CarwashPro Jaaroverzicht 2021 (1): Toen docuserie De Wasstraat op de buis kwam

Het jaar zit er bijna op, tijd om de balans op te maken. Wat is er allemaal gebeurd in 2021? We beginnen met een terugblik op de eerste twee maanden van het jaar, toen de docuserie De Wasstraat op de buis kwam en Nederland de jongens uit Matz Carwash in Deventer omarmde.

Het bestgelezen artikel van januari 2021 was een artikel van een paar jaar eerder: een interview met Martin Kniest, eigenaar van Matz Carwash in Deventer. Hij vertelt in het verhaal over zijn personeelsbeleid, Kniest werkt met mensen met een, zoals hij het zegt, ‘overbrugbare’ afstand tot de arbeidsmarkt.
Hij en de jongens in de wasstraat zijn in januari de hoofdpersonen in de docuserie De Wasstraat. Wie googelt op Kniest komt al snel uit bij het interview wat hij met CarwashPro had, niet gek dus dat de statistieken nogal uitslaan hier.

Kans geven

De samenvatting: duurzaam ondernemen is heel belangrijk voor Kniest en dat zit ‘m vooral in de mensen waarmee hij werkt. Zij hebben bijvoorbeeld autisme, gehoorproblemen of zijn vluchteling. Voor deze personen is het niet vanzelfsprekend om een baan te vinden. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn dan ook ontzettend blij als je hen een kans geeft. Het betekent heel veel voor hen als iemand in ze gelooft. Die dankbaarheid vertaalt zich door naar een enthousiaste houding”, zegt Kniest. “Dat merk je al als je vriendelijk wordt begroet bij binnenkomst van de carwash. Hun enthousiasme is oprecht en puur. Dat maakt het zo speciaal om met hen te werken.”

Kniest staat nog steeds vierkant achter zijn missie om mensen aan het werk te krijgen en doet dat ook via Matz Social. Begin 2022 komt er een boek uit, De Wasstraat, met daarin het verhaal achter de documentaire en wat het allemaal teweeg heeft gebracht.

Sneeuw en ijs

Tijdens de sneeuwbuien en vrieskou van februari was het voor veel carwashes de vraag of ze open konden blijven. De windrichting, hittekanonnen en de mogelijkheid om deuren te sluiten speelden een belangrijke rol in het wel of niet openblijven van carwashes in februari.

Algemene winterrichtlijnen voor carwashes zijn er niet, de afweging om wel of niet open te blijven is aan de operator zelf. Carwashondernemers zijn het over één ding wel eens: zodra het gaat dooien, wordt het druk. En dat werd het! Halverwege februari kwam het kwik weer boven nul en dat zorgde voor topdrukte in de carwash, zo werd de stilte tijdens de vrieskou weer gecompenseerd.

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is de vaste redacteur voor CarwashPro. Ze schrijft daarnaast regelmatig voor andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CarwashPro Jaaroverzicht 2021 (1): Toen docuserie De Wasstraat op de buis kwam | CarwashPro

CarwashPro Jaaroverzicht 2021 (1): Toen docuserie De Wasstraat op de buis kwam

Het jaar zit er bijna op, tijd om de balans op te maken. Wat is er allemaal gebeurd in 2021? We beginnen met een terugblik op de eerste twee maanden van het jaar, toen de docuserie De Wasstraat op de buis kwam en Nederland de jongens uit Matz Carwash in Deventer omarmde.

Het bestgelezen artikel van januari 2021 was een artikel van een paar jaar eerder: een interview met Martin Kniest, eigenaar van Matz Carwash in Deventer. Hij vertelt in het verhaal over zijn personeelsbeleid, Kniest werkt met mensen met een, zoals hij het zegt, ‘overbrugbare’ afstand tot de arbeidsmarkt.
Hij en de jongens in de wasstraat zijn in januari de hoofdpersonen in de docuserie De Wasstraat. Wie googelt op Kniest komt al snel uit bij het interview wat hij met CarwashPro had, niet gek dus dat de statistieken nogal uitslaan hier.

Kans geven

De samenvatting: duurzaam ondernemen is heel belangrijk voor Kniest en dat zit ‘m vooral in de mensen waarmee hij werkt. Zij hebben bijvoorbeeld autisme, gehoorproblemen of zijn vluchteling. Voor deze personen is het niet vanzelfsprekend om een baan te vinden. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn dan ook ontzettend blij als je hen een kans geeft. Het betekent heel veel voor hen als iemand in ze gelooft. Die dankbaarheid vertaalt zich door naar een enthousiaste houding”, zegt Kniest. “Dat merk je al als je vriendelijk wordt begroet bij binnenkomst van de carwash. Hun enthousiasme is oprecht en puur. Dat maakt het zo speciaal om met hen te werken.”

Kniest staat nog steeds vierkant achter zijn missie om mensen aan het werk te krijgen en doet dat ook via Matz Social. Begin 2022 komt er een boek uit, De Wasstraat, met daarin het verhaal achter de documentaire en wat het allemaal teweeg heeft gebracht.

Sneeuw en ijs

Tijdens de sneeuwbuien en vrieskou van februari was het voor veel carwashes de vraag of ze open konden blijven. De windrichting, hittekanonnen en de mogelijkheid om deuren te sluiten speelden een belangrijke rol in het wel of niet openblijven van carwashes in februari.

Algemene winterrichtlijnen voor carwashes zijn er niet, de afweging om wel of niet open te blijven is aan de operator zelf. Carwashondernemers zijn het over één ding wel eens: zodra het gaat dooien, wordt het druk. En dat werd het! Halverwege februari kwam het kwik weer boven nul en dat zorgde voor topdrukte in de carwash, zo werd de stilte tijdens de vrieskou weer gecompenseerd.

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is de vaste redacteur voor CarwashPro. Ze schrijft daarnaast regelmatig voor andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.