Geen aansluiting

Ook stroomnetwerk Zeeland zit vol, grootverbruikers op wachtlijst

Zeeland is niet de eerste provincie waar het elektriciteitsnet aan zijn maximale capaciteit zit Foto: Shutterstock

Grote bedrijven in Zeeland kunnen voorlopig geen nieuwe stroomaansluiting krijgen. Volgens netbeheerder Tennet is het elektriciteitsnet vol. Grootverbruikers die een aansluiting of een uitbreiding willen, moeten lang wachten. Voor huishoudens en kleinere bedrijven is er nog wel plek op het stroomnet.

Door de groeiende vraag naar waterstoffabrieken, grote batterijen en de elektrificatie van de industrie kan aan de vraag naar meer stroomtransport volgens Tennet niet meer worden voldaan. Er wordt gewerkt aan een uitbreiding, maar de vraag naar meer elektriciteit ‘gaat veel sneller dan dat het net kan worden uitgebreid’. Daarom komen grootverbruikers die een aansluiting of een uitbreiding willen op een wachtlijst te staan. Dit geldt voor alle grootverbruikers in de provincie, ook voor bijvoorbeeld wasstraten die een grotere stroomaansluiting nodig hebben

Tennet zegt in een gesprek met het NOS Radio 1 Journaal dat het goed mogelijk is dat bedrijven nog jaren moeten wachten. Zo kunnen bedrijven in de omgeving van Schouwen-Duiveland tot 2028 op de wachtlijst staan, omdat daar momenteel wordt gewerkt aan een nieuwe hoogspanningsverbinding, die naar verwachting rond 2027 of 2028 af is. “Maar voor de rest van de provincie kan het wel tien jaar duren”, aldus de netbeheerder.

‘Spitsmijden’

Tennet wil onderzoeken of het zogenoemde ‘spitsmijden’ een oplossing is voor de korte termijn. Bedrijven krijgen dan het verzoek of ze op piekmomenten minder elektriciteit kunnen verbruiken. “Het net zit niet altijd vol. Het gaat om een aantal uur in de maand, ongeveer 30 tot 40 uur. Als we met bedrijven op ons net kunnen afspreken dat ze de spits gaan mijden, door geen of minder elektriciteit af te nemen, dan kunnen we weer klanten aansluiten.”

Zeeland is niet de eerste provincie waar het elektriciteitsnet aan zijn maximale capaciteit zit, meldt NOS. Eerder gebeurde dit al in de provincies Overijssel, Limburg en Noord-Brabant. In de laatste twee provincies bleek het ‘spitsmijden’ een uitkomst; er kwam op korte termijn weer plek vrij op het net voor nieuwe grootverbruikers.

(Bron: NOS/Omroep Zeeland)

Lees ook:

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Ook stroomnetwerk Zeeland zit vol, grootverbruikers op wachtlijst | CarwashPro