Nieuwe omgeving voor Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)

Voor zowel tankstations als wasbedrijven is een vernieuwde digitale branche Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) ontwikkeld. Bedrijven kunnen de gegevens in de oude omgeving nog wel inzien, maar geen nieuwe RI&E meer aanmaken. Wie al een RI&E in de oude omgeving heeft staan, kan hier tot eind van dit jaar gebruik van blijven maken.

De nieuwe omgeving is gebruiksvriendelijker dan de oude en biedt meer functionaliteiten zoals het kunnen aanmaken van meerdere RI&E’s onder één account en communicatiemogelijkheden. Ook is het systeem zo ingericht dat de belangrijkere risico’s vooraan staan. Het oude RI&E-systeem blijft in elk geval tot en met 31 december 2022 beschikbaar voor inzage en wijzigingen.

Geen toetsing

Zowel de oude als de nieuwe omgeving voor de RI&E zijn branche-erkend. Dit betekent dat de RI&E na het invullen ervan niet extern door een deskundige hoeft te worden getoetst wanneer er 25 medewerkers of minder in dienst zijn. Zijn er wel meer dan 25 medewerkers in dienst, dan kan een bedrijf bijvoorbeeld de arbodienst vragen de RI&E te toetsen.

Is er sprake van maximaal 40 uur per week verrichte arbeid? Dan mag een bedrijf een RI&E invullen, maar is er ook de keuze om gebruik te maken van de Checklist Gezondheidsrisico’s. Dit is een verkorte versie van de RI&E.

Ongelukken op de werkplek

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft voor de zomer naar verschillende bedrijven een brief gestuurd over de RI&E. Deze brief is bedoeld om ondernemers te informeren over het feit dat het hebben van een RI&E verplicht is wanneer er personeel in dienst is. In de brief wordt ook uitgelegd waarom het hebben van een RI&E zo belangrijk is. “Door middel van het doorlopen van de RI&E krijg je namelijk een overzicht van alle risico’s die in het bedrijf kunnen spelen. Op die manier kun je voorkomen dat er ongelukken op de werkplek gebeuren”, aldus BOVAG.

Doordat wet- en regelgeving regelmatig verandert en het bedrijf ook, is het voor alle bedrijven met personeel verplicht om de RI&E regelmatig te actualiseren. Dit moet in ieder geval eens in de drie jaar gebeuren.

Lees ook: 

Onderwerpen: ,

Auteur: Belinda Meijers

1 reactie op “Nieuwe omgeving voor Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)”

r.hennep1@upcmail.nl|01.08.22|20:11

Onderdeel van de RI&E dient de waterveiligheid te zijn. Is hier aan gedacht?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuwe omgeving voor Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) | CarwashPro

Nieuwe omgeving voor Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)

Voor zowel tankstations als wasbedrijven is een vernieuwde digitale branche Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) ontwikkeld. Bedrijven kunnen de gegevens in de oude omgeving nog wel inzien, maar geen nieuwe RI&E meer aanmaken. Wie al een RI&E in de oude omgeving heeft staan, kan hier tot eind van dit jaar gebruik van blijven maken.

De nieuwe omgeving is gebruiksvriendelijker dan de oude en biedt meer functionaliteiten zoals het kunnen aanmaken van meerdere RI&E’s onder één account en communicatiemogelijkheden. Ook is het systeem zo ingericht dat de belangrijkere risico’s vooraan staan. Het oude RI&E-systeem blijft in elk geval tot en met 31 december 2022 beschikbaar voor inzage en wijzigingen.

Geen toetsing

Zowel de oude als de nieuwe omgeving voor de RI&E zijn branche-erkend. Dit betekent dat de RI&E na het invullen ervan niet extern door een deskundige hoeft te worden getoetst wanneer er 25 medewerkers of minder in dienst zijn. Zijn er wel meer dan 25 medewerkers in dienst, dan kan een bedrijf bijvoorbeeld de arbodienst vragen de RI&E te toetsen.

Is er sprake van maximaal 40 uur per week verrichte arbeid? Dan mag een bedrijf een RI&E invullen, maar is er ook de keuze om gebruik te maken van de Checklist Gezondheidsrisico’s. Dit is een verkorte versie van de RI&E.

Ongelukken op de werkplek

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft voor de zomer naar verschillende bedrijven een brief gestuurd over de RI&E. Deze brief is bedoeld om ondernemers te informeren over het feit dat het hebben van een RI&E verplicht is wanneer er personeel in dienst is. In de brief wordt ook uitgelegd waarom het hebben van een RI&E zo belangrijk is. “Door middel van het doorlopen van de RI&E krijg je namelijk een overzicht van alle risico’s die in het bedrijf kunnen spelen. Op die manier kun je voorkomen dat er ongelukken op de werkplek gebeuren”, aldus BOVAG.

Doordat wet- en regelgeving regelmatig verandert en het bedrijf ook, is het voor alle bedrijven met personeel verplicht om de RI&E regelmatig te actualiseren. Dit moet in ieder geval eens in de drie jaar gebeuren.

Lees ook: 

Onderwerpen: ,

Auteur: Belinda Meijers

1 reactie op “Nieuwe omgeving voor Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)”

r.hennep1@upcmail.nl|01.08.22|20:11

Onderdeel van de RI&E dient de waterveiligheid te zijn. Is hier aan gedacht?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.