Fred Komen, rechtbank

Verzoek om bouwstop Carwash Hogering afgewezen door rechter

Fred Komen, rechtbank

De rechtbank in Utrecht heeft het verzoek om een voorlopige voorziening aan te vragen in de zaak van Carwash Hogering in Almere afgewezen. Dit houdt in dat de protesterende partijen bakzeil halen bij de rechter. Enkele gevestigde partijen in Almere probeerden bij de rechtbank een bouwstop af te dwingen. Echter zag de rechtbank hier de nood niet van in. CarwashPro was bij de zaak aanwezig en sprak na afloop enkele partijen. 

Ondernemer Fred Komen (zie afbeelding) had niet anders van de rechtbank verwacht. “Ik ben al begonnen met het bouwrijp maken van de grond. Eind januari wil ik echt met de bouwwerkzaamheden van start gaan. De heipalen zijn inmiddels besteld, maar laten nog even op zich wachten. Ik verwacht zelf ook dat de rechtbank niet in de andere verhalen van de tegenpartij zal meegaan”, legt hij uit.

Rechtszaak

Autoradam Almere Oost, Tankstation & Carwash Havendreef, NRG Value Tankstations Nederland (inmiddels onderdeel van EG Group) en De Haan Minerale Oliën probeerden via de rechtbank te voorkomen dat Fred Komen de grootste wasstraat van Nederland in Almere kan bouwen. In de zaak staan de bovenstaande partijen tegenover de ondernemer en de gemeente Almere welke volgens hen meerdere fouten heeft gemaakt bij de verleende vergunningen aan Komen.

Tijdens de rechtszaak op 30 november ten overstaande van een meervoudige kamer werd snel duidelijk dat de rechter de tegenstanders van de nieuw te bouwen wasstraat op slechts weinig punten kon begrijpen. Meerdere keren vroeg de voorzitster zich af wat de tegenpartijen met bepaalde zaken precies bedoelden. In de bodemprocedure moet nog uitspraak worden gedaan, maar de rechter heeft 3 december laten weten dat het verzoek om voorlopige voorziening in elk geval wordt afgewezen. Volgens de rechtbank is er geen noodzaak aangezien de daadwerkelijke bouwwerkzaamheden eind januari pas worden gestart.

Gemeente Almere

De gemeente Almere is zich van geen kwaad bewust en geeft meerdere malen bij de rechtbank aan dat alle procedures zijn gevolgd zoals ze gevolgd dienen te worden. Er werd een specialist op het gebied van milieuzaken meegenomen naar de rechtszaak om uit te leggen hoe de gemeente tot het verlenen van bepaalde vergunningen is gekomen.

De tegenpartij vindt dat door het verlenen van de vergunningen oneerlijke concurrentie ontstaat aangezien de milieu-eisen voor de tankstations anders zijn dan die voor een carwash. De gemeente geeft ook aan dat dit het geval is aangezien het verschillende vormen van ondernemingen zijn. Het gezondheidseffect voor tankstations is sowieso anders dan voor een wasstraat. Het bestemmingsplan staat volgens hen toe dat er zelfs bedrijven op het terrein mogen komen die onder nog zwaardere milieuvoorwaarden vallen.

Autoradam

Rob van den Boogaard, eigenaar van Autoradam heeft vertrouwen in de rechters. “Ik heb één ding geleerd uit eerdere rechtszaken, je kan nooit aan het gezicht van rechters zien of het de goede of slechte kant opgaat.” De ondernemer geeft zichzelf dan ook een 50/50 kans dat de rechters in zijn voordeel zullen oordelen. Volgens hem is de vijver al voldoende gevuld aangezien er al vier grote wasstraten rondom Almere zitten. Carwash Hogering zou volgens hem te veel zijn.

Van den Boogaard zit naar eigen zeggen al veertig jaar in de branche en heeft in al zijn jaren al veel meegemaakt. “Als Carwash Hogering er zou komen, dan ga ik heel veel omzet mislopen”, legt hij uit. Volgens hem deed de gemeente altijd goed aan het spreiden van bepaalde bedrijven. Echter hebben ze met de vergunning van Carwash Hogering alles overhoop gegooid. Daarnaast zouden er volgens hem nog drie tankstations bijkomen die ook allen de optie hebben een carwash erbij te plaatsen. “Ik weet dat vlakbij de locatie waar Carwash Hogering gebouwd gaat worden binnenkort nog een tankstation komt, daar komt ook nog een wasstraat bij”, zegt hij.

Lees ook: Carwash Hogering gaat beginnen met bouw in Almere

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.