Blinkie, Carwash, Maaseik, België, Vlaanderen

Verwarring in België vanwege verbod op wassen van auto

gebruikt

Door onduidelijke berichtgeving vanuit de Belgische overheid en de Belgische media, zijn veel inwoners van Vlaanderen in de veronderstelling dat de auto door waterschaarste niet gewassen mag worden. “Volkomen onjuist”, volgens Suzanne Huisman, voorzitster van de BBRV, de nieuwe belangenvereniging voor wasbedrijven. Volgens haar geldt het verbod uitsluitend voor autowassen op de eigen oprit.

De onduidelijke berichtgeving ontstond toen de Vlaamse minister van Leefmilieu Joke Schauvliege aankondigde dat vanaf donderdag een algemeen sproeiverbod voor recreatieve doeleinden wordt ingesteld in heel Vlaanderen. Ondanks een eerdere oproep vorige week vrijdag om zuinig met water om te springen, zagen de watermaatschappijen het waterverbruik eerder stijgen dan dalen.

Vanwege de aanhoudende hitte bereidt minister Schauvliege een verbod voor op niet-noodzakelijk gebruik van drinkwater. Waarschijnlijk gaat dit donderdag in. Het betekent dat onder andere gazons niet gesproeid mogen worden, auto’s niet zelf gewassen mogen worden en zwembaden niet gevuld mogen worden. Wordt het verbod overtreden, dan kan een procesverbaal opgemaakt worden. Echter, de minister rekent er in eerste instantie op dat de bevolking het gezond verstand gebruikt.

BBRV

De Belgische Beroepsvereniging Reiniging Voertuigen (BBRV) die onlangs is opgericht, benadrukt dat het belangrijk is voor carwashes om het verschil duidelijk te maken tussen het zelf wassen, waar een verbod op geldt en het laten wassen in een professionele carwash. “Omdat we door de nieuwe wetgeving het grootste gedeelte van het waswater recyclen, kunnen wij wel duurzaam blijven omgaan met water en dus blijven opereren”, aldus Huisman.

De nuance dat een auto nog wel professioneel gewassen mag worden, ontbreekt volgens Huisman in iedere berichtgeving. “Zowel de media als de overheid maken dit niet duidelijk aan de bevolking. Wij krijgen zelf bij onze carwash in Maaseik veel vragen binnen, onder andere of we morgen nog wel open zijn”, zegt ze. Het is volgens haar nu zaak om de miscommunicatie zo snel mogelijk recht te trekken en ervoor te zorgen dat mensen de weg naar de carwash wel weten te vinden.

Wil je ook de gratis nieuwsbrief van CarwashPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Verwarring in België vanwege verbod op wassen van auto | CarwashPro
Blinkie, Carwash, Maaseik, België, Vlaanderen

Verwarring in België vanwege verbod op wassen van auto

gebruikt

Door onduidelijke berichtgeving vanuit de Belgische overheid en de Belgische media, zijn veel inwoners van Vlaanderen in de veronderstelling dat de auto door waterschaarste niet gewassen mag worden. “Volkomen onjuist”, volgens Suzanne Huisman, voorzitster van de BBRV, de nieuwe belangenvereniging voor wasbedrijven. Volgens haar geldt het verbod uitsluitend voor autowassen op de eigen oprit.

De onduidelijke berichtgeving ontstond toen de Vlaamse minister van Leefmilieu Joke Schauvliege aankondigde dat vanaf donderdag een algemeen sproeiverbod voor recreatieve doeleinden wordt ingesteld in heel Vlaanderen. Ondanks een eerdere oproep vorige week vrijdag om zuinig met water om te springen, zagen de watermaatschappijen het waterverbruik eerder stijgen dan dalen.

Vanwege de aanhoudende hitte bereidt minister Schauvliege een verbod voor op niet-noodzakelijk gebruik van drinkwater. Waarschijnlijk gaat dit donderdag in. Het betekent dat onder andere gazons niet gesproeid mogen worden, auto’s niet zelf gewassen mogen worden en zwembaden niet gevuld mogen worden. Wordt het verbod overtreden, dan kan een procesverbaal opgemaakt worden. Echter, de minister rekent er in eerste instantie op dat de bevolking het gezond verstand gebruikt.

BBRV

De Belgische Beroepsvereniging Reiniging Voertuigen (BBRV) die onlangs is opgericht, benadrukt dat het belangrijk is voor carwashes om het verschil duidelijk te maken tussen het zelf wassen, waar een verbod op geldt en het laten wassen in een professionele carwash. “Omdat we door de nieuwe wetgeving het grootste gedeelte van het waswater recyclen, kunnen wij wel duurzaam blijven omgaan met water en dus blijven opereren”, aldus Huisman.

De nuance dat een auto nog wel professioneel gewassen mag worden, ontbreekt volgens Huisman in iedere berichtgeving. “Zowel de media als de overheid maken dit niet duidelijk aan de bevolking. Wij krijgen zelf bij onze carwash in Maaseik veel vragen binnen, onder andere of we morgen nog wel open zijn”, zegt ze. Het is volgens haar nu zaak om de miscommunicatie zo snel mogelijk recht te trekken en ervoor te zorgen dat mensen de weg naar de carwash wel weten te vinden.

Wil je ook de gratis nieuwsbrief van CarwashPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.