Personeel

Generatiepact tank- en wasbranche uitgebreid

Foto: Shutterstock

In de nieuwste cao zijn de spelregels voor deelname aan het Generatiepact voor medewerkers in de tank- en wasbranche iets uitgebreid. Een regeling om vervroegd te kunnen uittreden – ook bekend als RVU – bleek in deze branche niet haalbaar. Om oog te hebben voor de mogelijke behoefte van een oudere medewerker is variant 2 van het Generatiepact wat uitgebreid, meldt BOVAG.

Met het Generatiepact krijgen medewerkers in de tank- en wasbranche vanaf zestig jaar de kans om minder te gaan werken. De medewerker moet minimaal één jaar in dienst zijn bij zijn of haar werkgever en kan dan kiezen uit drie varianten.

Variant 1: (60-80-100)
De medewerker werkt 60 procent van de oorspronkelijke arbeidsduur tegen 80 procent van het oorspronkelijk salaris met 100 procent pensioenopbouw. Zowel de werkgever als de werknemer moet instemmen met deelname aan deze variant.

Variant 2: (70-85-100)
De medewerkers werkt 70 procent van de oorspronkelijke arbeidsduur tegen 85 procent van het oorspronkelijk salaris met 100 procent pensioenopbouw Zowel de werkgever als de werknemer moet instemmen met deelname aan deze variant.

Binnen deze variant bestaat sinds 2024 een tweede optie. In beginsel moet de werkgever het verzoek uiterlijk binnen zes maanden invoeren als aan de volgende voorwaarden is voldaan:
– de medewerker zit maximaal drie jaar voor de AOW-leeftijd
– werkt minimaal 38 uur per week
– werkt in een functie in functiegroep 1 tot en met 4

Variant 3: (80-90-100)
De medewerker werkt 80 procent van de oorspronkelijke arbeidsduur tegen 90 procent van het oorspronkelijk salaris met 100 procent pensioenopbouw. In principe moet dit uiterlijk binnen zes maanden na de aanvraag van de medewerker worden ingevoerd.

Lees ook:

Auteur: Belinda Meijers

Bron: BOVAG

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.