carwash-bij-bp-tankstation-honswijck-a1-muiden

Eén op de drie tankstations heeft een carwash

Bij een derde van de tankstations in Nederland kan de auto worden gewassen. Van de ruim vierduizend tanklocaties hebben bijna vijftienhonderd vestigingen een carwash. Dat blijkt uit cijfers van databureau Petrolview, die door vakblad CarwashPro zijn opgevraagd. Meest populaire wasmogelijkheid is de roll-over, die bij ruim duizend tankstations te vinden is. Daarna komen de wasboxen. Wasstraten zijn uiteraard op veel minder plekken aanwezig. Dit type vergt dusdanige investeringen dat alleen bij grote klantengroepen een straat rendabel kan worden geëxploiteerd. Bovendien hebben veel stations niet genoeg ruimte voor een dergelijke installatie.

Het wassen van auto’s vormt voor de petrolbranche al jaren een belangrijke inkomstenbron. Veel exploitanten hebben dan ook een wasmogelijkheid op hun locatie. Van de 4.124 tankstations die ons land momenteel telt, zijn er 1.454 waar de heilige koe gewassen kan worden (bekijk de exacte aantallen in de grafieken verderop in dit artikel).

Onbemand

Ruim 35 procent van de stations heeft dus een carwash. Echter, bijna de helft van de Nederlandse tankmarkt is onbemand. Daar kan de auto meestal niet gewassen worden. Kijk je uitsluitend naar de bemande locaties, dan hebben ruim twee op de drie vestigingen een wasmogelijkheid. Daarvan liggen er twee aan de snelweg. Het betreft het BP-station van ondernemer Karin Kok aan de A4 en de BP Honswijck aan de A1. Deze laatste wordt door de oliemaatschappij zelf uitgebaat.

Grafiek 1:

Zoals bovenstaande grafiek toont, zijn er over de laatste drie jaar weinig verschuivingen te noteren. Zowel de totale hoeveelheid tankstations met een carwash, als het aantal vestigingen met boxen, met roll-overs of met straten zijn vrijwel gelijk gebleven. Een lichte daling is te zien bij roll-overlocaties en een kleine stijging bij wasbox-vestigingen.

Combinaties

Veel tankstations bieden niet één, maar juist verschillende wasvormen aan. Daarbij is de combinatie van roll-over met wasbox veruit in de meerderheid. Sterker nog, er zijn meer tankstations die over deze combinatie beschikken dan locaties met uitsluitend wasboxen. Vestigingen die alle vormen aanbieden zijn er ook; tien tankstations beschikken over de combinatie van straat, roll-over en zelfwas.

Grafiek 2:

Aantal wasboxen per station

Als tankstations zelfwassen aanbieden, gaat het meestal om meerdere boxen. In totaal zijn er 2.220 zelfwasboxen bij tankstations, verdeeld over 851 locaties. Dat zijn er gemiddeld ruim 2,6 per vestiging (zie onderstaande tabel voor meer cijfers). Bij roll-overs en straten is meestal sprake van één machine. Vooral bij kettingwasstraten zijn plekken met meerdere installaties zeer zeldzaam.

Tabel 1 (cijfers over 2017):

Belangrijk om te vermelden: bij alle cijfers in dit artikel gaat het uitsluitend om wasmogelijkheden bij tankstations. Stand-alone carwashbedrijven zijn buiten beschouwing gelaten.

Foto: Shanna Hillebrand Photography

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Eén op de drie tankstations heeft een carwash | CarwashPro
carwash-bij-bp-tankstation-honswijck-a1-muiden

Eén op de drie tankstations heeft een carwash

Bij een derde van de tankstations in Nederland kan de auto worden gewassen. Van de ruim vierduizend tanklocaties hebben bijna vijftienhonderd vestigingen een carwash. Dat blijkt uit cijfers van databureau Petrolview, die door vakblad CarwashPro zijn opgevraagd. Meest populaire wasmogelijkheid is de roll-over, die bij ruim duizend tankstations te vinden is. Daarna komen de wasboxen. Wasstraten zijn uiteraard op veel minder plekken aanwezig. Dit type vergt dusdanige investeringen dat alleen bij grote klantengroepen een straat rendabel kan worden geëxploiteerd. Bovendien hebben veel stations niet genoeg ruimte voor een dergelijke installatie.

Het wassen van auto’s vormt voor de petrolbranche al jaren een belangrijke inkomstenbron. Veel exploitanten hebben dan ook een wasmogelijkheid op hun locatie. Van de 4.124 tankstations die ons land momenteel telt, zijn er 1.454 waar de heilige koe gewassen kan worden (bekijk de exacte aantallen in de grafieken verderop in dit artikel).

Onbemand

Ruim 35 procent van de stations heeft dus een carwash. Echter, bijna de helft van de Nederlandse tankmarkt is onbemand. Daar kan de auto meestal niet gewassen worden. Kijk je uitsluitend naar de bemande locaties, dan hebben ruim twee op de drie vestigingen een wasmogelijkheid. Daarvan liggen er twee aan de snelweg. Het betreft het BP-station van ondernemer Karin Kok aan de A4 en de BP Honswijck aan de A1. Deze laatste wordt door de oliemaatschappij zelf uitgebaat.

Grafiek 1:

Zoals bovenstaande grafiek toont, zijn er over de laatste drie jaar weinig verschuivingen te noteren. Zowel de totale hoeveelheid tankstations met een carwash, als het aantal vestigingen met boxen, met roll-overs of met straten zijn vrijwel gelijk gebleven. Een lichte daling is te zien bij roll-overlocaties en een kleine stijging bij wasbox-vestigingen.

Combinaties

Veel tankstations bieden niet één, maar juist verschillende wasvormen aan. Daarbij is de combinatie van roll-over met wasbox veruit in de meerderheid. Sterker nog, er zijn meer tankstations die over deze combinatie beschikken dan locaties met uitsluitend wasboxen. Vestigingen die alle vormen aanbieden zijn er ook; tien tankstations beschikken over de combinatie van straat, roll-over en zelfwas.

Grafiek 2:

Aantal wasboxen per station

Als tankstations zelfwassen aanbieden, gaat het meestal om meerdere boxen. In totaal zijn er 2.220 zelfwasboxen bij tankstations, verdeeld over 851 locaties. Dat zijn er gemiddeld ruim 2,6 per vestiging (zie onderstaande tabel voor meer cijfers). Bij roll-overs en straten is meestal sprake van één machine. Vooral bij kettingwasstraten zijn plekken met meerdere installaties zeer zeldzaam.

Tabel 1 (cijfers over 2017):

Belangrijk om te vermelden: bij alle cijfers in dit artikel gaat het uitsluitend om wasmogelijkheden bij tankstations. Stand-alone carwashbedrijven zijn buiten beschouwing gelaten.

Foto: Shanna Hillebrand Photography

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.