Ondernemersvraag: hoe kies je de juiste chemie voor je carwash?

Het gebruik van chemie in een wasgelegenheid komt erg nauw. Naast het vinden van de juiste instellingen om tot de beste wasresultaten te komen, komt er nog veel meer kijken bij de keuze voor chemie. Dit proces begint al voor aanvang van de bouwwerkzaamheden. Accountmanager Thijs Koelewijn van Qlean-tec adviseert (beginnende) carwash-professionals op het gebied van chemie-gebruik en duurzaam ondernemen.

 

“Als ik beginnende carwash-ondernemers een tip zou mogen geven, dan zou dat het maken van een weloverwogen keuze voor bouwmaterialen zijn. Denk goed na over welke materiaalsoorten je in je wasgelegenheid wilt gebruiken en plaatsen. Zo was het bijvoorbeeld een tijd geleden erg hip om voor steigerhout te kiezen. Dat zag er mooi uit en zorgde voor een warme uitstraling. Talloze carwashes besloten om op deze trend in te springen.

Het punt is dat hout geen goed materiaal is voor een vochtrijke omgeving zoals een carwash. Het gebruik van chemie en de luchtvochtigheid zijn funest voor dat materiaal en al snel zag het er niet meer zo mooi uit als in het begin. Er wordt vaak niet erg goed nagedacht over de materiaalsoorten. De keuze voor uitstraling of laagste prijs wint het vaak, terwijl het eigenlijk om chemische resistentie en duurzaamheid moet draaien.

Hygiëne is erg belangrijk, maar wordt nog te vaak vergeten in bouwplannen van wasgelegenheden

Er komt heel wat kijken bij het ontwerp van een carwash en dat moet niet onderschat worden. Bij een wasgelegenheid draait het net als in professionele keukens om routing. Je moet een zo efficiënt mogelijke werkwijze inrichten om tot het beste resultaat te komen. Zo wordt vaak te laat gedacht aan de plaatsing van de putten en een plek waar werknemers hun handen kunnen wassen. Hygiëne is erg belangrijk, maar wordt nog te vaak vergeten in bouwplannen.

Naast de routing is de productkeuze ook erg belangrijk. Niet elk product is in elke situatie of locatie even geschikt. Het loont dan ook de moeite om vooronderzoek te doen om te zien wat de vervuilingsgraad is. Met die informatie kun je gericht op zoek naar de beste oplossingen voor jouw bedrijf. Vormt kalk, roest of troep uit de omgeving voor de meeste viezigheid in de carwash? Op het platteland zorgt landbouwafval voor vervuiling die je niet in de stad aantreft. Ook hebben kleine wasgelegenheden andere wensen dan waspaleizen. In meer compacte wasbedrijven blijft meer vocht in de muur hangen wat sneller voor vervuiling kan zorgen. Ook de ondergrond speelt een rol qua schoonmaak. Als je weet met wat voor soort vervuiling je te maken hebt, kun je daar op inspelen met je chemie-keuze.”

‘Ondernemersvraag’ is een nieuwe rubriek op CarwashPro.nl waarin vragen van ondernemers worden beantwoord. Heeft u een vraag over het gebruik of de selectie van chemie of andere carwashgerelateerde onderwerpen? Stuur uw inzending naar frank.van.de.ven@promedia.nl onder vermelding van ‘Ondernemersvraag’. Hij stuurt deze vraag naar de juiste professional.

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.