Sinds 1984

Chemiespecialist Rick sleutelt na 40 jaar nog steeds aan machines

Rick Nieuwenhuijs zit al sinds april 1984 bij WashTec - toen nog Kleindienst - en heeft heel wat jaren ervaring in de carwashbranche Foto's: WashTec

Rick Nieuwenhuijs (57) heeft jarenlang wasboxen geïnstalleerd en deed het serviceonderhoud voor alle autowasinstallaties van WashTec. Tegenwoordig is hij dagelijks op pad om zijn carwashkennis in te zetten voor klanten, met de focus op chemieafstellingen van de rollovers en wasboxen. Zo stelt hij de machines en chemie op elkaar af en lost hij allerlei problemen op. “Hier kan ik nog jaren mee doorgaan”, aldus Rick.

Rick zit al sinds april 1984 bij WashTec – toen nog Kleindienst – en heeft alle fusies meegemaakt. Zijn carrière begon met productiewerkzaamheden in de werkplaats. Daarna ging hij aan de slag als servicemonteur en reed hij met zijn bus het hele land door. “Ik was gespecialiseerd in de JetWash van WashTec, daar wist ik echt alles van.” Momenteel is Rick twee jaar werkzaam als chemiespecialist. Wanneer de AUWA-chemie en de machine op elkaar moeten worden afgesteld of wanneer daar problemen mee zijn, komt hij langs om het op te lossen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Rick rijdt nog steeds met zijn bus het hele land door.

Afwisseling

Hoewel chemie een andere manier van werken vereist, is het voor Rick een welkome afwisseling. “Zeker gezien mijn leeftijd. Het werk is fysiek minder zwaar, maar zeker niet minder uitdagend. Het zijn toch andere problemen waarmee je wordt geconfronteerd. En dat heeft eigenlijk nooit met chemie te maken. Dat is gewoon top, dat is volop getest. Dus dan moet je vaak verder kijken. Is het de beluchting? Is het de afstelling of is het de machine? Dit maakt dat mijn werkdagen nooit hetzelfde zijn.”

Dankzij zijn technische achtergrond vindt Rick altijd wel een oplossing. “Vaak komt het op iets technisch uit, en dan is het een voordeel dat ik weet wat ik met de machine moet doen. Ik zie het net wat sneller en kan beter bepalen wat er aan de hand is.”

Ook vindt hij het leuk dat er trends zijn in de chemie. “Denk aan de aandacht voor beleving. Maar ook het belang van duurzame producten, die vriendelijk zijn voor mens en milieu. AUWA heeft het ‘Green Car Care’-label op het gehele productassortiment, wat uniek is in de branche. En dat speelt bij steeds meer ondernemers een grote rol.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Hoewel chemie een andere manier van werken vereist, is het voor hem een welkome afwisseling.

Ontwikkeling

Het monteursvak evolueert door de jaren heen met de techniek mee, ziet Rick. En dat zit hem vooral in de snel veranderende machines. “Vroeger moest je er nog echt aan sleutelen en nu is het vooral software. Dat is een groot verschil. Ook naar de klant toe. Voorheen bestond een machine voornamelijk uit hardware en tegenwoordig zijn ze meer ‘smart’ door alle nieuwe mogelijkheden en digitale oplossingen. Tevens zijn wij intussen in staat met meer opties het wasresultaat aanzienlijk te verbeteren. Vroeger had een gemiddelde rollover vier chemieproducten en tegenwoordig is zeven niet meer uitzonderlijk.”

Nog jaren door

Rick zou niets liever willen, dan nog jaren door te gaan met dit werk. “Ik denk dat ik een van de weinige chemiespecialisten ben, met ruim dertig jaar technische achtergrond, die zoveel van de carwashbranche heeft meegemaakt. Ook met de eerste rollovers van California destijds. Ik geniet nog steeds van het helpen van klanten en de techniek van installaties, wat in mijn huidige rol als chemiespecialist perfect samenkomt.”

“Wij zijn in staat om met meer opties het wasresultaat aanzienlijk te verbeteren.”

Lees ook:

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.