Invoering van de Omgevingswet naar 1 juli 2023

Minister Hugo de Jonge vindt dat er een nieuwe, concrete ingangsdatum moet komen voor invoering van de Omgevingswet Foto: Pxhere

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) stelt de invoering van de Omgevingswet uit naar 1 juli 2023. Hij heeft lang vastgehouden aan 1 januari 2023 als ingangsdatum, maar vindt dat moment nu toch onverantwoord.

Minister De Jonge stelt dat een nieuwe, concrete ingangsdatum nodig is. “Er is meer tijd nodig om te oefenen en te testen. Alles afwegend is een nieuwe ingangsdatum van 1 juli 2023 de beste optie, zo vinden ook de provincies, gemeenten en waterschappen. Dit beperkte uitstel zorgt voor zorgvuldigheid én duidelijkheid. Over de verschillende scenario’s, achterliggende dilemma’s en alle voor- en nadelen ga ik graag met de Eerste Kamer in debat.”

Wat betekent de Omgevingswet voor de autowasbranche?

De Omgevingswet is een bundeling van verschillende wet- en regelgeving voor allerlei sectoren. Zo krijgt de wasbranche straks, naast de verplichte periodieke inspectie van vloeren en opslagputten, ook te maken met inspectie van de bedrijfsriolering. Tijdens zo’n inspectie, die eens in de zes jaar moet plaatsvinden, wordt gecontroleerd of er geen afvalwater kan doorlekken in de grond en zo in het grondwater terecht kan komen.

Daarnaast zorgt de wet voor één digitaal loket dat het voor consumenten en bedrijfsleven makkelijker maakt vergunningen aan te vragen en projecten te starten. Het Koninklijk Besluit dat de eerder beoogde invoering per 1 januari 2023 regelt, trekt de minister nu in om vervolgens een nieuw besluit in procedure te brengen met als ingangsdatum 1 juli 2023.

Lees ook: 

Hét grootste vakevenement voor de tankstation- en carwashbranche in Nederland en België vindt dit jaar plaats op 9 en 10 november in de Expo Houten. Schrijf je nu in!

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Invoering van de Omgevingswet naar 1 juli 2023 | CarwashPro

Invoering van de Omgevingswet naar 1 juli 2023

Minister Hugo de Jonge vindt dat er een nieuwe, concrete ingangsdatum moet komen voor invoering van de Omgevingswet Foto: Pxhere

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) stelt de invoering van de Omgevingswet uit naar 1 juli 2023. Hij heeft lang vastgehouden aan 1 januari 2023 als ingangsdatum, maar vindt dat moment nu toch onverantwoord.

Minister De Jonge stelt dat een nieuwe, concrete ingangsdatum nodig is. “Er is meer tijd nodig om te oefenen en te testen. Alles afwegend is een nieuwe ingangsdatum van 1 juli 2023 de beste optie, zo vinden ook de provincies, gemeenten en waterschappen. Dit beperkte uitstel zorgt voor zorgvuldigheid én duidelijkheid. Over de verschillende scenario’s, achterliggende dilemma’s en alle voor- en nadelen ga ik graag met de Eerste Kamer in debat.”

Wat betekent de Omgevingswet voor de autowasbranche?

De Omgevingswet is een bundeling van verschillende wet- en regelgeving voor allerlei sectoren. Zo krijgt de wasbranche straks, naast de verplichte periodieke inspectie van vloeren en opslagputten, ook te maken met inspectie van de bedrijfsriolering. Tijdens zo’n inspectie, die eens in de zes jaar moet plaatsvinden, wordt gecontroleerd of er geen afvalwater kan doorlekken in de grond en zo in het grondwater terecht kan komen.

Daarnaast zorgt de wet voor één digitaal loket dat het voor consumenten en bedrijfsleven makkelijker maakt vergunningen aan te vragen en projecten te starten. Het Koninklijk Besluit dat de eerder beoogde invoering per 1 januari 2023 regelt, trekt de minister nu in om vervolgens een nieuw besluit in procedure te brengen met als ingangsdatum 1 juli 2023.

Lees ook: 

Hét grootste vakevenement voor de tankstation- en carwashbranche in Nederland en België vindt dit jaar plaats op 9 en 10 november in de Expo Houten. Schrijf je nu in!

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.