Mona Keijzer

Franchisewetgeving krijgt andere invulling

Er komt een nieuwe wettelijke regeling voor de franchisesector. De nieuwe franchisewetgeving krijgt een andere opzet dan de gedragscode die bedacht is door het vorige kabinet. Het doel van de nieuwe regeling is het versterken van de positie van franchisenemers. Al zijn er niet veel franchises in de carwashsector, als gevolg van schaalvergroting van sommige ondernemers kunnen deze wel steeds vaker gaan voorkomen.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) geeft hiermee samen met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) invulling aan het regeerakkoord.

Vier deelgebieden

De wettelijke regeling focust zich op vier deelgebieden. Dit zijn de precontractuele uitwisseling van informatie, de tussentijdse wijziging van een lopende franchiseovereenkomst, het overleg tussen de franchisegever en zijn franchisenemers en de beëindiging van de samenwerking.

Minister Dekker: “Als we bijvoorbeeld verduidelijken welke essentiële informatie steeds als minimum moet worden verstrekt door de franchisegever voor het sluiten van de franchiseovereenkomst, kan de franchisenemer beter inschatten of en hoe hij een succes kan maken van zijn onderneming.’

Nieuw wetsvoorstel

Keijzer en Dekker stellen nu een nieuw wetsvoorstel op, op basis van gesprekken met de sector. “Hierdoor worden de belangen van de franchisegever en die van de (aspirant-) franchisenemer onderling meer in balans gebracht”, aldus Keijzer. Het concept moet dit najaar klaar zijn.

De Nederlandse Franchise Vereniging is blij dat de eerder opgestelde gedragscode niet wordt doorgezet. “Uit alle hoeken komt kritiek”, liet directeur Jos Burgers eerder weten. Hij sprak van een code met een ‘hoog bemoeigehalte’. “Het is geen goede code, kennelijk vindt de staatssecretaris dat ook.”

Lees ook: Bovag maakt zich hard voor code franchisenemers

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Franchisewetgeving krijgt andere invulling | CarwashPro
Mona Keijzer

Franchisewetgeving krijgt andere invulling

Er komt een nieuwe wettelijke regeling voor de franchisesector. De nieuwe franchisewetgeving krijgt een andere opzet dan de gedragscode die bedacht is door het vorige kabinet. Het doel van de nieuwe regeling is het versterken van de positie van franchisenemers. Al zijn er niet veel franchises in de carwashsector, als gevolg van schaalvergroting van sommige ondernemers kunnen deze wel steeds vaker gaan voorkomen.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) geeft hiermee samen met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) invulling aan het regeerakkoord.

Vier deelgebieden

De wettelijke regeling focust zich op vier deelgebieden. Dit zijn de precontractuele uitwisseling van informatie, de tussentijdse wijziging van een lopende franchiseovereenkomst, het overleg tussen de franchisegever en zijn franchisenemers en de beëindiging van de samenwerking.

Minister Dekker: “Als we bijvoorbeeld verduidelijken welke essentiële informatie steeds als minimum moet worden verstrekt door de franchisegever voor het sluiten van de franchiseovereenkomst, kan de franchisenemer beter inschatten of en hoe hij een succes kan maken van zijn onderneming.’

Nieuw wetsvoorstel

Keijzer en Dekker stellen nu een nieuw wetsvoorstel op, op basis van gesprekken met de sector. “Hierdoor worden de belangen van de franchisegever en die van de (aspirant-) franchisenemer onderling meer in balans gebracht”, aldus Keijzer. Het concept moet dit najaar klaar zijn.

De Nederlandse Franchise Vereniging is blij dat de eerder opgestelde gedragscode niet wordt doorgezet. “Uit alle hoeken komt kritiek”, liet directeur Jos Burgers eerder weten. Hij sprak van een code met een ‘hoog bemoeigehalte’. “Het is geen goede code, kennelijk vindt de staatssecretaris dat ook.”

Lees ook: Bovag maakt zich hard voor code franchisenemers

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.