de hemrik Leeuwarden

Angst voor krassen na wassen kan losgelaten worden: nylon nagenoeg verdwenen

Beeld: Washtec

Het adagium ‘wassen is krassen’ gaat vrijwel niet meer op in de wasstraat of de roll-over. Nylon borstels worden in wasgelegenheden bij tankstations nauwelijks nog gebruikt, bleek onlangs uit het naslagwerk ‘Wassen in Cijfers’ van BOVAG Autowas- en Poetsbedrijven. 

In het naslagwerk wordt gesteld dat nog maar 5 procent van de ondervraagde BOVAG-autowasbedrijven nylon borstels gebruikt in de wasstraat of roll-over. Het gaat dan voornamelijk om truckwashes. Steeds meer ondernemers kiezen in plaats daarvan voor textiel (68 procent) en/of foam (54 procent). “In een commerciële roll-over ken ik er geen één meer met PE (nylon). In niet-commerciële roll-overs wordt er een enkele keer nog wel gekozen voor PE”, vertelt Peter van der Veen van WashTec. Het bedrijf heeft in Nederland zo’n 1.100 machines staan. Alleen voor wielborstels en in truckwash-installaties gebruikt WashTec nog nylon.

Nederland telt volgens de meest recente gegevens van de BOVAG in totaal 1189 roll-over-locaties en 367 wasstraten. Van die 1189 roll-overs zijn er 986 te vinden bij een tankstation (waarvan 13 procent onbemand). Ongeveer 650 van de machines bij tankstations komen van WashTec. Het gaat daarbij om kettingwasstraten, wasboxen, roll-overs, truckwashes of een combinatie daarvan. Vaak is dat afhankelijk van de beschikbare ruimte.

Slijtsporen op auto

Volgens Van der Veen is het overigens een fabel dat er krassen op de auto ontstaan door het gebruik van nylon borstels. “Je ziet mogelijk wel slijtsporen, maar die zijn weg te poetsen. Dat in tegenstelling tot een kras, die veel dieper zit. Die krijg je bijvoorbeeld als je met een sleutel over de lak gaat.” Ook met de moderne installaties zie je op een gegeven moment draaisporen op de auto, stelt hij. “De kwaliteit van de lak maakt wel een verschil. Hoe dikker de lak, hoe minder sporen.” De reden dat nylon nog wel gebruikt wordt in de truckwash, is volgens Van der Veen dan ook dat vrachtwagens een veel sterkere laklaag hebben.

Toch ging het bedrijf al in 2004 over op ander materiaal voor de borstels: SofTecs wasmateriaal, de opvolger van de nylon borstels. “Inmiddels heeft de gehele industrie dit gevolgd en gekopieerd”, aldus Van der Veen. Het bedrijf kwam later met andere varianten op het gepatenteerde product, dat uniek is vanwege ‘de lengte van de strengen, de manier waarop ze gesneden zijn en het soortelijk gewicht van het materiaal’. Maar de overstap naar SofTecs heeft volgens hem niks met krassen te maken. “Twintig jaar geleden haalde je de auto’s die gewassen waren er op een zonnige parkeerplaats zo uit. Met het huidige schuimmateriaal lukt dat je nauwelijks meer.”

Veel vieze auto’s

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd onder de BOVAG aangesloten autowas- en poetsbedrijven en ruim duizend automobilisten, bleek bovendien dat zo’n 600.000 auto’s in ons land niet of nauwelijks gewassen worden. Dat aantal is gelijk aan drie jaar geleden. In 2015 kregen zelfs 800.000 auto’s nooit een wasbeurt. Tegelijkertijd is het totale aantal personenauto’s in Nederland sinds 2015 met ongeveer 1 miljoen toegenomen, waardoor het relatieve aantal vieze auto’s dus fors is afgenomen.

Desalniettemin zijn er voldoende kansen voor wassen bij het tankstation, denkt Van der Veen. “Autowassen is voor het tankstation zeer belangrijk en één van de belangrijkste bijdragen aan een positief bedrijfsresultaat. In veel situaties is het zelfs het product met de beste winstmarge. Met wassen wordt het aanbod voor de automobilist compleet.”

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Angst voor krassen na wassen kan losgelaten worden: nylon nagenoeg verdwenen | CarwashPro
de hemrik Leeuwarden

Angst voor krassen na wassen kan losgelaten worden: nylon nagenoeg verdwenen

Beeld: Washtec

Het adagium ‘wassen is krassen’ gaat vrijwel niet meer op in de wasstraat of de roll-over. Nylon borstels worden in wasgelegenheden bij tankstations nauwelijks nog gebruikt, bleek onlangs uit het naslagwerk ‘Wassen in Cijfers’ van BOVAG Autowas- en Poetsbedrijven. 

In het naslagwerk wordt gesteld dat nog maar 5 procent van de ondervraagde BOVAG-autowasbedrijven nylon borstels gebruikt in de wasstraat of roll-over. Het gaat dan voornamelijk om truckwashes. Steeds meer ondernemers kiezen in plaats daarvan voor textiel (68 procent) en/of foam (54 procent). “In een commerciële roll-over ken ik er geen één meer met PE (nylon). In niet-commerciële roll-overs wordt er een enkele keer nog wel gekozen voor PE”, vertelt Peter van der Veen van WashTec. Het bedrijf heeft in Nederland zo’n 1.100 machines staan. Alleen voor wielborstels en in truckwash-installaties gebruikt WashTec nog nylon.

Nederland telt volgens de meest recente gegevens van de BOVAG in totaal 1189 roll-over-locaties en 367 wasstraten. Van die 1189 roll-overs zijn er 986 te vinden bij een tankstation (waarvan 13 procent onbemand). Ongeveer 650 van de machines bij tankstations komen van WashTec. Het gaat daarbij om kettingwasstraten, wasboxen, roll-overs, truckwashes of een combinatie daarvan. Vaak is dat afhankelijk van de beschikbare ruimte.

Slijtsporen op auto

Volgens Van der Veen is het overigens een fabel dat er krassen op de auto ontstaan door het gebruik van nylon borstels. “Je ziet mogelijk wel slijtsporen, maar die zijn weg te poetsen. Dat in tegenstelling tot een kras, die veel dieper zit. Die krijg je bijvoorbeeld als je met een sleutel over de lak gaat.” Ook met de moderne installaties zie je op een gegeven moment draaisporen op de auto, stelt hij. “De kwaliteit van de lak maakt wel een verschil. Hoe dikker de lak, hoe minder sporen.” De reden dat nylon nog wel gebruikt wordt in de truckwash, is volgens Van der Veen dan ook dat vrachtwagens een veel sterkere laklaag hebben.

Toch ging het bedrijf al in 2004 over op ander materiaal voor de borstels: SofTecs wasmateriaal, de opvolger van de nylon borstels. “Inmiddels heeft de gehele industrie dit gevolgd en gekopieerd”, aldus Van der Veen. Het bedrijf kwam later met andere varianten op het gepatenteerde product, dat uniek is vanwege ‘de lengte van de strengen, de manier waarop ze gesneden zijn en het soortelijk gewicht van het materiaal’. Maar de overstap naar SofTecs heeft volgens hem niks met krassen te maken. “Twintig jaar geleden haalde je de auto’s die gewassen waren er op een zonnige parkeerplaats zo uit. Met het huidige schuimmateriaal lukt dat je nauwelijks meer.”

Veel vieze auto’s

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd onder de BOVAG aangesloten autowas- en poetsbedrijven en ruim duizend automobilisten, bleek bovendien dat zo’n 600.000 auto’s in ons land niet of nauwelijks gewassen worden. Dat aantal is gelijk aan drie jaar geleden. In 2015 kregen zelfs 800.000 auto’s nooit een wasbeurt. Tegelijkertijd is het totale aantal personenauto’s in Nederland sinds 2015 met ongeveer 1 miljoen toegenomen, waardoor het relatieve aantal vieze auto’s dus fors is afgenomen.

Desalniettemin zijn er voldoende kansen voor wassen bij het tankstation, denkt Van der Veen. “Autowassen is voor het tankstation zeer belangrijk en één van de belangrijkste bijdragen aan een positief bedrijfsresultaat. In veel situaties is het zelfs het product met de beste winstmarge. Met wassen wordt het aanbod voor de automobilist compleet.”

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.