Leaseauto’s van Alphabet weten zelf wanneer ze naar de carwash willen

Alphabet is druk met innovatie en digitalisering. De leasemaatschappij komt nu met een algoritme dat voorspelt wat voor de gebruiker de beste tijd is om de auto te wassen.

Het voorspellende algoritme over wanneer je een carwash zou moeten bezoeken is een Alexa-vaardigheid, de stemassistent en kunstmatige intelligentie van Amazon. Het programma waarmee Alexa in dit geval werkt heet Alphaguide. Via hetzelfde programma kan een lease-rijder ook zoeken naar bijvoorbeeld tankstations of garages.

Zeven variabelen

Het vinden van een tankstation of garage kan je zien als een slimme toepassing van kunstmatige intelligentie, maar de carwashprognose gaat nog een stapje verder. Er worden zeven verschillende variabelen berekend zodat de AlphaGuide-vaardigheid de beste tijd voor de volgende wasbeurt voorspelt binnen de komende vier dagen. Denk dan bijvoorbeeld aan de weersvoorspelling of wanneer de vorige wasbeurt was.

Fabian Kölle houdt zich bij Alphabet in Duitsland bezig met digitale mobiliteit. Hij legt uit wat de variabelen zijn. Het algoritme houdt bijvoorbeeld rekening met het tijdstip van de dag en wanneer het voor het laatst heeft geregend. Als het vriest is het bijvoorbeeld niet aan te raden om in de ochtend te wassen, terwijl het in de zomer juist niet aan te raden is om te wassen bij zonnige hitte. Ook wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de volgende regenbui, want wanneer de carwash-klant na het wassen meteen met zijn schone voertuig over natte wegen rijdt, is het enthousiasme voor een schone auto snel voorbij.

Dichtsbijzijnde wasstraat

De Alexa skill AlphaGuide is te gebruiken via apps, slimme speakers en in de auto als de Alexa app is verbonden met het voertuig. Elke gebruiker van een Alexa stemassistent van Amazon kan de AlphaGuide nu al gratis gebruiken. Om dit te doen, moet de Alexa-vaardigheid AlphaGuide worden geactiveerd met de woorden “Alexa, open AlphaGuide”. De carwashvoorspelling kan dan worden opgevraagd.

Als het algoritme de komende vier dagen geen geschikte tijd voor een wasbeurt kan berekenen omdat de variabelen geen moment oplevert, wordt er geen aanbeveling gedaan en vraagt Alexa de gebruiker om het later opnieuw te vragen. Wie de AlphaGuide met een mobiel apparaat of in de auto gebruikt, wordt automatisch naar de dichtstbijzijnde wasstraat gestuurd.

Lees ook: 

Auteur: Sandra Schafer

Sandra is redacteur van het Duitse zusje van CarwashPro, namelijk CarwashPro.de.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Leaseauto’s van Alphabet weten zelf wanneer ze naar de carwash willen | CarwashPro