Belgische carwashes toch op afspraak open tijdens lockdown

In België geldt sinds zaterdag 27 maart opnieuw een lockdown. Carwashes mogen openblijven. De vraag is alleen of dat nu wel of niet op afspraak is. De voorlopige tussenstand: wél op afspraak.  

Wat nu precies de huidige stand van zaken is in België is lastig te achterhalen. Eerder bevestigde een woordvoerder van minister David Clarinval dat carwashes uitgesloten zijn van de regels rondom reservering omdat ze onder dienstverlening vallen (ipv onder niet-essentiële winkels). Uit het ministerieel besluit van vrijdag valt  dan weer op te maken dat de reserveringsregels alleen niet gelden voor cruciale dienstverleners. Kortom: carwashes mogen open, maar dan toch alleen op afspraak.

Diederik De Roeck van de Belgische branchevereniging BBRV bevestigt de afspraakverplichting. Hij vat de situatie in België als volgt samen: “zolang het niet specifiek per sector is uitgewerkt wat de regels zijn, en zolang die regels niet zwart op wit staan, hebben carwashes zich te houden aan reserveringen.” Wat overigens niet betekent dat die reserveringsplicht later weer kan worden geschrapt.

Uitzondering

De regels omtrent winkelen of wassen op afspraak staan niet vast. In Nederland moet ten minste vier uur op voorhand een reservering worden gemaakt, dat gaat voor België niet op. Winkels zijn momenteel vrij om een eigen systeem op te zetten en dat kan zowel telefonisch als online zijn. De Roeck zegt: “we weten alleen dat er op reservering moet gewerkt, hoe dat precies ingevuld moet worden zal later duidelijk worden.”

Ook is niet duidelijk of er boetes worden uitgedeeld aan wie werkt zonder reservering.

De Roeck hoopt op een uitzondering op de afspraakregels voor carwashes, maar heeft er een hard hoofd in. “In de vorige lockdown is ook geen uitzondering gemaakt voor carwashes, het is niet waarschijnlijk dat het nu wel gebeurt – ondanks het feit dat een bezoek veilig kan verlopen.”

De verzwaarde lockdown stemt de Belgische carwashes niet wanhopig, zegt hij. “Waar alle carwashes de vorige keer volledig moesten sluiten, is er nu nog de optie om op reservering te werken.”

Paaspauze

De verzwaarde lockdown moet niet te lang duren. Volgens de Belgische premier Alexander De Croo is er nu gekozen voor een “korte pijnperiode, een paaspauze” in de hoop de opflakkering terug te dringen. Scholen hebben een verlengde Paasvakantie, maar moeten 19 april weer opengaan.

Ook niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland zijn verboden. Premier De Croo kondigde aan dat de controle daarop tijdens de paasvakantie wordt opgevoerd – de auto zonder afspraak wassen in Nederland zit er dus niet in.

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Belgische carwashes toch op afspraak open tijdens lockdown | CarwashPro

Belgische carwashes toch op afspraak open tijdens lockdown

In België geldt sinds zaterdag 27 maart opnieuw een lockdown. Carwashes mogen openblijven. De vraag is alleen of dat nu wel of niet op afspraak is. De voorlopige tussenstand: wél op afspraak.  

Wat nu precies de huidige stand van zaken is in België is lastig te achterhalen. Eerder bevestigde een woordvoerder van minister David Clarinval dat carwashes uitgesloten zijn van de regels rondom reservering omdat ze onder dienstverlening vallen (ipv onder niet-essentiële winkels). Uit het ministerieel besluit van vrijdag valt  dan weer op te maken dat de reserveringsregels alleen niet gelden voor cruciale dienstverleners. Kortom: carwashes mogen open, maar dan toch alleen op afspraak.

Diederik De Roeck van de Belgische branchevereniging BBRV bevestigt de afspraakverplichting. Hij vat de situatie in België als volgt samen: “zolang het niet specifiek per sector is uitgewerkt wat de regels zijn, en zolang die regels niet zwart op wit staan, hebben carwashes zich te houden aan reserveringen.” Wat overigens niet betekent dat die reserveringsplicht later weer kan worden geschrapt.

Uitzondering

De regels omtrent winkelen of wassen op afspraak staan niet vast. In Nederland moet ten minste vier uur op voorhand een reservering worden gemaakt, dat gaat voor België niet op. Winkels zijn momenteel vrij om een eigen systeem op te zetten en dat kan zowel telefonisch als online zijn. De Roeck zegt: “we weten alleen dat er op reservering moet gewerkt, hoe dat precies ingevuld moet worden zal later duidelijk worden.”

Ook is niet duidelijk of er boetes worden uitgedeeld aan wie werkt zonder reservering.

De Roeck hoopt op een uitzondering op de afspraakregels voor carwashes, maar heeft er een hard hoofd in. “In de vorige lockdown is ook geen uitzondering gemaakt voor carwashes, het is niet waarschijnlijk dat het nu wel gebeurt – ondanks het feit dat een bezoek veilig kan verlopen.”

De verzwaarde lockdown stemt de Belgische carwashes niet wanhopig, zegt hij. “Waar alle carwashes de vorige keer volledig moesten sluiten, is er nu nog de optie om op reservering te werken.”

Paaspauze

De verzwaarde lockdown moet niet te lang duren. Volgens de Belgische premier Alexander De Croo is er nu gekozen voor een “korte pijnperiode, een paaspauze” in de hoop de opflakkering terug te dringen. Scholen hebben een verlengde Paasvakantie, maar moeten 19 april weer opengaan.

Ook niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland zijn verboden. Premier De Croo kondigde aan dat de controle daarop tijdens de paasvakantie wordt opgevoerd – de auto zonder afspraak wassen in Nederland zit er dus niet in.

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.