Philippe de Backer, carwash, België

Belgische staatssecretaris komt in actie voor carwashsector

Staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude, Philippe de Backer komt in actie om de carwashsector in België eerlijker te maken. Dit omdat er carwashes opduiken die zich niet aan de regels houden. Samen met de Belgische branchevereniging (BBRV) gaat hij werken aan een plan dat dit najaar al in werking zou moeten treden. CarwashPro werd uitgenodigd op het kantoor van de staatssecretaris en sprak met Philippe de Backer over de problemen en zijn oplossingen voor de sector. 

Om aandacht te vragen voor het probleem besloot De Backer zelf onlangs het goede voorbeeld te geven. Speciaal voor de pers trok hij zijn oude kleding aan en waste hij meerdere wagens bij XL Carwash in Kontich (bij Antwerpen). Hij deed dit om op een ludieke manier aandacht te vragen voor het ophanden zijnde PEC-plan voor de carwashsector. “Het Plan voor Eerlijke Concurrentie moet de branche eerlijker maken”, aldus de staatssecretaris.

Oneerlijke concurrentie

Het probleem is volgens hem omvangrijk. In België duiken steeds meer carwashes op die zich niet aan de regels houden.  “Maar liefst bij één op de vier werknemers in de handcarwash verlopen zaken niet correct.  Ze werken zwart of worden niet correct betaald, ook de sociale zekerheid is soms niet in orde.” Toch is hij wel blij dat het overgrote deel de strenge milieuregels en sociale wetgeving wel op een goede manier naleeft.

Uit cijfers van controles van de Sociale Inspectiediensten en FOD Sociale Zekerheid blijkt dat 262 op 1.055 of één op de vier gecontroleerde werknemers niet in orde is. Dit zorgt voor oneerlijke concurrentie tussen carwashes die de regels volgen en anderen die de regels aan hun laars lappen. “We moeten maatregelen nemen, maar aan de andere kant ook kijken hoe we ondernemers kunnen helpen die zich wel netjes aan de regels houden.”

Controles

Eén van de oplossingen die de staatssecretaris voor het probleem heeft ingevoerd, zijn strengere controles. Daarnaast heeft hij de frequentie van het aantal controles verhoogd. Doordat er meer carwashes en met name handcarwashes bezocht werden, kwam ook de grote omvang van de kwestie aan het licht. Er werden volgens De Backer ruim 200 controles gedaan op handcarwashes. “Hier kwam aan het ligt dat één op de vier werknemers niet in orde was. Controleurs moeten meer op locatie komen.”

Doordat er meer wordt samengewerkt met gemeenten en lokale overheden, wordt ook daar de aandacht gevestigd op de illegale handcarwashes. “Zij moeten veel strenger toezien op het verlenen van vergunningen. Er zijn veel zaken die vanuit het niks verschijnen, maar vervolgens ook weer verdwijnen. We moeten kijken hoe we dit strenger kunnen reguleren.” Naast de preventie zou het volgens De Backer voor bedrijven die zich wel netjes aan alle regels houden, makkelijker moeten worden gemaakt om de carwash uit te baten. “We zijn met de sector zelf in overleg en merken echt dat ze nood hebben aan flexibiliteit.” Hij doelt daarmee op het laten werken van personeel op zondagen.

Mensenhandel

Volgens de staatssecretaris is België koploper als het gaat om het aanpakken van mensenhandel. “We hebben hier een gespecialiseerd politieteam voor. We kijken met hen naar de zaken waar effectief mensenhandel wordt vastgesteld.” Het gaat dan volgens hem echt om mensen zonder papieren die zonder betaald te worden zijn uitgebuit. Hij wil dat soort situaties snel opsporen en hard aanpakken. “Nationaliteit is hierbij niet van belang. Wel dat activiteiten op een correcte manier worden uitgevoerd.”

Of het dus vooral om mensen van Pakistaanse afkomst gaat laat hij in het midden. De inspecteurs zijn volgens hem beter gaan letten op fiscale en sociale wetgeving en naleving daarvan. “Een aantal bedrijven is echt een illegaal circuit opgestart, deze proberen we nu aan te pakken.” Mensen die bij de overheid werken zouden volgens hem alert moeten zijn op waar ze hun auto laten wassen. “Ze moeten kijken of alles op correcte manier verloopt. Als er aanwijzingen zijn dat niet zo is, dan moeten ze de auto daar niet wassen.” Hij benadrukt het meldpunt dat in het leven is geroepen om sociale fraude aan te geven.

BBRV

Suzanne Huisman, voorzitster van de Belgische Beroepsvereniging voor de Reiniging van Voertuigen is onwijs blij met de actie van de staatssecretaris. “Het is een mooi startschot van de plannen die we samen hebben. Het is goed dat De heer De Backer op een dergelijk ludieke wijze aandacht aan het probleem schenkt.” Ze hoopt dat de carwashwereld als het ware wordt open gebroken. “Doordat hij zelf het voortouw heeft genomen en auto’s heeft gewassen komt de actie misschien ook beter binnen bij de concurrent, zo kunnen we de strijd aangaan tegen de illegale pakiwashes.”

Volgens de BBRV is het nu een kwestie van doorpakken. “We kijken uit naar het najaar als het beloofde PEC-plan is opgesteld.” Toch ziet de branche al wel wat verbeteringen. “De controles op carwashes en met name handcarwashes zijn verdubbeld en er zijn beloftes voor een verbetering van wat regels, bijvoorbeeld het zondagswerk, dat moet makkelijker gemaakt worden.”

De recentelijk opgerichte branchevereniging is blij met het signaal dat de overheid afgeeft. “Er is nu een krachtig signaal gekomen. Ook de overheid ziet dat het probleem van de pakiwashes, dat voor oneerlijke concurrentie zorgt, aangepakt moet worden.” Huisman hoopt dat nog meer carwashes zich aan zullen sluiten bij de nieuwe vereniging. “Zo staan we in het vervolg sterker als we om bepaalde wetgeving moeten onderhandelen.”

Foto: Staatssecretaris De Backer ervaart hoe het is om in een carwash te werken

Philippe de Backer, Xl Carwash

Lees ook:

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.