Waarom duurzaam ondernemen zo belangrijk is voor familiebedrijf Den Ottowasser

Hechtel-Eksel heeft sinds mei een nieuwe wasgelegenheid in de vorm van Den Ottowasser. In deze moderne kettingwasstraat worden de nieuwste technieken gecombineerd met vertrouwde toepassingen. Zo wordt al jarenlang met dezelfde chemieleverancier samengewerkt. Zaakvoerder Glenn Sevens legt uit waarom hij opnieuw voor Dr.Stöcker Benelux koos.

Den Ottowasser is een echt familiebedrijf. Twintig jaar geleden begon Luc Sevens, de vader van Glenn, met het rondbrengen van stookolie. Vier jaar later startte hij een tankstation met roll-over in Overpelt. Drie jaar daarna werd deze vervangen door een twintig meter lange kettingwasstraat van WashTec. Later werd er in Dilsen-Stokkem een wasstraat van DICO geïnstalleerd van 42 meter. In 2018 werden het tankstation en de bijhorende wasinstallatie in Overpelt verkocht en besloot Sevens om zich volledig op het carwashdeel te focussen.

De ondernemer besloot zich volledig op de carwash te richten en zelf een tweede filiaal te openen. Voordat de vestiging in Hechtel-Eksel een feit was, was er alleen nog Sevens Carwash Service in Dilsen-Stokkem. Op een gegeven moment vond Luc Sevens het tijd worden voor een nieuwe naam en vroeg zijn zonen Yves en Glenn om een pakkende titel te verzinnen voor zijn beide carwashes. Dat werd dus Den Ottowasser, plat Vlaams voor ‘de autowasser’. Sinds mei dit jaar is deze carwash in bedrijf. De coronacrisis zorgde voor een vertraging van een maand.

Open uitstraling

De moderne wasstraat is uitgerust met een betaalsysteem van DICO waar contactloos betaald kan worden. Er is een zestien plekken tellende stofzuigplein geplaatst waar klanten zo lang als ze willen hun voertuig kunnen schoonmaken. Er is voor apparatuur van Ergox gekozen. De wasborstels zijn geleverd door Brush.com en de 32 meter lange kettingwasstraat komt van DICO. Er is gekozen voor een open uitstraling waardoor er veel daglicht binnenkomt. Twee voorwas-secties zorgen ervoor dat de auto’s er mooi schoon uitkomen. Het tweede filiaal van Den Ottowasser verschilt veel van de andere vestiging. Toch is er iets hetzelfde gebleven: de chemie wordt ook hier geleverd door Dr.Stöcker Benelux.

“In Dilsen-Stokkem heeft onze wasinstallatie jarenlang heel goed gedraaid met de chemie van Dr.Stöcker Benelux. Omdat dit zo goed beviel, werken we nog steeds met hen samen. We hebben wel eens geëxperimenteerd met andere leveranciers, maar kwamen altijd bij Dr.Stöcker Benelux terug. De kwaliteit van het recyclewater was simpelweg beter”, zegt zaakvoerder Glenn Sevens van Den Ottowasser Hechtel-Eksel.

Verplicht

In België is het bij wet geregeld dat er per auto maximaal tachtig liter stadswater gebruikt mag worden. Dat houdt ook in dat het gebruik van regenwater verplicht is bij de reiniging van voertuigen. BleuBlue plaatste een waterrecycling systeem bij de vestiging in Hechtel-Eksel. Eigenaar Stijn Schouderden verduidelijkt het belang van een goed zuiveringssysteem: “Er wordt in België al streng gecontroleerd of wasgelegenheden hun vergunningen op orde hebben. Mocht er niet aan de verplichtingen voldaan worden, dan kan het zomaar zijn dat er boetes opgelegd worden of zelfs bronnen verzegeld worden door de gerechtsdeurwaarder.”

Het systeem van BleuBlue is inmiddels tien jaar op de markt en er zijn inmiddels honderd installaties in verschillende landen geplaatst. Zo zijn er systemen in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland te vinden. Schouderden werkt met verschillende chemie-leveranciers maar is erg te spreken over Dr.Stöcker Benelux. De samenwerking tussen beide partijen verloopt goed. Mede-eigenaar Jeroen Houweling van Dr.Stöcker Benelux zoekt graag de samenwerking met andere partijen op en wil zo de branche verder helpen. Het assortiment van deze chemie-leverancier bestaat uit biologisch afbreekbare producten die zacht zijn voor het milieu. Duurzaam ondernemen staat dan ook hoog in het vaandel van dit bedrijf.

Duidelijke uitleg

Onder duurzaam ondernemen wordt ook een duidelijke productuitleg verstaan. Er is nog veel onwetendheid op dit vlak merkt Houweling: “Als het misgaat, heeft dat vooral te maken met het verkeerd gebruik van de chemie en de slechte afstelling van de wasinstallatie en het waterrecyclingsysteem.De kunst is om ervoor te zorgen dat alle waardes in balans zijn.Dit betekent onder andere dat de ph/zuurstof waardes van het water, biologie (bacteriën) in het water en de chemie goed op elkaar moeten worden ingesteld. De biologie zorgt er dan voor dat schadelijke componenten aan het water kunnen worden onttrokken en afgebroken.”

Het recycle water ziet er zuiver dankzij de juiste chemie.

Bij een niet goed functionerend systeem zijn bepaalde waardes niet in evenwicht. Er worden bijvoorbeeld te agressieve producten met name in de voorreiniging gebruikt. Ook overdosering kan een probleem zijn. “De capaciteit van het recyclewater is niet voldoende waardoor de vervuilingen niet snel genoeg afgebroken kunnen worden”, stelt Houweling. “Of er is simpelweg te weinig zuurstof in het systeem. Als alle waardes in evenwicht zijn kunnen de goede bacteriën zorgen voor schoon en helder waswater. Als de slechte bacteriën de overhand krijgen, ontstaat er stank en vervuiling in de wasstraat.”

Sparren

Door advies te geven en met de klant te sparren, hoopt Houweling het verschil te maken: “Een goede uitleg over de werking van het zuiveringssysteem is essentieel. Als iedereen maar wat doet, gaat het mis. Die uitleg is echter niet alleen de verantwoordelijkheid van de fabrikant, maar ook van de ondernemer. Sevens is bijvoorbeeld zeer geïnteresseerd in de werking van de wasinstallatie en de dosering van de chemie. Hij wil zijn klanten het beste wasresultaat geven en ervoor zorgen dat er zo efficiënt mogelijk met het product wordt omgegaan. Als het je niet interesseert hoe een machine werkt, dan sta je met een nul achter.”

Waterrecycling is volgens Howeling echt een vak apart en niet ‘iets dat je erbij doet’: “Een wasstraatleverancier is goed in het verkopen van wasstraten, maar hij doet er verstandig aan om de recycling en chemie aan een ander over te laten. Dat is een heel andere tak van sport. In het verleden waren er partijen die alles aanboden: van de plaatsing van een wasinstallatie tot het leveren van de chemie en de zuiveringsinstallaties. Je kunt echter niet alles doen, dus is het verstandig om de hulp van experts op specifieke gebieden in te schakelen. Zoek de samenwerking met partijen elk met hun eigen expertise op. Zo voorkom je ook dat je waterrecycling niet naar behoren werkt.”

Osmosewater

De aanschaf van een zuiveringssysteem is kostbaar, maar volgens Schouderden heeft een ondernemer dit binnen een paar jaar terugverdiend: “Regenwater wordt verwerkt tot omgekeerd osmosewater. Ook stadswater kan in dit kalkvrije water veranderd worden, waardoor we altijd dezelfde waterkwaliteit kunnen zorgen.” Sevens is erg te spreken over de service en transparantie van Schouderden en Houweling: “Als er wat is of als ik een vraag heb, kan ik hen altijd bellen. Vaak is het probleem vanaf afstand op te lossen. Daarnaast is mij uitgelegd wat de precieze kostprijs per wassing is en hoeveel chemie en water ervoor nodig zijn. Dat zorgt voor overzicht en duidelijk. De afstelling is precies goed en als er wat mis is, kan ik direct hulp vragen.”

De chemie van Dr.Stöcker Benelux zorgt er volgens Sevens voor dat “auto’s net wat harder blinken.” Ook de geur wordt als een pluspunt genoemd. “Klanten vinden het lekker ruiken in de carwash. Daarnaast is de droging ook erg goed. Met deze producten willen we onze bezoekers het beste bieden”, besluit Sevens.


Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Waarom duurzaam ondernemen zo belangrijk is voor familiebedrijf Den Ottowasser | CarwashPro

Waarom duurzaam ondernemen zo belangrijk is voor familiebedrijf Den Ottowasser

Hechtel-Eksel heeft sinds mei een nieuwe wasgelegenheid in de vorm van Den Ottowasser. In deze moderne kettingwasstraat worden de nieuwste technieken gecombineerd met vertrouwde toepassingen. Zo wordt al jarenlang met dezelfde chemieleverancier samengewerkt. Zaakvoerder Glenn Sevens legt uit waarom hij opnieuw voor Dr.Stöcker Benelux koos.

Den Ottowasser is een echt familiebedrijf. Twintig jaar geleden begon Luc Sevens, de vader van Glenn, met het rondbrengen van stookolie. Vier jaar later startte hij een tankstation met roll-over in Overpelt. Drie jaar daarna werd deze vervangen door een twintig meter lange kettingwasstraat van WashTec. Later werd er in Dilsen-Stokkem een wasstraat van DICO geïnstalleerd van 42 meter. In 2018 werden het tankstation en de bijhorende wasinstallatie in Overpelt verkocht en besloot Sevens om zich volledig op het carwashdeel te focussen.

De ondernemer besloot zich volledig op de carwash te richten en zelf een tweede filiaal te openen. Voordat de vestiging in Hechtel-Eksel een feit was, was er alleen nog Sevens Carwash Service in Dilsen-Stokkem. Op een gegeven moment vond Luc Sevens het tijd worden voor een nieuwe naam en vroeg zijn zonen Yves en Glenn om een pakkende titel te verzinnen voor zijn beide carwashes. Dat werd dus Den Ottowasser, plat Vlaams voor ‘de autowasser’. Sinds mei dit jaar is deze carwash in bedrijf. De coronacrisis zorgde voor een vertraging van een maand.

Open uitstraling

De moderne wasstraat is uitgerust met een betaalsysteem van DICO waar contactloos betaald kan worden. Er is een zestien plekken tellende stofzuigplein geplaatst waar klanten zo lang als ze willen hun voertuig kunnen schoonmaken. Er is voor apparatuur van Ergox gekozen. De wasborstels zijn geleverd door Brush.com en de 32 meter lange kettingwasstraat komt van DICO. Er is gekozen voor een open uitstraling waardoor er veel daglicht binnenkomt. Twee voorwas-secties zorgen ervoor dat de auto’s er mooi schoon uitkomen. Het tweede filiaal van Den Ottowasser verschilt veel van de andere vestiging. Toch is er iets hetzelfde gebleven: de chemie wordt ook hier geleverd door Dr.Stöcker Benelux.

“In Dilsen-Stokkem heeft onze wasinstallatie jarenlang heel goed gedraaid met de chemie van Dr.Stöcker Benelux. Omdat dit zo goed beviel, werken we nog steeds met hen samen. We hebben wel eens geëxperimenteerd met andere leveranciers, maar kwamen altijd bij Dr.Stöcker Benelux terug. De kwaliteit van het recyclewater was simpelweg beter”, zegt zaakvoerder Glenn Sevens van Den Ottowasser Hechtel-Eksel.

Verplicht

In België is het bij wet geregeld dat er per auto maximaal tachtig liter stadswater gebruikt mag worden. Dat houdt ook in dat het gebruik van regenwater verplicht is bij de reiniging van voertuigen. BleuBlue plaatste een waterrecycling systeem bij de vestiging in Hechtel-Eksel. Eigenaar Stijn Schouderden verduidelijkt het belang van een goed zuiveringssysteem: “Er wordt in België al streng gecontroleerd of wasgelegenheden hun vergunningen op orde hebben. Mocht er niet aan de verplichtingen voldaan worden, dan kan het zomaar zijn dat er boetes opgelegd worden of zelfs bronnen verzegeld worden door de gerechtsdeurwaarder.”

Het systeem van BleuBlue is inmiddels tien jaar op de markt en er zijn inmiddels honderd installaties in verschillende landen geplaatst. Zo zijn er systemen in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland te vinden. Schouderden werkt met verschillende chemie-leveranciers maar is erg te spreken over Dr.Stöcker Benelux. De samenwerking tussen beide partijen verloopt goed. Mede-eigenaar Jeroen Houweling van Dr.Stöcker Benelux zoekt graag de samenwerking met andere partijen op en wil zo de branche verder helpen. Het assortiment van deze chemie-leverancier bestaat uit biologisch afbreekbare producten die zacht zijn voor het milieu. Duurzaam ondernemen staat dan ook hoog in het vaandel van dit bedrijf.

Duidelijke uitleg

Onder duurzaam ondernemen wordt ook een duidelijke productuitleg verstaan. Er is nog veel onwetendheid op dit vlak merkt Houweling: “Als het misgaat, heeft dat vooral te maken met het verkeerd gebruik van de chemie en de slechte afstelling van de wasinstallatie en het waterrecyclingsysteem.De kunst is om ervoor te zorgen dat alle waardes in balans zijn.Dit betekent onder andere dat de ph/zuurstof waardes van het water, biologie (bacteriën) in het water en de chemie goed op elkaar moeten worden ingesteld. De biologie zorgt er dan voor dat schadelijke componenten aan het water kunnen worden onttrokken en afgebroken.”

Het recycle water ziet er zuiver dankzij de juiste chemie.

Bij een niet goed functionerend systeem zijn bepaalde waardes niet in evenwicht. Er worden bijvoorbeeld te agressieve producten met name in de voorreiniging gebruikt. Ook overdosering kan een probleem zijn. “De capaciteit van het recyclewater is niet voldoende waardoor de vervuilingen niet snel genoeg afgebroken kunnen worden”, stelt Houweling. “Of er is simpelweg te weinig zuurstof in het systeem. Als alle waardes in evenwicht zijn kunnen de goede bacteriën zorgen voor schoon en helder waswater. Als de slechte bacteriën de overhand krijgen, ontstaat er stank en vervuiling in de wasstraat.”

Sparren

Door advies te geven en met de klant te sparren, hoopt Houweling het verschil te maken: “Een goede uitleg over de werking van het zuiveringssysteem is essentieel. Als iedereen maar wat doet, gaat het mis. Die uitleg is echter niet alleen de verantwoordelijkheid van de fabrikant, maar ook van de ondernemer. Sevens is bijvoorbeeld zeer geïnteresseerd in de werking van de wasinstallatie en de dosering van de chemie. Hij wil zijn klanten het beste wasresultaat geven en ervoor zorgen dat er zo efficiënt mogelijk met het product wordt omgegaan. Als het je niet interesseert hoe een machine werkt, dan sta je met een nul achter.”

Waterrecycling is volgens Howeling echt een vak apart en niet ‘iets dat je erbij doet’: “Een wasstraatleverancier is goed in het verkopen van wasstraten, maar hij doet er verstandig aan om de recycling en chemie aan een ander over te laten. Dat is een heel andere tak van sport. In het verleden waren er partijen die alles aanboden: van de plaatsing van een wasinstallatie tot het leveren van de chemie en de zuiveringsinstallaties. Je kunt echter niet alles doen, dus is het verstandig om de hulp van experts op specifieke gebieden in te schakelen. Zoek de samenwerking met partijen elk met hun eigen expertise op. Zo voorkom je ook dat je waterrecycling niet naar behoren werkt.”

Osmosewater

De aanschaf van een zuiveringssysteem is kostbaar, maar volgens Schouderden heeft een ondernemer dit binnen een paar jaar terugverdiend: “Regenwater wordt verwerkt tot omgekeerd osmosewater. Ook stadswater kan in dit kalkvrije water veranderd worden, waardoor we altijd dezelfde waterkwaliteit kunnen zorgen.” Sevens is erg te spreken over de service en transparantie van Schouderden en Houweling: “Als er wat is of als ik een vraag heb, kan ik hen altijd bellen. Vaak is het probleem vanaf afstand op te lossen. Daarnaast is mij uitgelegd wat de precieze kostprijs per wassing is en hoeveel chemie en water ervoor nodig zijn. Dat zorgt voor overzicht en duidelijk. De afstelling is precies goed en als er wat mis is, kan ik direct hulp vragen.”

De chemie van Dr.Stöcker Benelux zorgt er volgens Sevens voor dat “auto’s net wat harder blinken.” Ook de geur wordt als een pluspunt genoemd. “Klanten vinden het lekker ruiken in de carwash. Daarnaast is de droging ook erg goed. Met deze producten willen we onze bezoekers het beste bieden”, besluit Sevens.


Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.