Interview

Duitse ryd: ‘Betalen vanuit de auto is gamechanger voor iedereen’

Foto: Nico Schinkelshoek

Het Duitse ryd is in Nederland aan een opmars bezig. Het bedrijf, dat het mogelijk maakt om vanuit de auto bij het tankstation te betalen, ging in Nederland al samenwerkingen aan met VARO Energy (Argos) en Vissers Energy Group. Als het aan oprichter Oliver Göetz ligt, blijft het daar niet bij: “Wij denken dat deze manier van betalen een gamechanger is voor iedereen. We kunnen het bijvoorbeeld ook combineren met de carwash”.

Het idee voor het bedrijf ontstond acht jaar geleden. Nét voordat Göetz naar het vliegveld vertrok, vertelde zijn vrouw hem dat de tank van de auto bijna leeg was. “Ik stopte onderweg dus bij het eerste tankstation, want ik had haast. Het was vroeg, rond 7.00 uur in de ochtend en erg druk. Dus ik sloot in de rij aan en wachtte op de eerste beschikbare pomp. In de auto lag alleen nog een briefje van twintig. Eenmaal binnen in de shop om af te rekenen kwam ik opnieuw in een rij te staan. De voorste klant wilde een koffie, een krant en een broodje. De tweede wilde benzine afrekenen en sigaretten kopen. Minuten later was ik pas aan de beurt. Mijn vliegtuig miste ik uiteindelijk net.”

Betalen via dashboard

Terugblikkend op die ervaring vroeg Göetz zich af waarom het eigenlijk niet mogelijk was om direct vanuit zijn auto te betalen. Hij reed immers in een gloednieuwe Mercedes en dat in een wereld waarin alles draait op internet. “Met mijn partner, die bij Google vandaan kwam, startte ik het bedrijf toen.” Door het verbinden van de applicatie met het kassasysteem werd het uiteindelijk mogelijk om app- en later in-car-betalingen bij het tankstation te doen.
Tegenwoordig worden alle auto’s van Mercedes, waar ryd een partnerschap mee heeft, opgeleverd met ingebouwde simcards. Wie bij een aangesloten tankstation komt en de motor van de auto uitzet, ontvangt op het scherm een uitnodiging om de betaling digitaal te doen. Automobilisten kiezen na het accepteren van deze uitnodiging voor de pomp waar ze staan, vullen de auto en krijgen de bon gelijk op hun dashboard te zien. Zonder dat ze cash geld of een betaalkaart hebben aangeraakt. “Het biedt vooral gemak”, zegt de directeur van het bedrijf.

Klanten in de shop

Toch is er ook een groot nadeel van de oplossing: klanten komen de shop veel minder snel in. Dat is volgens de oprichter geen reden tot zorgen. Volgens hem komt zo’n 40 procent van de klanten alleen maar bij het tankstation voor brandstof en willen ze de shop überhaupt niet betreden. Ze willen namelijk alleen maar zo snel mogelijk hun tank gevuld hebben en weer vertrekken. “Als je hun tijd op de locatie dan kan verkorten en meer gemak kan bieden, is dat alleen maar een voordeel.”
Nog eens 40 procent van de klanten gaat alleen naar het tankstation om iets anders te kopen dan brandstof, meent Göetz verder. “En, we nodigen klanten juist ook uit om de shop binnen te gaan. Als je een lange reis maakt van bijvoorbeeld driehonderd kilometer en je stopt bij een tankstation, sturen we je een uitnodiging waarmee je vanuit de auto kan betalen, maar bij het partnerstation ook een uitnodiging waarmee je bijvoorbeeld een gratis koffie kan krijgen.”

Open platform

De echte ‘icebreaker’ om de eerste tankstationhouders in de ontwikkeling mee te krijgen was niet zozeer het bieden van gemak aan de klanten, maar vooral de toegang tot data die ze door de oplossing krijgen. “We kunnen alle data vanuit de auto verzamelen. Zo weten we bijvoorbeeld wat het brandstofniveau van de auto is. Tankstationeigenaren wachten vaak op de klanten en hopen dat ze komen, maar met al deze informatie weten ze welke specifieke klanten bij hun station tanken en op wie ze zich kunnen richten.”
Vooralsnog zijn het wel vooral de luxere auto’s die over de software beschikken en dus data ‘opleveren’. Volgens Göetz zal de oplossing langzaam ook in de goedkopere segmenten terug te vinden zijn. “Het is software, dus voor ons gemakkelijk te implementeren. Je hebt geen verdere hardware nodig.” Ook voor auto’s op alternatieve brandstoffen wordt ryd pay uiteindelijk beschikbaar. “We hebben een open platform. We werken bijvoorbeeld samen met H2 mobility. Maar je moet de klant nú winnen, en 98 procent van de automobilisten rijdt nog op fossiele brandstof. Uiteindelijk zullen we het tankstation op het dashboard alleen veranderen in een laadpaal en behoud je dezelfde ervaring. We hebben dan nog steeds de klantdata beschikbaar en de auto wordt nog steeds samengevoegd met de bankkaart.”

De markt winnen

Het is in Nederland op dit moment mogelijk om via ryd pay te betalen bij zo’n tweehonderd Argos-tankstations en bij de ongeveer zestig locaties binnen het netwerk van Vissers Energy Group. Naast partnerschappen met Mastercard, Mercedes en AXA Verzekeringen sloot het bedrijf een overeenkomst met bp. Met die laatste partij rolt het bedrijf de oplossing in heel Europa en dus ook in Nederland verder uit. Eerst staan de Aral-tankstations in Duitsland op de planning, daarna volgen de locaties van dat bedrijf in Luxemburg en Nederland. “Met hen erbij komen we al op veertig procent van de markt.”

Combineren met carwash

Maar, ondanks de opmars die het bedrijf maakt en de samenwerkingen die ryd in Nederland al aanging, loopt het nog geen storm met deze manier van betalen. Mensen moeten er nog bekend mee raken, denkt Göetz. “Het is een nieuwe ervaring die we de klanten ook willen bieden. We zullen daarom eerst grote marketingcampagnes uitrollen.” Maar twijfels of automobilisten in het concept meegaan, heeft hij niet. “Wij denken dat deze manier van betalen een gamechanger is voor iedereen. We kunnen het bijvoorbeeld ook combineren met de carwash en we genereren dus veel data over de auto. Het gaat niet alleen om betalen en het samenvoegen van de auto met de betaalkaart, het gaat ook over die data. En juist dat wordt steeds belangrijker om te hebben.”

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Duitse ryd: ‘Betalen vanuit de auto is gamechanger voor iedereen’ | CarwashPro
Interview

Duitse ryd: ‘Betalen vanuit de auto is gamechanger voor iedereen’

Foto: Nico Schinkelshoek

Het Duitse ryd is in Nederland aan een opmars bezig. Het bedrijf, dat het mogelijk maakt om vanuit de auto bij het tankstation te betalen, ging in Nederland al samenwerkingen aan met VARO Energy (Argos) en Vissers Energy Group. Als het aan oprichter Oliver Göetz ligt, blijft het daar niet bij: “Wij denken dat deze manier van betalen een gamechanger is voor iedereen. We kunnen het bijvoorbeeld ook combineren met de carwash”.

Het idee voor het bedrijf ontstond acht jaar geleden. Nét voordat Göetz naar het vliegveld vertrok, vertelde zijn vrouw hem dat de tank van de auto bijna leeg was. “Ik stopte onderweg dus bij het eerste tankstation, want ik had haast. Het was vroeg, rond 7.00 uur in de ochtend en erg druk. Dus ik sloot in de rij aan en wachtte op de eerste beschikbare pomp. In de auto lag alleen nog een briefje van twintig. Eenmaal binnen in de shop om af te rekenen kwam ik opnieuw in een rij te staan. De voorste klant wilde een koffie, een krant en een broodje. De tweede wilde benzine afrekenen en sigaretten kopen. Minuten later was ik pas aan de beurt. Mijn vliegtuig miste ik uiteindelijk net.”

Betalen via dashboard

Terugblikkend op die ervaring vroeg Göetz zich af waarom het eigenlijk niet mogelijk was om direct vanuit zijn auto te betalen. Hij reed immers in een gloednieuwe Mercedes en dat in een wereld waarin alles draait op internet. “Met mijn partner, die bij Google vandaan kwam, startte ik het bedrijf toen.” Door het verbinden van de applicatie met het kassasysteem werd het uiteindelijk mogelijk om app- en later in-car-betalingen bij het tankstation te doen.
Tegenwoordig worden alle auto’s van Mercedes, waar ryd een partnerschap mee heeft, opgeleverd met ingebouwde simcards. Wie bij een aangesloten tankstation komt en de motor van de auto uitzet, ontvangt op het scherm een uitnodiging om de betaling digitaal te doen. Automobilisten kiezen na het accepteren van deze uitnodiging voor de pomp waar ze staan, vullen de auto en krijgen de bon gelijk op hun dashboard te zien. Zonder dat ze cash geld of een betaalkaart hebben aangeraakt. “Het biedt vooral gemak”, zegt de directeur van het bedrijf.

Klanten in de shop

Toch is er ook een groot nadeel van de oplossing: klanten komen de shop veel minder snel in. Dat is volgens de oprichter geen reden tot zorgen. Volgens hem komt zo’n 40 procent van de klanten alleen maar bij het tankstation voor brandstof en willen ze de shop überhaupt niet betreden. Ze willen namelijk alleen maar zo snel mogelijk hun tank gevuld hebben en weer vertrekken. “Als je hun tijd op de locatie dan kan verkorten en meer gemak kan bieden, is dat alleen maar een voordeel.”
Nog eens 40 procent van de klanten gaat alleen naar het tankstation om iets anders te kopen dan brandstof, meent Göetz verder. “En, we nodigen klanten juist ook uit om de shop binnen te gaan. Als je een lange reis maakt van bijvoorbeeld driehonderd kilometer en je stopt bij een tankstation, sturen we je een uitnodiging waarmee je vanuit de auto kan betalen, maar bij het partnerstation ook een uitnodiging waarmee je bijvoorbeeld een gratis koffie kan krijgen.”

Open platform

De echte ‘icebreaker’ om de eerste tankstationhouders in de ontwikkeling mee te krijgen was niet zozeer het bieden van gemak aan de klanten, maar vooral de toegang tot data die ze door de oplossing krijgen. “We kunnen alle data vanuit de auto verzamelen. Zo weten we bijvoorbeeld wat het brandstofniveau van de auto is. Tankstationeigenaren wachten vaak op de klanten en hopen dat ze komen, maar met al deze informatie weten ze welke specifieke klanten bij hun station tanken en op wie ze zich kunnen richten.”
Vooralsnog zijn het wel vooral de luxere auto’s die over de software beschikken en dus data ‘opleveren’. Volgens Göetz zal de oplossing langzaam ook in de goedkopere segmenten terug te vinden zijn. “Het is software, dus voor ons gemakkelijk te implementeren. Je hebt geen verdere hardware nodig.” Ook voor auto’s op alternatieve brandstoffen wordt ryd pay uiteindelijk beschikbaar. “We hebben een open platform. We werken bijvoorbeeld samen met H2 mobility. Maar je moet de klant nú winnen, en 98 procent van de automobilisten rijdt nog op fossiele brandstof. Uiteindelijk zullen we het tankstation op het dashboard alleen veranderen in een laadpaal en behoud je dezelfde ervaring. We hebben dan nog steeds de klantdata beschikbaar en de auto wordt nog steeds samengevoegd met de bankkaart.”

De markt winnen

Het is in Nederland op dit moment mogelijk om via ryd pay te betalen bij zo’n tweehonderd Argos-tankstations en bij de ongeveer zestig locaties binnen het netwerk van Vissers Energy Group. Naast partnerschappen met Mastercard, Mercedes en AXA Verzekeringen sloot het bedrijf een overeenkomst met bp. Met die laatste partij rolt het bedrijf de oplossing in heel Europa en dus ook in Nederland verder uit. Eerst staan de Aral-tankstations in Duitsland op de planning, daarna volgen de locaties van dat bedrijf in Luxemburg en Nederland. “Met hen erbij komen we al op veertig procent van de markt.”

Combineren met carwash

Maar, ondanks de opmars die het bedrijf maakt en de samenwerkingen die ryd in Nederland al aanging, loopt het nog geen storm met deze manier van betalen. Mensen moeten er nog bekend mee raken, denkt Göetz. “Het is een nieuwe ervaring die we de klanten ook willen bieden. We zullen daarom eerst grote marketingcampagnes uitrollen.” Maar twijfels of automobilisten in het concept meegaan, heeft hij niet. “Wij denken dat deze manier van betalen een gamechanger is voor iedereen. We kunnen het bijvoorbeeld ook combineren met de carwash en we genereren dus veel data over de auto. Het gaat niet alleen om betalen en het samenvoegen van de auto met de betaalkaart, het gaat ook over die data. En juist dat wordt steeds belangrijker om te hebben.”

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.