijk loket Omgevingswet | CarwashPro