EBA, Recycle, water, Dodane, Ninove

Autowassen met Belgische bacteriën: ‘het resultaat is zelfs beter dan met chemie’

Jonge speler op de carwash-shampoomarkt EBA zegt de oplossing te hebben voor het recycle-water probleem in België. Naar aanleiding van een eerder gepubliceerd artikel met XLCarwash onlangs, namen de EBA-eigenaren contact op met CarwashPro. Uiteraard waren wij vrij sceptisch, omdat het verhaal wel erg goed klonk. De redactie ging daarom op onderzoek uit en bezocht een Belgische wasstraat die de producten gebruikt. 

Vlakbij Brussel zit keten Dodane Soft Carwash met vier wasstraten in vier verschillende steden. Één van de wasstraten draait volledig op de producten van EBA. Deze carwash in Ninove wast nu zo’n half jaar met de producten, tot grote tevredenheid van bedrijfsleider Werner Segers (45). “Als we niet waren overgestapt, zou ik waarschijnlijk over een paar jaar stoppen met dit werk. Normale chemische producten zorgen namelijk tijdens en na het werk voor irritaties aan bijvoorbeeld mijn keel en ogen.”

Kosten

De producten bevatten geconcentreerde positieve bacteriën. In de shampoos en andere producten vormt zich een biologisch systeem. “Als we voornamelijk de nieuwe producten gebruiken en deze de overhand hebben, kunnen we veel meer zuiver water uit ons recycle-systeem hergebruiken.”

Volgens Segers zijn de producten wel wat duurder dan chemische producten. “Maar als we alles doorberekenen, besparen we wel weer op een aantal andere zaken. Gezondheid is niet in geld uit te drukken. Tegelijkertijd hoeven machines minder vaak onderhouden te worden en veroorzaken ze minder problemen, doordat de goede bacteriën hierop doorwerken. Ook is het vuil sneller van de vloer te verwijderen. Eén keer met de hoge druk en alles is weer schoon.”

Irritaties zijn volgens hem nu verleden tijd. De producten zorgen voor een betere gezondheid onder het personeel van de wasstraat. “Dat is echt een groot voordeel. Het hele bio-systeem is ook beter voor het milieu dan chemie. Er zijn dus meerdere voordelen, waaronder het verdwijnen van onaangename geuren en aanslag overal.”

Segers geeft aan dat als het product niet naar behoren had gewerkt, EBA het gat van de deur al lang geleden gezien zou hebben. “Er zijn zoveel mensen in de markt die allemaal zeggen het beste product te hebben, zelfs ook met bacteriën. We hebben de producten het voordeel van de twijfel gegeven. Zouden we er niet tevreden over zijn, dan hadden we het al lang niet meer gebruikt.”

Recycling

Voordat Dodane de proef op de som nam, werd eerst flink overleg gevoerd met de eigenaar van de carwashes. “Ze waren alleen welkom als de wasresultaten gelijk of zelfs beter zouden worden. We willen namelijk wel echt hoogwaardige kwaliteit bieden.” Hij berekende dat voor het hele wasproces momenteel minder dan veertig liter verswater per auto wordt gebruikt. “We voldoen nu aan de norm die de Belgische overheid onlangs heeft gesteld.”

Dat er veel op waterkosten wordt bespaard, is niet de enige besparing. “Er is meer lucht in de carwash, het ruikt frisser en het is schoner. Normaal merkte je het veel meer. Chemie is echt heel anders.” Segers laat zien hoe het water dat tijdens de wassing op de grond terechtkomt nog wat na reageert. “De bacteriën blijven doorwerken, daarom hecht vuil ook niet op de grond of op de machines. Het is allemaal veel makkelijker schoon te maken en onderhoudsvriendelijker.”

Producten

Wat houden de producten van EBA dan precies in? Volgens David Hoppenbrouwers, één van de eigenaars van het bedrijf, is het een oplossing voor meerdere problemen. De ontwikkeling van de producten heeft vele jaren gekost. Sinds afgelopen augustus zijn ze geoptimaliseerd en beschikbaar gemaakt voor commercieel gebruik in wasstraten. Vóór die tijd werd het bij een aantal wasstraten getest, maar dus nog niet op grote schaal aangeboden.

“Dat gaat nu wel veranderen. We zijn hard aan de weg aan het timmeren. Dit systeem werkt gewoon echt heel goed. Zeker voor de veranderde waterrecycling-regels in België.” Samen met zijn collega Sven Teunis bezoekt hij vele wasstraten om te praten over de voordelen. Ze merken dat er steeds meer bedrijven openstaan voor het nieuwe product.

Hoppenbrouwers zegt dat wanneer het systeem een tijd gebruikt wordt, makkelijk aan de Belgische milieu-norm voldaan kan worden. “We hebben wasstraten die slechts rond de 25 liter verswater per auto nodig hebben, maar dat is extreem laag. Gewoonlijk ligt het rond de veertig à vijftig liter per auto.” Het reinigen met probiotica, is volgens hem de toekomst. “De goede resultaten behalen we met onze producten door de effectieve micro-organismen. Het enige dat ze niet filteren, zijn de zware metalen. Dit is echter wel dusdanig weinig, dat met onze producten in het systeem zelfs het recycle-water voor het wax-gedeelte en de naspoeling gebruikt kan worden.”

EBA, wassen, bacteriën

Sven Teunis en David Hoppenbrouwers bij de geleverde producten.

Concurrentie

Hoppenbrouwers merkt dat een aantal ‘concullega’s’, van wie hij de naam niet wil noemen, soortgelijke producten probeert te maken. “Tot op heden zijn we met onze producten uniek. Soortgelijke producten zullen wel opduiken, maar ik ben niet bang dat het anderen binnen korte tijd ook lukt om onze resultaten te bereiken.” Het geheim zit volgens hem in het feit dat ze de micro-organismen een soort van slapend houden tot ze hun werk moeten doen.

“Doordat we dit voor elkaar hebben gekregen, werken onze producten goed en continu. Hierdoor krijg je een gezonde biologische omgeving, waarbij tevens al het water gezuiverd wordt.” Om de juiste werking en het goede resultaat te krijgen is lang onderzoek gedaan. “We werken hiervoor samen met een aantal laboratoria. Hier worden de micro-organismen geconditioneerd, waardoor ze de juiste werking krijgen.”

EBA werd opgestart vanuit de gedachte dat bacteriën al lang zorgen voor het schoonhouden van vervuiling. “Bacteriën namen deel aan de reiniging van de olievervuiling bij de ramp op het booreiland in de Golf van Mexico; Deepwater Horizon. Dat heeft tot de ontdekking van deze micro-organismen geleid.” Volgens Hoppenbrouwers is hier verder op doorgegaan, totdat EBA de formule ontwikkeld had om de producten te kunnen maken en op elkaar af te stemmen. “Dat ongeluk heeft bijgedragen aan het ontstaan van het bedrijf. Ook de slogan slaat er een beetje op terug; ‘The drop that changed the world’.”

Onderzoek

De producten zijn iets duurder dan de standaard chemische shampoos en waxen. “Relatief gezien valt het nog mee, onze shampoos kosten rond de 2,50 euro per liter. De concentratie micro-organismen is echter wel zo hoog dat er weinig gebruikt hoeft te worden.” De producten geven volgens hem wel een zeer hoog rendement op het gebied van veiligheid, gezondheid en enkele andere zaken.

Het verschil zit volgens hem ook in het feit dat vervuiling ter plekke wordt afgebroken in plaats van dat het verplaatst wordt naar putten, zoals dat met chemie vaak gebeurt. “Er wordt met een PH7 neutrale situatie gewassen. Hierdoor hechten wax en polish beter op de lak en de wagen blinkt daardoor weer een stuk meer.” Er wordt gestart met PH7 en geëindigd met PH7. Volgens Hoppenbrouwers zorgt het voor de ideale wassituatie.

Segers, carwash, Dodane

Recycle water, Dodane, Ninove

Audi, wasstraat, Dodane

Auteur: Thom Mandos

Autoliefhebber met een voorkeur voor een schone auto. Thom Mandos is vaste redacteur van vakblad CarwashPro en zo nu en dan schrijft hij voor wat andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.