Water wordt duurder in 2022

Unsplash: Zulfahmi Khani

Alle waterbedrijven van Nederland rekenen volgend jaar meer voor drinkwater. Bij vier van de tien leveranciers gaat de prijs zelfs fors omhoog, rekende vakblad H20 Waternetwerk uit. Bij andere waterbedrijven is de stijging van de variabele en vaste kosten voor 2022 beperkt.

Dunea, Waterbedrijf Groningen, Waternet en WMD gooien de prijzen fors omhoog. Alle tarieven van waterleveranciers zijn ondertussen bekend en bij allemaal valt de rekening in 2022 duurder uit. De prijsstijging wordt toegeschreven aan toenemende investeringen die te maken hebben met klimaatverandering, duurzaamheid en bevolkingsgroei. De gestegen energieprijs heeft ook op de waterprijs een effect.

Bij Dunea kost een kubieke meter kraanwater volgend jaar 7 cent meer. Het vastrecht gaat met iets meer dan 60 euro per jaar omhoog. Bij Waterbedrijf Groningen gaat het om 5 cent per kubieke meter en bij WMD gaat het om 9 cent.

Niet iedereen wordt in 2022 geconfronteerd met een hogere rekening en dat heeft dan weer te maken met het feit dat gemeenten vanaf volgend jaar geen precario meer mogen heffen. Dat is een belasting voor het gebruik van openbare grond, in dit geval voor het gebruik van waterleidingen.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is de vaste redacteur voor CarwashPro. Ze schrijft daarnaast regelmatig voor andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Water wordt duurder in 2022 | CarwashPro

Water wordt duurder in 2022

Unsplash: Zulfahmi Khani

Alle waterbedrijven van Nederland rekenen volgend jaar meer voor drinkwater. Bij vier van de tien leveranciers gaat de prijs zelfs fors omhoog, rekende vakblad H20 Waternetwerk uit. Bij andere waterbedrijven is de stijging van de variabele en vaste kosten voor 2022 beperkt.

Dunea, Waterbedrijf Groningen, Waternet en WMD gooien de prijzen fors omhoog. Alle tarieven van waterleveranciers zijn ondertussen bekend en bij allemaal valt de rekening in 2022 duurder uit. De prijsstijging wordt toegeschreven aan toenemende investeringen die te maken hebben met klimaatverandering, duurzaamheid en bevolkingsgroei. De gestegen energieprijs heeft ook op de waterprijs een effect.

Bij Dunea kost een kubieke meter kraanwater volgend jaar 7 cent meer. Het vastrecht gaat met iets meer dan 60 euro per jaar omhoog. Bij Waterbedrijf Groningen gaat het om 5 cent per kubieke meter en bij WMD gaat het om 9 cent.

Niet iedereen wordt in 2022 geconfronteerd met een hogere rekening en dat heeft dan weer te maken met het feit dat gemeenten vanaf volgend jaar geen precario meer mogen heffen. Dat is een belasting voor het gebruik van openbare grond, in dit geval voor het gebruik van waterleidingen.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is de vaste redacteur voor CarwashPro. Ze schrijft daarnaast regelmatig voor andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.