Chevron aangeklaagd voor nalatigheid na dodelijk ongeval in carwash

Een 73-jarige man overleed in november 2019 nadat hij bekneld raakte tussen een rollover en een autodeur. Dit was bij een locatie van Chevron in Mulgrave, Australië. Chevron staat nu voor de rechter voor nalatigheid. Zo had de wasstraat in kwestie geen bordjes die automobilisten waarschuwen niet uit te te stappen terwijl de carwash in gebruik is. 

De Australische tak van oliegigant Chevron wordt ervan beschuldigd geen maatregelen te hebben genomen om de veiligheid te waarborgen nadat een man om het leven was gekomen bij het gebruik van een van hun carwashes in Australië. De aanklacht is ingediend door WorkSafe, een overheidsinstantie vergelijkbaar met de Nederlandse Arbeidsinspectie.

In de aanklacht die WorkSafe indiende valt te lezen dat de overleden man handmatig een code invoerde om de carwash te starten. Hij wilde vervolgens instappen en raakte bekneld tussen de rollover en de autodeur nadat het wasprogramma was begonnen. De aanklacht beroept zich op het niet bieden van een veilige werkplek.

Waarschuwingsborden

Volgens documenten van de rechtbank heeft Chevron geen redelijkerwijs uitvoerbare stappen ondernomen om risico’s uit te sluiten, waaronder het niet plaatsen van borden die chauffeurs instrueren hun voertuig niet te verlaten terwijl de wasstraat in bedrijf is, en het niet aanbrengen van anti-botsbeugels of andere systemen die een dreigende botsing tussen bewegende delen en obstakels in de wasstraat kunnen detecteren.

WorkSafe beweerde ook dat de rollover was voorzien van metalen beugels die de ruimte voor auto’s, mensen en andere voorwerpen in de wasplaats beperkten, en dat het voor Chevron redelijkerwijs uitvoerbaar was om het risico weg te nemen of te beperken door deze beugels te verwijderen.

Uitstappen om te starten

De aanklacht heeft ook betrekking op tekortkomingen in het besturingssysteem van de wasstraat, waardoor klanten de wasplaats konden binnenrijden en de auto te voet moesten verlaten om een toegangscode in te voeren om de wascyclus te starten.

“Het was redelijkerwijs uitvoerbaar voor Chevron om het risico te elimineren of te verminderen door het installeren van gates die alleen toegang verlenen tot de wasplaats nadat een geldige toegangscode is ingevoerd,” beweren de rechtbankdocumenten. De zaak komt volgend jaar opnieuw voor de rechter.

Lees ook: 

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is de vaste redacteur voor CarwashPro. Ze schrijft daarnaast regelmatig voor andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Chevron aangeklaagd voor nalatigheid na dodelijk ongeval in carwash | CarwashPro

Chevron aangeklaagd voor nalatigheid na dodelijk ongeval in carwash

Een 73-jarige man overleed in november 2019 nadat hij bekneld raakte tussen een rollover en een autodeur. Dit was bij een locatie van Chevron in Mulgrave, Australië. Chevron staat nu voor de rechter voor nalatigheid. Zo had de wasstraat in kwestie geen bordjes die automobilisten waarschuwen niet uit te te stappen terwijl de carwash in gebruik is. 

De Australische tak van oliegigant Chevron wordt ervan beschuldigd geen maatregelen te hebben genomen om de veiligheid te waarborgen nadat een man om het leven was gekomen bij het gebruik van een van hun carwashes in Australië. De aanklacht is ingediend door WorkSafe, een overheidsinstantie vergelijkbaar met de Nederlandse Arbeidsinspectie.

In de aanklacht die WorkSafe indiende valt te lezen dat de overleden man handmatig een code invoerde om de carwash te starten. Hij wilde vervolgens instappen en raakte bekneld tussen de rollover en de autodeur nadat het wasprogramma was begonnen. De aanklacht beroept zich op het niet bieden van een veilige werkplek.

Waarschuwingsborden

Volgens documenten van de rechtbank heeft Chevron geen redelijkerwijs uitvoerbare stappen ondernomen om risico’s uit te sluiten, waaronder het niet plaatsen van borden die chauffeurs instrueren hun voertuig niet te verlaten terwijl de wasstraat in bedrijf is, en het niet aanbrengen van anti-botsbeugels of andere systemen die een dreigende botsing tussen bewegende delen en obstakels in de wasstraat kunnen detecteren.

WorkSafe beweerde ook dat de rollover was voorzien van metalen beugels die de ruimte voor auto’s, mensen en andere voorwerpen in de wasplaats beperkten, en dat het voor Chevron redelijkerwijs uitvoerbaar was om het risico weg te nemen of te beperken door deze beugels te verwijderen.

Uitstappen om te starten

De aanklacht heeft ook betrekking op tekortkomingen in het besturingssysteem van de wasstraat, waardoor klanten de wasplaats konden binnenrijden en de auto te voet moesten verlaten om een toegangscode in te voeren om de wascyclus te starten.

“Het was redelijkerwijs uitvoerbaar voor Chevron om het risico te elimineren of te verminderen door het installeren van gates die alleen toegang verlenen tot de wasplaats nadat een geldige toegangscode is ingevoerd,” beweren de rechtbankdocumenten. De zaak komt volgend jaar opnieuw voor de rechter.

Lees ook: 

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is de vaste redacteur voor CarwashPro. Ze schrijft daarnaast regelmatig voor andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.