Bovag

Bovag Wassen brokkelt af; Loogman Groep trekt zich terug

Eén van de meest prominente spelers op de Nederlandse carwashmarkt heeft zich met alle filialen teruggetrokken uit Bovag Wassen. Ger Loogman, tevens bestuurslid van deze Bovag-divisie, zegt om zakelijke en persoonlijke redenen zijn lidmaatschap te hebben opgezegd. Naast bestuurslid was hij in het verleden negen jaar op rij actief als voorzitter van de ondernemersgroep. 

Volgens Loogman is het opstappen van hem het gevolg van enkele strubbelingen binnen de organisatie. “Laat ik duidelijk zijn. Er is niet gescholden. Ik wil iedereen recht in de ogen kunnen blijven kijken. Loogman Groep en Bovag zijn uit elkaar gegroeid.” Sinds 1 januari 2018 is hij daarom geen lid meer van het bestuur en zijn de zeven wasstraten die hij bezit, niet meer aangesloten bij de brancheorganisatie.

Nieuwe cao

Een van de breekpunten die Loogman noemt als reden van zijn vertrek, zijn de onderhandelingen rondom de nieuwe cao die onlangs ingevoerd werd. “Er werden door de branchevereniging collectief zaken geregeld. De manier zoals dat traject is doorlopen en hoe er hierover met commissieleden is gecommuniceerd, verdient niet de schoonheidsprijs.”

Als laatste specifieke punt noemt de ondernemer nog het OOTW. Volgens hem moet er op het opleidingsvlak veel gebeuren. “Momenteel is het achterhaald, ouderwets. Er gaat veel geld naartoe terwijl het weinig oplevert.” Toch is er volgens hem niet één specifieke reden dat hij de Bovag verlaat. “Het is een opeenstapeling van irritaties die ervoor hebben gezorgd dat ik deze keuze wel moest maken. Ik heb er in het laatste kwartaal van 2017 goed over nagedacht en ben uiteindelijk tot deze conclusie gekomen.”

Verenigen van de branche

Loogman is niet helemaal gelukkig met de keuze uit de brancheorganisatie te stappen, maar had volgens eigen zeggen geen andere keuze. “Het is iets dat al langer speelt. De laatste jaren waren we eigenlijk al ontevreden over hoe met sommige zaken werd omgegaan. In eerste instantie wilde ik het nog een kans geven, helaas zijn we er niet samen uitgekomen”, vertelt hij.

De Aalsmeerse ondernemer laat vallen dat hij eigenlijk het liefst een andere organisatie zou zien. “Geen alternatief voor Bovag, maar gewoon echt een vereniging waar alle ondernemers in verenigd zijn. Natuurlijk snap ik dat nooit iedereen het altijd maar met elkaar eens is, maar een soort middenweg zou ik graag zien.” Voorlopig heeft de ondernemer geen plannen om zelf met iets nieuws te komen. “Ik laat de boel even de boel en kijk het vanaf een afstandje aan.”

Ongeloof

Voor de branchevereniging betekent het dat er zeven wasstraten zijn uitgeschreven en dat het een bestuurslid en zelfs voormalig voorzitter, kwijt is. Paul de Waal reageert in eerste instantie namens de organisatie. “We betreuren de keuze van Ger Loogman natuurlijk enorm en zijn vol ongeloof. Uiteraard willen we een grote onderneming als de Loogman Groep er graag bij hebben. Echter, kunnen wij niets aan zijn besluit doen. Hij heeft zelf besloten om uit het bestuur te stappen en zijn wasgelegenheden uit te schrijven.” Zonder zijn locaties blijven er volgens De Waal nog 178 leden over bij de wasafdeling van Bovag.

De belangenvereniging houdt de deur wel open voor een toekomstige samenwerking. “Als hij later op zijn besluit zou terugkomen, blijft hij natuurlijk welkom. Gelukkig hebben we nog heel veel leden die wel tevreden zijn over hun lidmaatschap. Voor hen blijven we gewoon op dezelfde manier doorgaan”, aldus De Waal. Verder wenst de organisatie niet inhoudelijk op de zaak te reageren. “Het is een privé-kwestie tussen ons en de ondernemer.”

Voorzitter van de Wasafdeling van Bovag, Mark de Graaf, vindt het jammer dat Loogman de handdoek min of meer in de ring gooit. “Ger stond altijd voor kritische input bij de vereniging en dat was goed. Enkele zaken die hij heeft ingebracht worden momenteel ook behandeld, maar verandering heeft tijd nodig. Helaas heb ik hem niet kunnen overtuigen om als bestuurslid actief te blijven.”

Auteur: Thom Mandos

Autoliefhebber met een voorkeur voor een schone auto. Thom Mandos was tot 2018 de vaste redacteur van vakblad CarwashPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.