Rollover is populairste carwashvorm bij tankstations

Bij een derde van de tankstations in Nederland kan de auto worden gewassen. Van de ruim vierduizend tank­locaties hebben bijna vijftienhonderd vestigingen een carwash. Dat blijkt uit cijfers van databureau Petrolview, die door vakblad CarwashPro zijn opgevraagd.

De meest populaire wasmogelijkheid bij een tankstation is nog altijd de roll-over, die bij ruim duizend tankstations te vinden is. Daarna komen de wasboxen. Wastunnels zijn bij 98 stations aanwezig. Logisch, want dit type carwash vergt dusdanige investeringen dat alleen bij grote klantengroepen een tunnel rendabel kan worden geëxploiteerd. Bovendien hebben veel stations niet genoeg ruimte voor een dergelijke installatie.

Het wassen van auto’s vormt voor de petrolbranche al jaren een belangrijke inkomstenbron. Veel exploitanten hebben dan ook een wasmogelijkheid op hun locatie. Van de 4.150 tankstations die ons land momenteel telt, zijn er 1.419 waar de wagen gewassen kan worden (bekijk de exacte aantallen in de grafieken verderop in dit artikel). Ruim 35 procent van de stations heeft dus een carwash.

Rollover plus wasboxen

Een rollover is de meest voorkomende vorm van een carwash bij een tankstation. Ook bieden veel tankstations verschillende wasvormen aan. Daarbij is de combinatie van rollover met wasbox veruit in de meerderheid. Sterker nog, er zijn meer tankstations die over deze combinatie beschikken dan locaties met uitsluitend wasboxen. Vestigingen die alle vormen aanbieden zijn er ook; veertien tankstations beschikken over de combinatie van tunnel, rollover en wasbox. In onderstaande grafiek is de verdeling te zien.

Drie wasboxen per station

Als tankstations zelfwassen aanbieden, gaat het meestal om meerdere boxen. In totaal zijn er 2.290 wasboxen bij tankstations, verdeeld over 849 locaties. Dat zijn er gemiddeld ruim 2,7 per vestiging (zie onderstaande tabel voor meer cijfers). Bij rollovers en tunnels is meestal sprake van één machine. Ongeveer 100 tankstations hebben twee  (of meer) rollovers staan. Vooral bij wastunnels zijn plekken met meerdere installaties bij een tankstation zeer zeldzaam: er zijn vier tankstations waar een dubbele wasstraat te vinden is. In dat geval is er eerder sprake van een carwash met daarbij ook een tankstation in plaats van andersom.

Belangrijk om te vermelden: bij alle cijfers in dit artikel gaat het uitsluitend om wasmogelijkheden bij tankstations. Stand-alone carwashbedrijven zijn buiten beschouwing gelaten.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is de vaste redacteur voor CarwashPro. Ze schrijft daarnaast regelmatig voor andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rollover is populairste carwashvorm bij tankstations | CarwashPro

Rollover is populairste carwashvorm bij tankstations

Bij een derde van de tankstations in Nederland kan de auto worden gewassen. Van de ruim vierduizend tank­locaties hebben bijna vijftienhonderd vestigingen een carwash. Dat blijkt uit cijfers van databureau Petrolview, die door vakblad CarwashPro zijn opgevraagd.

De meest populaire wasmogelijkheid bij een tankstation is nog altijd de roll-over, die bij ruim duizend tankstations te vinden is. Daarna komen de wasboxen. Wastunnels zijn bij 98 stations aanwezig. Logisch, want dit type carwash vergt dusdanige investeringen dat alleen bij grote klantengroepen een tunnel rendabel kan worden geëxploiteerd. Bovendien hebben veel stations niet genoeg ruimte voor een dergelijke installatie.

Het wassen van auto’s vormt voor de petrolbranche al jaren een belangrijke inkomstenbron. Veel exploitanten hebben dan ook een wasmogelijkheid op hun locatie. Van de 4.150 tankstations die ons land momenteel telt, zijn er 1.419 waar de wagen gewassen kan worden (bekijk de exacte aantallen in de grafieken verderop in dit artikel). Ruim 35 procent van de stations heeft dus een carwash.

Rollover plus wasboxen

Een rollover is de meest voorkomende vorm van een carwash bij een tankstation. Ook bieden veel tankstations verschillende wasvormen aan. Daarbij is de combinatie van rollover met wasbox veruit in de meerderheid. Sterker nog, er zijn meer tankstations die over deze combinatie beschikken dan locaties met uitsluitend wasboxen. Vestigingen die alle vormen aanbieden zijn er ook; veertien tankstations beschikken over de combinatie van tunnel, rollover en wasbox. In onderstaande grafiek is de verdeling te zien.

Drie wasboxen per station

Als tankstations zelfwassen aanbieden, gaat het meestal om meerdere boxen. In totaal zijn er 2.290 wasboxen bij tankstations, verdeeld over 849 locaties. Dat zijn er gemiddeld ruim 2,7 per vestiging (zie onderstaande tabel voor meer cijfers). Bij rollovers en tunnels is meestal sprake van één machine. Ongeveer 100 tankstations hebben twee  (of meer) rollovers staan. Vooral bij wastunnels zijn plekken met meerdere installaties bij een tankstation zeer zeldzaam: er zijn vier tankstations waar een dubbele wasstraat te vinden is. In dat geval is er eerder sprake van een carwash met daarbij ook een tankstation in plaats van andersom.

Belangrijk om te vermelden: bij alle cijfers in dit artikel gaat het uitsluitend om wasmogelijkheden bij tankstations. Stand-alone carwashbedrijven zijn buiten beschouwing gelaten.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is de vaste redacteur voor CarwashPro. Ze schrijft daarnaast regelmatig voor andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.