Het belang van schuimborstels: verdien een pluim voor je schuim

De kwaliteit van de schuimborstel in wasgelegenheden is cruciaal. Vooral in wasboxen en handcarwashes kan de keuze voor een borstel doorslaggevend zijn voor een klant. Als er geen dik schuim verschijnt dat hardnekkig vuil verwijdert zonder de lak te beschadigen, zal de klant teleurgesteld zijn. Maar waar je als ondernemer op letten bij de aanschaf van zo’n borstel?

Belangrijk om te weten is, dat schuimborstels in verschillende varianten verkrijgbaar zijn. De werking ervan is vrijwel identiek. Door de borstelkop wordt het zeepachtige schuim gepompt waarmee gewassen kan worden. Als de klant gebruik maakt van een schuimborstel en er slechts een klein beetje schuim verschijnt, is de kans aanzienlijk dat deze bezoekers nooit meer terugkomen. De klant verwacht beleving in de vorm van een dikke schuimlaag die voor een blinkende bolide zorgt.

“In wasboxen is de kwaliteit van de schuimborstel bepalend voor het schoonmaakresultaat. Men verwacht een bepaalde hoeveelheid schuim. Het is essentieel dat er een constante stroom schuim uit de borstelkop komt dat het vuil losweekt. Met de borstelkop poets je de troep weg”, laat eigenaar Dan Pecora van Erie Brush & Manufacturing aan Carwash.com weten.

Materiaalkeuze

Als het schuim niet krachtig genoeg is kan straatvuil, inclusief schadelijke olievlekken, op de autolak blijven zitten. Met onvoldoende schuim, dat als glijmiddel dient, kan de borstelkop in het ergste geval zelfs de lak of verf beschadigen. De meeste standaard schuimborstels met een diameter van 22,86 centimeter beschikken over twee tot drie gaten waar het schuim uitkomt. Dat is eigenlijk te weinig om de volledige borstelkop van schuim te voorzien. Er zijn meerdere gaten of openingen met grotere diameters nodig om tot het beste wasresultaat te komen. Er zijn inmiddels ontwerpen op de markt met zes openingen voor de schuimproductie.

Naast de schuimproductie spelen er meerdere zaken bij de keuze van schuimborstels. Ook de selectie van de borstelkop, de materiaalkeuze en beschermende stukken spelen een rol. “Deze elementen dragen bij aan de klantbeleving. Vooral het model van de schuimborstel is een keuze waarover goed nagedacht moet worden. Ligt deze goed in de hand en komt er voldoende schuim uit? De klant heeft hier bepaalde verwachtingen van”, verduidelijkt Pecora.

Varkensharen

‘Goedkoop is duurkoop’, luidt het gezegde en dat geldt ook voor de materiaalkeuze. In beginsel lijkt het misschien voordelig om voor meer voordelige materialen als nylon, polyester en polypropyleen te kiezen, maar als deze materialen de lak van een auto beschadigen kost dat je gegarandeerd een klant. In het ergste geval levert lakschade je een hoop negatieve publiciteit en een slechte naam op. Daarnaast slijten de eerder genoemde materialen vrij snel.

De beste keuze voor het materiaal van de borstelkop zijn varkensharen. Deze fijne, zachte haren zijn tussen de 7 en 12 centimeter lang en beschadigen de lak niet. Ook niet tijdens meer stevige wassingen. “Varkenshaar is duurzaam en gaat lang mee, doordat deze haren elastisch zijn. In tegenstelling tot andere materialen, buigen de haren probleemloos in hun oude vorm terug. Varkensharen gaan tot wel drie keer zo lang mee als meer goedkopere materialen. De lengte en zachtheid van de borstelkop zijn aandachtspunten. Hoe langer en zachter, des te gemakkelijker het schuim kan verspreiden en het vuil loslaat”, verduidelijkt Pecora.

Gripvast

Om ervoor te zorgen dat een schuimborstel langer mooi blijft, is de opslag ervan erg belangrijk. Een bewaarbak voorzien van schuimrubber bijvoorbeeld. “Ook de borstelkop zelf moet voorzien zijn van rubber om beschadigingen aan de lak te voorkomen. Een ander aandachtspunt is de lengte van de borstel. Door voor een lange schuimborstel te kiezen, kan de klant gemakkelijker bij lastig te bereiken plaatsen. Een nadeel daarvan, is dat de lengte ervoor zorgt dat het apparaat minder goed in de hand ligt.”

Omdat de schuimborstels in vochtige ruimtes gebruikt worden, is de kans groot dat de klant zijn grip verliest en de borstel laat vallen. “Kies dus voor een handvat dat voldoende grip biedt. Zorg er ook voor dat de slang niet in de knoop komt of verdraait. Er zijn systemen voor die voorkomen dat de schuimborstels in de knoop raakt. Een zeer goede aanschaf, want je voorkomt dat je klanten verstrengeld raken met de slang en daardoor geïrriteerd raken. Het gebruik van de schuimborstel wordt vereenvoudigd door dit systeem en dat verhoogt de klanttevredenheid. In wasboxen zijn schuimborstels echte blikvangers. Er is steeds meer aandacht voor deze apparaten en dat is positief”, besluit Pecora.

Lees ook:

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.