Controleactie op drie handcarwashes in Lanaken

In Lanaken en Maasmechelen werd vrijdagavond 17 juni een gecoördineerde controleactie uitgevoerd op drie handcarwashes. De controle ging uit van de gemeentebesturen, in het kader van de bestuurlijke aanpak van ondermijnende criminaliteit. Reeds een aantal jaar wordt bij inspecties vastgesteld dat de sector van de handcarwashes enorm kwetsbaar is.

Controles in het verleden hebben geleid tot veroordelingen inzake mensenhandel en economische uitbuiting, en tot bestuurlijke sluitingen. Daarom wordt de sector binnen Limburg structureel aan bestuurlijke controles onderworpen om te voorkomen dat de openbare orde wordt bedreigd en de lokale besturen worden ondermijnd.
“Het is onze taak erop toe te zien dat alle wettelijke normen en voorschriften worden nageleefd. Anders dreigt oneerlijke economische concurrentie in de sector en dat is nefast voor de bonafide carwashes”, legt burgemeester van Lanaken Marino Keulen uit.

Geen inbreuken vastgesteld

Op het moment van de controle konden de inspectiediensten geen activiteiten vaststellen waardoor er ook geen inbreuken werden vastgesteld. “Ondanks het gebrek aan vaststellingen zullen wij in de toekomst flexacties (controleactie die plaatsvindt met flexibel samengestelde teams, red.) ten aanzien van deze sector blijven organiseren om de kwaliteit van de tewerkstelling te blijven monitoren. De bestuurlijke controles hebben vooral tot doel te voorkomen dat criminele netwerken en fenomenen als mensenhandel, grootschalige fraude, witwasconstructies en drugshandel zich in het lokale weefsel kunnen nestelen.”

Malafide netwerken

Burgemeester Maasmechelen, Raf Terwingen: “Het is een meerwaarde dat we dergelijke fenomenen via centraal gecoördineerde flexacties vanuit verschillende disciplines kunnen benaderen. Bovendien is een bovenlokale strategie nodig om te voorkomen dat malafide netwerken zich gaan verplaatsen van gemeente naar gemeente.”

Het controleteam bestond uit partners TSW, RSVZ, RSZ en DVZ. Het team werd nog verder aangevuld door diensten van de Gemeente Lanaken en Maasmechelen, de Politiezone LAMA en het ARIEC Limburg.

Lees ook:

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Controleactie op drie handcarwashes in Lanaken | CarwashPro

Controleactie op drie handcarwashes in Lanaken

In Lanaken en Maasmechelen werd vrijdagavond 17 juni een gecoördineerde controleactie uitgevoerd op drie handcarwashes. De controle ging uit van de gemeentebesturen, in het kader van de bestuurlijke aanpak van ondermijnende criminaliteit. Reeds een aantal jaar wordt bij inspecties vastgesteld dat de sector van de handcarwashes enorm kwetsbaar is.

Controles in het verleden hebben geleid tot veroordelingen inzake mensenhandel en economische uitbuiting, en tot bestuurlijke sluitingen. Daarom wordt de sector binnen Limburg structureel aan bestuurlijke controles onderworpen om te voorkomen dat de openbare orde wordt bedreigd en de lokale besturen worden ondermijnd.
“Het is onze taak erop toe te zien dat alle wettelijke normen en voorschriften worden nageleefd. Anders dreigt oneerlijke economische concurrentie in de sector en dat is nefast voor de bonafide carwashes”, legt burgemeester van Lanaken Marino Keulen uit.

Geen inbreuken vastgesteld

Op het moment van de controle konden de inspectiediensten geen activiteiten vaststellen waardoor er ook geen inbreuken werden vastgesteld. “Ondanks het gebrek aan vaststellingen zullen wij in de toekomst flexacties (controleactie die plaatsvindt met flexibel samengestelde teams, red.) ten aanzien van deze sector blijven organiseren om de kwaliteit van de tewerkstelling te blijven monitoren. De bestuurlijke controles hebben vooral tot doel te voorkomen dat criminele netwerken en fenomenen als mensenhandel, grootschalige fraude, witwasconstructies en drugshandel zich in het lokale weefsel kunnen nestelen.”

Malafide netwerken

Burgemeester Maasmechelen, Raf Terwingen: “Het is een meerwaarde dat we dergelijke fenomenen via centraal gecoördineerde flexacties vanuit verschillende disciplines kunnen benaderen. Bovendien is een bovenlokale strategie nodig om te voorkomen dat malafide netwerken zich gaan verplaatsen van gemeente naar gemeente.”

Het controleteam bestond uit partners TSW, RSVZ, RSZ en DVZ. Het team werd nog verder aangevuld door diensten van de Gemeente Lanaken en Maasmechelen, de Politiezone LAMA en het ARIEC Limburg.

Lees ook:

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.