Bikewash, Autotechnika

Bikewash moet de Nederlandse markt gaan veroveren

Een soort Dogwash, maar dan voor fietsen. Zo is de Bikewash van de firma Innova Service het best te omschrijven. “Ik kwam op het idee doordat we een probleem van een selfcarwash-eigenaar wilden oplossen”, aldus CEO Marko Mlinarić. Volgens hem kwamen er op de Autotechnika zo’n twintig ondernemers met vergaande interesse in het product naar hem toe. “Ik verwacht dat er eind dit jaar enkele machines geplaatst worden.” De beurs in Brussel was de wereldpremière van dit nieuwe concept. Doel is om extra omzet te genereren bij wasgelegenheden. 

De ondernemer is blij met de interesse en noemt zijn eerste deelname aan een beurs succesvol. Op de beurs presenteerde hij het meest uitgebreide model dat speciaal gemaakt is voor het schoonmaken van fietsen. “In dit model kunnen fietsen worden schoongemaakt, maar ook kleine scooters en motoren. In onze catalogus hebben we ook nog een model dat juist speciaal voor motoren is ontwikkeld.”

Nederlandse markt

De Kroatische ondernemer richt zijn pijlen voor de verkoop van de machine vooral op de Nederlandse markt. “De Bikewash is een echte bijverdiensten-generator. Nederland is een fietsland bij uitstek. Daardoor kan het voor veel bedrijven interessant zijn om een Bikewash te plaatsen.” De investering die gedaan moet worden om een machine aan te schaffen is volgens hem niet heel hoog. Daarnaast zou deze zich, zeker in een land als Nederland, binnen één jaar moeten terugverdienen.

“Een machine kost tussen de 15.000 en 22.000 euro. We houden zelf een gemiddelde aan van zo’n dertig fietsen per dag, toch is dat nog laag aangezien het vaak om een hoger aantal gaat. De gemiddelde besteding om een fiets schoon te maken is zo’n 3 euro per wassing. Een goede return-of-investment. Momenteel zoeken we nog naar een distributeur hier in Nederland”, legt hij uit. Op de beurs had hij wel een veelbelovend gesprek met een partij die wellicht interesse heeft om het product in Nederland aan de man te brengen. “Hopelijk vinden we snel een partner en kunnen we voor het einde van het jaar de eerste machines in Nederland plaatsen”, zegt hij hoopvol.

Tekst gaat door onder de foto

bikewash
De bikewash zoals op de beurs getoond

Oplossing

Het eerste model, de machine die tentoon werd gesteld op de beursvloer in Brussel, wordt volgens hem binnenkort in de buurt van Praag geplaatst. Door die ondernemer kwam hij ook op het idee voor de Bikewash. “De beste producten ontstaan als je iemands problemen probeert op te lossen.” Hij zag een bepaalde vraag omdat bij bepaalde wasboxen fietsen steeds op de plaats van de auto’s werden gewassen. De Bikewash is zijn specifieke oplossing voor dat probleem. Wat ook erg handig lijkt aan de Bikewash, is dat je niet nat wordt tijdens het afspuiten van je tweewieler, iets dat in een wasbox niet voorkomen kan worden.

“We hoorden van de ondernemer in Praag dat auto’s zijn wasgelegenheid links lieten liggen omdat wasboxen bezet werden gehouden door mensen die de fiets wilde wassen. Auto’s reden door als alles bezet was. Toen zijn we gaan nadenken en achter de tekentafel gekropen en kwamen we uiteindelijk tot dit idee.” De ondernemer in kwestie was volgens hem heel enthousiast over het concept. Binnenkort wordt de machine daarom op zijn terrein geplaatst zodat de wasboxen echt voor auto’s worden gebruikt in de toekomst. “Het kwam goed uit want de machines worden in de buurt van Praag voor ons gemaakt. Als anderen net zo enthousiast over de Bikewash worden, dan is het voor ons helemaal makkelijk om te leveren. De aanschafprijs is niet hoog waardoor we een kleine voorraad hebben.”

Uitvoeringen

Dat er alleen fietsen en motoren in de machines gewassen kunnen worden, is volgens de ondernemer een uitkomst. “We hebben alles kunnen aanpassen en specificeren juist voor deze voertuigen. De waterdruk is precies goed, minder hoog dan in een standaard autowasbox en we hebben speciale chemie.” Ook dat is volgens hem perfect. “Wanneer je de shampoo in een wasbox gebruikt, spuit je al het vet van je ketting. Dan kan je na het wassen alles opnieuw insmeren. Wij gebruiken speciale chemie die ervoor zorgt dat de olie op de ketting blijft zitten bijvoorbeeld.”

De bikewash is er al met de release in verschillende modellen. De Base, Medio en Supreme. Daarbij is de laatste de meest luxe met de meeste opties, dit model wordt ook op bovenstaande foto getoond. Voor scooters en motoren is een speciaal model ontworpen onder de naam Terra. Deze box is net wat groter en heeft een lage drempel waardoor de machines er makkelijker in kunnen worden gereden. “Naast deze modellen werken we achter de schermen aan nog wat innovaties en concepten. Ook kijk ik of we een eigen dogwash kunnen maken”, vertelt hij.

Tekst gaat door onder de foto

Fiets
De speciale fiets die tijdens de beurs werd gebruikt

Speciale fiets

De fiets die op de beurs gebruikt werd om de Bikewash te demonstreren is niet zomaar een fietsje. “Hij kost ongeveer 10.000 euro”, zegt de ondernemer lachend. Trots laat hij zien zien van wie dit speciale model is; het gaat om een bekende voetballer. “Waarschijnlijk heeft het achterwerk van de prachtige Shakira op deze fiets gezeten. Hij is namelijk van Gerard Piqué van FC Barcelona en dat is haar partner.”

De fiets is geproduceerd door een dochteronderneming van het Kroatische bedrijf Rimac Automobili dat gespecialiseerd is in het maken en ontwerpen van bijzondere elektrische supercars. “Dat bedrijf liet het vertrouwen in ons product zien en wilde ons supporten door deze bijzondere fiets aan ons in bruikleen te geven voor deze beurs.” Volgens de ondernemer hadden ze dit model van de voetballer toevallig in onderhoud. Een fiets volledig in carbon met vingerafdrukscanner. “We vroegen het bedrijf of we deze mochten gebruiken voor de beurs, uiteindelijk hebben ze meneer Piqué zelf om toestemming gevraagd, met succes.”

Features

Het meest geavanceerde model van de bikewash heet de Supreme en heeft de volgende stats:

 • Afmetingen: lengte=2800mm, breedte= 1500mm, hoogte= 2200mm
 • 4 was-programmas: LP voor-was chemisch , HP wassen met chemisch product, HP schoonmaken, lucht droogsysteem met bandenpomp
 • Compressor met 25 liter tank
 • LED 4 cijferig-display voor de wastijd, afmeting 210x70mm
 • Roestvrij stalen druk knoppen voor de programma’s met LED-lichtindicatoren
 • Comestero muntenlezer
 • Constructie van roestvrijstaal of gepoedercoat
 • 2 hogedruk spuiten één aan beide kanten, bewegend
 • 1 lagedruk spuit voor de chemische voorwas
 • Lucht antivries-protectie
 • CAT 350 hogedruk pomp, 2.2kW/940rpm motor
 • Dubbelzijdige protectie schermen van 2x5mm plexiglas in de kleur gekozen door de klant met LED systeem erin
 • Automatisch warmtesysteem voor het technische gedeelte
 • Totaal vermogen van het systeem: 6kW
 • Benodigdheden voor het systeem: 1” water voorraad, 5×6 mm2 kabel, 100mm uitgaande afvoerpijp

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.