Derks Carwash combineert auto’s wassen met een bakkerij en supermarkt

Je doet vaker boodschappen dan dat je je tank volgooit, redeneert Arnold Derks. De ondernemer runt Carwash Derks en een grote Plus Supermarkt met eigen bakkerij in Overasselt. De carwash heeft een rollover en een drietal wasboxen.

Een supermarkt voor de dagelijkse boodschappen combineert heel goed met een carwash. Zelfs beter dan een tankstation dat doet. Arnold Derks van Derks Carwash in Overasselt is er stellig over. Recent is de onderneming die hij samen met broer Arnold runt, verhuisd van de ene kant van het dorp naar de andere kant.

Verhuizing

Wie Overasselt binnen komt rijden over de N846 de ziet aan de rechterkant van de doorgaande weg een kleine groene Pluswinkel, met daarachter een tankstation. Het geheel doet verlaten aan. Een groot en in het oog springend bord wijst de weg; de supermarkt hier is gesloten, je moet verderop in het dorp zijn. Even verderop ligt een volledig nieuwe supermarkt. Dankzij het gebruik van houten balken en puntdaken heeft het geheel een Oostenrijkse uitstraling. De winkel heeft een gezellig terras waar verse broodjes worden geserveerd. Op verschillende plekken staan houten plantenbakken opgesteld. De parkeerplaats met 70 plaatsen, inclusief laadpaalplaatsen, is opgeruimd en schoon. Het is een frisse plek om te verblijven. Schuin achter de winkel zie je Carwash Derks: een carwash met onbemande rollover en drie wasboxen.

Dagelijkse boodschappen

Waar Derks op de oude plek tankstation, carwash en supermarkt combineerde, is op de nieuwe locatie alleen winkel en carwash te vinden. De ondernemer ziet meer in de combinatie van carwash met supermarkt. Door de schaalvergroting van de supermarkt is Derks overgestapt van een lokale naar een regionale functie, wat de verhuizing en uitbreiding van de carwash rechtvaardigt, ook al is er geen tankstation meer bij. “Klanten doen vaker boodschappen dan dat ze komen tanken,” klinkt de logische uitleg van Derks.

Keuzes

Het tankstation is nu gesloten. De ondernemer legt uit dat tankstationondernemers momenteel voor verschillende keuzes staan. Ga je mee in de energietransitie (en zo ja, op welke manier) of sluit je de deuren? Ga je voor laden, waterstof, andere alternatieven? Derks licht zijn overweging om te sluiten toe: “het vraagt om grote investeringen en in de regio is voldoende concurrentie. Ik besloot de focus te legen op supermarkt, bakkerij en carwash. Naast de energietransitie tanken mensen ook nog eens steeds minder vaak, elektrische auto’s worden voor de deur geladen. En een tweede auto is er steeds minder vaak bij. Maar boodschappen heb je altijd nodig.”

Wascijfers

Dat die combinatie goed werkt, blijkt uit de wascijfers van de carwash. Bij die kleine supermarkt werden 150 tot 200 wasbeurten in een week gedraaid op de machine van WashTec. Derks ziet een verdubbeling daarvan gebeuren. “De wasboxen zijn ook een hit”, vertelt hij. “Deze zijn nieuw, modern en van alles voorzien. We zien nu al dat we goed gevonden worden, zelfs zonder dat de promotie van start is gegaan.”

“De carwash is eigenlijk liefhebberij,” zegt Derks, die zelf in een witte, elektrische Peugeot 5008 rijdt. Hij pakt regelmatig het beste programma mee. “De locatie is onbemand. Nieuwbouw vraagt een behoorlijke investering. De core business is het technische aspect, niet het personeel.”

Aanpassingen

Bij Derks wordt net als op de oude locatie gewassen met een WashTec. De machine kon nog wel even mee. Wel zijn de nodige aanpassingen gedaan, vertelt Derks. De rollover heeft nu een spatscherm, de borstels zijn vervangen en de machine is aangesloten op een nieuw bestaalsysteem. Klanten rekenen ofwel af in de lunchroom, ofwel bij de POS naast de machine. Een waspas is ook aan de balie aan te schaffen. Het gebouw waarin de rollover staat is afgesloten met roldeuren, voor het geluid in de omgeving. De chemie is ook van WashTec. “Wel zo makkelijk met de afstellingen”, zegt Derks. “Het werkt gewoon goed met elkaar.”

De nieuwbouw van zowel supermarkt als carwash is snel gegaan. Toen alle knopen eenmaal waren doorgehakt stond de locatie binnen vier maanden. “Stroom en water op tijd aangesloten krijgen was meer strijd dan het verhuizen en opknappen van de machine”, lacht Derks.

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is de vaste redacteur voor CarwashPro. Ze schrijft daarnaast regelmatig voor andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Derks Carwash combineert auto’s wassen met een bakkerij en supermarkt | CarwashPro

Derks Carwash combineert auto’s wassen met een bakkerij en supermarkt

Je doet vaker boodschappen dan dat je je tank volgooit, redeneert Arnold Derks. De ondernemer runt Carwash Derks en een grote Plus Supermarkt met eigen bakkerij in Overasselt. De carwash heeft een rollover en een drietal wasboxen.

Een supermarkt voor de dagelijkse boodschappen combineert heel goed met een carwash. Zelfs beter dan een tankstation dat doet. Arnold Derks van Derks Carwash in Overasselt is er stellig over. Recent is de onderneming die hij samen met broer Arnold runt, verhuisd van de ene kant van het dorp naar de andere kant.

Verhuizing

Wie Overasselt binnen komt rijden over de N846 de ziet aan de rechterkant van de doorgaande weg een kleine groene Pluswinkel, met daarachter een tankstation. Het geheel doet verlaten aan. Een groot en in het oog springend bord wijst de weg; de supermarkt hier is gesloten, je moet verderop in het dorp zijn. Even verderop ligt een volledig nieuwe supermarkt. Dankzij het gebruik van houten balken en puntdaken heeft het geheel een Oostenrijkse uitstraling. De winkel heeft een gezellig terras waar verse broodjes worden geserveerd. Op verschillende plekken staan houten plantenbakken opgesteld. De parkeerplaats met 70 plaatsen, inclusief laadpaalplaatsen, is opgeruimd en schoon. Het is een frisse plek om te verblijven. Schuin achter de winkel zie je Carwash Derks: een carwash met onbemande rollover en drie wasboxen.

Dagelijkse boodschappen

Waar Derks op de oude plek tankstation, carwash en supermarkt combineerde, is op de nieuwe locatie alleen winkel en carwash te vinden. De ondernemer ziet meer in de combinatie van carwash met supermarkt. Door de schaalvergroting van de supermarkt is Derks overgestapt van een lokale naar een regionale functie, wat de verhuizing en uitbreiding van de carwash rechtvaardigt, ook al is er geen tankstation meer bij. “Klanten doen vaker boodschappen dan dat ze komen tanken,” klinkt de logische uitleg van Derks.

Keuzes

Het tankstation is nu gesloten. De ondernemer legt uit dat tankstationondernemers momenteel voor verschillende keuzes staan. Ga je mee in de energietransitie (en zo ja, op welke manier) of sluit je de deuren? Ga je voor laden, waterstof, andere alternatieven? Derks licht zijn overweging om te sluiten toe: “het vraagt om grote investeringen en in de regio is voldoende concurrentie. Ik besloot de focus te legen op supermarkt, bakkerij en carwash. Naast de energietransitie tanken mensen ook nog eens steeds minder vaak, elektrische auto’s worden voor de deur geladen. En een tweede auto is er steeds minder vaak bij. Maar boodschappen heb je altijd nodig.”

Wascijfers

Dat die combinatie goed werkt, blijkt uit de wascijfers van de carwash. Bij die kleine supermarkt werden 150 tot 200 wasbeurten in een week gedraaid op de machine van WashTec. Derks ziet een verdubbeling daarvan gebeuren. “De wasboxen zijn ook een hit”, vertelt hij. “Deze zijn nieuw, modern en van alles voorzien. We zien nu al dat we goed gevonden worden, zelfs zonder dat de promotie van start is gegaan.”

“De carwash is eigenlijk liefhebberij,” zegt Derks, die zelf in een witte, elektrische Peugeot 5008 rijdt. Hij pakt regelmatig het beste programma mee. “De locatie is onbemand. Nieuwbouw vraagt een behoorlijke investering. De core business is het technische aspect, niet het personeel.”

Aanpassingen

Bij Derks wordt net als op de oude locatie gewassen met een WashTec. De machine kon nog wel even mee. Wel zijn de nodige aanpassingen gedaan, vertelt Derks. De rollover heeft nu een spatscherm, de borstels zijn vervangen en de machine is aangesloten op een nieuw bestaalsysteem. Klanten rekenen ofwel af in de lunchroom, ofwel bij de POS naast de machine. Een waspas is ook aan de balie aan te schaffen. Het gebouw waarin de rollover staat is afgesloten met roldeuren, voor het geluid in de omgeving. De chemie is ook van WashTec. “Wel zo makkelijk met de afstellingen”, zegt Derks. “Het werkt gewoon goed met elkaar.”

De nieuwbouw van zowel supermarkt als carwash is snel gegaan. Toen alle knopen eenmaal waren doorgehakt stond de locatie binnen vier maanden. “Stroom en water op tijd aangesloten krijgen was meer strijd dan het verhuizen en opknappen van de machine”, lacht Derks.

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is de vaste redacteur voor CarwashPro. Ze schrijft daarnaast regelmatig voor andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.