Wit blijft de populairste autokleur

Unsplash: Jake Noren

Het aantal grijze en blauwe auto’s op de weg neemt iets toe, maar wit is nog altijd veruit de populairste kleur voor auto’s. Het blijkt uit een rapport van verffabrikant Axalta.

Iets meer dan een derde van het wereldwijde wagenpark is wit (35 procent). Daarna volgen zwart (19 procent) en grijs (ook 19 procent) als meestvoorkomende kleur voor auto’s. Grijs wint aan populariteit, het aantal grijze auto’s nam in 2021 wereldwijd met 4 procent toe. Verffabrikant Axalta baseert de rangorde op de productiegegevens van de belangrijkste autoproductielanden.

Sinds 2011 komen witte wagens het meeste voor, deze worden vooral in Azië geproduceerd. De populariteit van wit bereikte in 2017 een hoogtepunt met een aandeel van 39 procent, maar sindsdien is de daling ingezet en zijn grijs en blauw in opkomst. Het aantal blauwe auto’s steeg in 2021 met een procentpuntje.

Europa houdt van grijs

Voor het derde jaar op rij is Europa de enige grote regio waar grijs met 27 procent de populairste kleur is. Zilver is het populairst in Zuid-Amerika, waar het met 23 procent op de tweede plaats staat. Zwart komt met 22 procent het meest voor in Europa en blijft het luxesegment aanvoeren. Noord-Amerika heeft de meeste rode nieuwe auto’s op de weg met 8 procent.

Het jaar 2021 was niet makkelijk voor de automobielsector vanwege de impact die het tekort aan halfgeleiderchips had op de productie van auto’s. “Wij verwachten dat de vraag van consumenten de trends in de populariteit van autokleuren zal aanjagen”, zegt een woordvoerder van Axalta.

Axalta begon in 1953 met het verzamelen van informatie over kleuren in de lakindustrie en rapporteert regelmatig over kleurentrends en -voorkeuren.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is de vaste redacteur voor CarwashPro. Ze schrijft daarnaast regelmatig voor andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Wit blijft de populairste autokleur | CarwashPro

Wit blijft de populairste autokleur

Unsplash: Jake Noren

Het aantal grijze en blauwe auto’s op de weg neemt iets toe, maar wit is nog altijd veruit de populairste kleur voor auto’s. Het blijkt uit een rapport van verffabrikant Axalta.

Iets meer dan een derde van het wereldwijde wagenpark is wit (35 procent). Daarna volgen zwart (19 procent) en grijs (ook 19 procent) als meestvoorkomende kleur voor auto’s. Grijs wint aan populariteit, het aantal grijze auto’s nam in 2021 wereldwijd met 4 procent toe. Verffabrikant Axalta baseert de rangorde op de productiegegevens van de belangrijkste autoproductielanden.

Sinds 2011 komen witte wagens het meeste voor, deze worden vooral in Azië geproduceerd. De populariteit van wit bereikte in 2017 een hoogtepunt met een aandeel van 39 procent, maar sindsdien is de daling ingezet en zijn grijs en blauw in opkomst. Het aantal blauwe auto’s steeg in 2021 met een procentpuntje.

Europa houdt van grijs

Voor het derde jaar op rij is Europa de enige grote regio waar grijs met 27 procent de populairste kleur is. Zilver is het populairst in Zuid-Amerika, waar het met 23 procent op de tweede plaats staat. Zwart komt met 22 procent het meest voor in Europa en blijft het luxesegment aanvoeren. Noord-Amerika heeft de meeste rode nieuwe auto’s op de weg met 8 procent.

Het jaar 2021 was niet makkelijk voor de automobielsector vanwege de impact die het tekort aan halfgeleiderchips had op de productie van auto’s. “Wij verwachten dat de vraag van consumenten de trends in de populariteit van autokleuren zal aanjagen”, zegt een woordvoerder van Axalta.

Axalta begon in 1953 met het verzamelen van informatie over kleuren in de lakindustrie en rapporteert regelmatig over kleurentrends en -voorkeuren.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is de vaste redacteur voor CarwashPro. Ze schrijft daarnaast regelmatig voor andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.