Vakantiekrachten in dienst? Let op de risico’s

Heb je deze zomervakantie jonge vakantiekrachten in dienst? Let dan op de risico’s, waarschuwt branchevereniging Beta. Een minderjarige moet altijd onder toezicht van een volwassen medewerker staan, en jongeren onder de 16 mogen vanwege de chemie niet in een wasstraat werken.

De zomervakantie is officieel begonnen en dan kan het voorkomen dat je als carwashondernemer jonge vakantiekrachten inzet om de gaten in het rooster te vullen. Branchevereniging Beta heeft op een rijtje gezet wat er wel en niet is kan met werken met minderjarigen in de wasstraat.

Minderjarig

Vanwege de chemie in een carwash is het voor jongeren onder de 16 jaar niet toegestaan om te werken in een wasstraat. Vanaf 16 jaar mag dat wel, maar dan alleen onder het deskundige toezicht van een meerderjarige. Let dus op dat een minderjarige medewerker nooit alleen werkt. Voor het loon zijn er richtlijnen rondom het minimumjeugdloon.

Ook belangrijk: let extra op de veiligheid als het op minderjarigen aankomt. De instructies en het aanbieden van beschermingsmiddelen moeten op orde zijn.

Jongeren onder de 18 mogen op de werkplek niet worden blootgesteld aan lawaai van 85dB of hoger, ook niet als er gehoorbescherming wordt gebruikt. Bovendien mogen medewerkers onder de 18 niet tussen 23.00 en 6.00 uur werken.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is de vaste redacteur voor CarwashPro. Ze schrijft daarnaast regelmatig voor andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vakantiekrachten in dienst? Let op de risico’s | CarwashPro

Vakantiekrachten in dienst? Let op de risico’s

Heb je deze zomervakantie jonge vakantiekrachten in dienst? Let dan op de risico’s, waarschuwt branchevereniging Beta. Een minderjarige moet altijd onder toezicht van een volwassen medewerker staan, en jongeren onder de 16 mogen vanwege de chemie niet in een wasstraat werken.

De zomervakantie is officieel begonnen en dan kan het voorkomen dat je als carwashondernemer jonge vakantiekrachten inzet om de gaten in het rooster te vullen. Branchevereniging Beta heeft op een rijtje gezet wat er wel en niet is kan met werken met minderjarigen in de wasstraat.

Minderjarig

Vanwege de chemie in een carwash is het voor jongeren onder de 16 jaar niet toegestaan om te werken in een wasstraat. Vanaf 16 jaar mag dat wel, maar dan alleen onder het deskundige toezicht van een meerderjarige. Let dus op dat een minderjarige medewerker nooit alleen werkt. Voor het loon zijn er richtlijnen rondom het minimumjeugdloon.

Ook belangrijk: let extra op de veiligheid als het op minderjarigen aankomt. De instructies en het aanbieden van beschermingsmiddelen moeten op orde zijn.

Jongeren onder de 18 mogen op de werkplek niet worden blootgesteld aan lawaai van 85dB of hoger, ook niet als er gehoorbescherming wordt gebruikt. Bovendien mogen medewerkers onder de 18 niet tussen 23.00 en 6.00 uur werken.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is de vaste redacteur voor CarwashPro. Ze schrijft daarnaast regelmatig voor andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.