Jaaroverzicht 2019: eerste helft in teken van verduurzaming en vernieuwing

Terwijl er flink wordt uitgepakt met vuurwerkflyers en de oliebollenkramen goede zaken doen, wordt het tijd om terug te blikken. Wat heeft 2019 de carwashbranche gebracht? In dit overzicht wordt in vogelvlucht teruggekeken op de eerste helft van dit jaar. 

Bij ondernemen komt vaak veel lef kijken. Jasper de Brouwer en Justin Verkoelen staan aan het roer van All-In-Carwash Echt en lieten de branche versteld staan: “Heel wassend Nederland leek zich af te vragen wat ons bezielden om in een dorpje als Echt met amper 9.000 inwoners een grote carwash te bouwen. Dit is immers geen Randstad. De locatie aan de snelweg en in de buurt van een groot industriegebied wijst uit dat het werkt. Ook het feit dat we aan de A2 zitten waar het halve Zuiden voorbij komt helpt.” De wasinstallaties zijn afkomstig van Christ: “Onze keuze viel op de EVO-4S. Deze volledig elektrische wasstraat sprak ons erg aan”, liet Verkoelen in januari aan CarwashPro weten.

In februari werd bekendgemaakt dat de komst van Carwash Hogering van Rechtbank Midden-Nederland door mag gaan. Een aantal ondernemers besloot de gang naar de rechtbank te maken, omdat de komst van een nieuwe wasgelegenheid volgens hen “het ondernemersklimaat zou aantasten.” De rechter oordeelde echter anders en stelde de verweerder in de vorm van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente in het gelijk. Volgens de rechtbank hebben de eisers niet onderbouwd waarom het ondernemersklimaat door de komst van de carwash zou worden aangetast. Daarnaast is de omgevingsvergunning niet in strijd met het uitgiftebeleid benzineverkooppunten verleend, omdat dit beleid geen betrekking heeft op autowasstraten. Een aantal ondernemers besloot het er niet bij te laten zitten en gingen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Op 24 december ging de kogel definitief door de kerk. Carwash Hogering mag er komen van De Raad van State.

Duitse broer

Halverwege maart werd de nieuwe bezetting en koers van CarwashPro.de bekendgemaakt. Het Duitse broertje van CarwashPro heeft met de komst van twee collega’s meer elan gekregen. Met een nieuw onderkomen in het Duitse Koblenz is dit vakplatform volledig toekomstbestendig. In dit hoofdkwartier werken Business Development Manager Anna Ewert – Schwarzwälder en redacteur Eva Heuft samen om de naamsbekendheid van dit online vakblad te verhogen. Meer nieuws met meer diepgang bieden en de samenwerking met de branche aangaan, is het doel.

DiBO Project(s) was in april bezig met de plaatsing van een busremise in Dordrecht. Dit terrein biedt ruimte aan 43 elektrische bussen van vervoersbedrijf Qbuzz en 44 oplaadpunten van ABB. Ook is een mobiele vloeistofdichte vloer geplaatst door ECOseals BV waarop een buswasinstallatie is neergezet door DiBO Project(s). Technical sales manager Jeroen van de Fijnaart van DiBO Project(s) was verantwoordelijk voor deze wasinstallatie. “De instellingen zijn zo aangepast dat de bussen van Qbuzz er gemakkelijk doorheen kunnen rijden. De chauffeurs kunnen door middel van een eenknopsbediening hun voertuig reinigen. Er is een spiegelbescherming geïnstalleerd, zodat deze niet beschadigd worden tijdens het wassen. Ook wordt rekening gehouden met de pantograaf.” De klus is goed bevallen, want recentelijk werd het team van DiBO Project(s) opnieuw ingeschakeld door een  openbaar vervoerbedrijf.

Probleemoplossend vermogen

In mei kwam het probleemoplossend vermogen van Faritec duidelijk naar boven. Het systeem van Faritec behandelt water uit wasgelegenheden, zodat het hergebruikt kan worden. Dit biologische waterzuiveringssysteem is erop ingericht om slib efficiënt op te vangen met een zogenaamde lamellenseparator. Washin7 Roosendaal had met stankoverlast te maken en het filiaal van de carwashketen in Eindhoven kampte met verstopte nozzles door vervuild recyclewater. Operationeel manager Stefan Felix van Washin7 schakelde de hulp van sales manager Benelux Morteza Sharomi van Faritec in. Binnen twee weken behoorde de geurhinder in de Roosendaalse wasgelegenheid tot het verleden. In Eindhoven was in twee dagen tijd al een groot verschil in waterkwaliteit te zien. 

Beide problemen waren te wijten aan de waterkwaliteit. Inmiddels geldt Washin7 Eindhoven als referentiekader van Faritec. “We hebben een aantal partijen waar we klanten naartoe nemen. Hier kun je ons systeem in werking zien en ondervinden dat het werkt. Washin 7 Eindhoven is onze nieuwste aanwinst”, stelt Sharomi.

Verantwoord omgaan met milieu is erg belangrijk voor het team van iClean Carwash Deventer. Carwashmanagers Wesley Rouwenhorst en Erwin Krijt besloten om het stofzuigplein op de schop te gooien en voor een meer energiezuinige leverancier te kiezen: “De huidige installaties zijn van Ergox. Volgens de leverancier zijn deze apparaten in vergelijking met ons vorige centraal systeem veertig procent zuiniger in gebruik. De reacties van klanten zijn in elk geval erg positief. Ze merken dat de zuigkracht van de nieuwe installaties beter is. Ook zelf merken we verschil, omdat er minder verstoppingen zijn. Dit komt door een betere en snellere flow in de stofzuigbuizen.” iClean Carwash Deventer wil naar eigen zeggen “een voorbeeldfunctie” vervullen: “We willen vooruit blijven lopen en hopelijk andere bedrijven inspireren om ook voor een duurzame werkwijze te kiezen. Hopelijk trekken we meer mensen over de streep.”

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Jaaroverzicht 2019: eerste helft in teken van verduurzaming en vernieuwing | CarwashPro