Ewout Klok.

‘Oekraïense vluchtelingen in dienst nemen levert win-winsituatie op’

foto: Tankpro

Ondernemers in de carwash- en tankstationbranche kunnen er goed aan doen om Oekraïense vluchtelingen aan te nemen. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van de Belangenvereniging Tankstations (BETA).

Door de oorlog in Oekraïne is een groot aantal vluchtelingen uit dit land naar Nederland gekomen. Volgens cijfers van de overheid stonden er deze week ruim 37.000 van hen geregistreerd bij de gemeenten in ons land. “Veel van deze personen willen hun gedachten verzetten en zelf weer wat geld verdienen”, veronderstelt de brancheorganisatie.

Administratieve zaken

Sinds 1 april mag deze groep vluchtelingen hier ook werken. De werkgever heeft dan geen tewerkstellingsvergunning meer nodig. Maar om de nieuwe werknemers aan de loonlijst toe te kunnen voegen, zijn wel een banknummer en een burgerservicenummer vereist. Omdat de meeste vluchtelingen daar nog niet over beschikken, gebeurt er op het gebied van werk dan ook nog weinig, zegt Klok. “Het zit nu nog vast in de administratieve rompslomp.”

Zelf zou ondernemer de vluchtelingen in ieder geval graag inzetten op zijn station in Hoogeveen. Bijvoorbeeld voor de bezorging van maaltijden of voor onderhoud. “Ik zou ze wel een baan aanbieden. Ook omdat we te maken hebben met grote krapte op de arbeidsmarkt. Als je elkaar op deze manier kan helpen, is dat ideaal. Zij zoeken een baan en wij personeel, dus het aannemen van de vluchtelingen levert een win-winsituatie op.”

Taalbarrière

Wel stelt hij dat er goed naar de mogelijkheden gekeken moet worden vanwege eventuele taalbarrières. “Met bezorgen zou het prima gaan. Dan hoeven ze niet veel te praten en leren ze gelijk hun woonplaats wat beter kennen. Ook kunnen ze rustig de taal leren.” Het personeel in de shop inzetten zou, afhankelijk van de situatie, eveneens een mogelijkheid zijn. “Als iemand affiniteit heeft met koken, kan iemand bijvoorbeeld in de keuken meehelpen. Zo hebben ze wel contact met ander personeel en het is makkelijker dan ze aan de kassa te zetten.”

Klok heeft nauw contact met het uitzendbureau in Hoogeveen, dat de Oekraïners en de werkgevers in de regio aan elkaar koppelt. Binnenkort hoopt hij de eerste nieuwe personeelsleden te verwelkomen. Of er landelijk veel animo is voor deze oplossing, kan hij nog niet zeggen. Dat wordt binnenkort geïnventariseerd door de BETA.

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Oekraïense vluchtelingen in dienst nemen levert win-winsituatie op’ | CarwashPro
Ewout Klok.

‘Oekraïense vluchtelingen in dienst nemen levert win-winsituatie op’

foto: Tankpro

Ondernemers in de carwash- en tankstationbranche kunnen er goed aan doen om Oekraïense vluchtelingen aan te nemen. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van de Belangenvereniging Tankstations (BETA).

Door de oorlog in Oekraïne is een groot aantal vluchtelingen uit dit land naar Nederland gekomen. Volgens cijfers van de overheid stonden er deze week ruim 37.000 van hen geregistreerd bij de gemeenten in ons land. “Veel van deze personen willen hun gedachten verzetten en zelf weer wat geld verdienen”, veronderstelt de brancheorganisatie.

Administratieve zaken

Sinds 1 april mag deze groep vluchtelingen hier ook werken. De werkgever heeft dan geen tewerkstellingsvergunning meer nodig. Maar om de nieuwe werknemers aan de loonlijst toe te kunnen voegen, zijn wel een banknummer en een burgerservicenummer vereist. Omdat de meeste vluchtelingen daar nog niet over beschikken, gebeurt er op het gebied van werk dan ook nog weinig, zegt Klok. “Het zit nu nog vast in de administratieve rompslomp.”

Zelf zou ondernemer de vluchtelingen in ieder geval graag inzetten op zijn station in Hoogeveen. Bijvoorbeeld voor de bezorging van maaltijden of voor onderhoud. “Ik zou ze wel een baan aanbieden. Ook omdat we te maken hebben met grote krapte op de arbeidsmarkt. Als je elkaar op deze manier kan helpen, is dat ideaal. Zij zoeken een baan en wij personeel, dus het aannemen van de vluchtelingen levert een win-winsituatie op.”

Taalbarrière

Wel stelt hij dat er goed naar de mogelijkheden gekeken moet worden vanwege eventuele taalbarrières. “Met bezorgen zou het prima gaan. Dan hoeven ze niet veel te praten en leren ze gelijk hun woonplaats wat beter kennen. Ook kunnen ze rustig de taal leren.” Het personeel in de shop inzetten zou, afhankelijk van de situatie, eveneens een mogelijkheid zijn. “Als iemand affiniteit heeft met koken, kan iemand bijvoorbeeld in de keuken meehelpen. Zo hebben ze wel contact met ander personeel en het is makkelijker dan ze aan de kassa te zetten.”

Klok heeft nauw contact met het uitzendbureau in Hoogeveen, dat de Oekraïners en de werkgevers in de regio aan elkaar koppelt. Binnenkort hoopt hij de eerste nieuwe personeelsleden te verwelkomen. Of er landelijk veel animo is voor deze oplossing, kan hij nog niet zeggen. Dat wordt binnenkort geïnventariseerd door de BETA.

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.