Progress Europe past UV-C technologie toe in autointerieur

De inschakelduur van de UV-C lamp is afhankelijk van de grootte van het interieur Foto: Progress Europe

Progress Europe uit Vaassen komt met een apparaat op de markt, dat aan de hand van ultraviolet licht ‘meer dan 99 procent van de virussen en bacteriën elimineert’. De UV-C Disinfection Device zou het met name voor bedrijven makkelijker moeten maken om besmettingen te voorkomen.

“UV-C technologie is op zich niet nieuw. Maar de toepassing in de auto-interieurs is dat wel”, zegt Harry Doornbos van Progress Europe. “Met ultraviolet UV-C-licht zijn bacteriën en andere micro-organismen effectief aan te pakken. De technologie wordt al decennia toegepast om bijvoorbeeld operatiekamers en chirurgische instrumenten intensief te ontsmetten. Wij hebben nu een apparaat ontwikkeld en ontworpen voor gebruik in het interieur van een auto of eigenlijk elk type voertuig: de UV-C Disinfection-lamp.”

Verantwoording bij bedrijven

Het reinigen en effectief ontsmetten van het interieur van een voertuig is volgens Doornbos steeds belangrijker geworden. “Des te meer bij (lease)auto’s en voertuigen die door meerdere personen worden gebruikt. Maar ook voor bijvoorbeeld taxi- en busbedrijven en wagenparkbeheerders. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) speelt hierin een belangrijke rol. Vooral nu het kabinet bij een komende coronagolf de verantwoording meer bij bedrijven legt om besmettingen te voorkomen.” Op de meest vieze plekken in de auto leven gemiddeld 629 bacteriën per vierkante centimeter, zo blijkt uit onderzoek. “Een autostuur bevat meer bacteriën dan de gemiddelde wc-bril, met alle mogelijke gevolgen zoals ziekteverzuim van dien.”

15 minuten

De UV-C lamp wordt bediend door middel van een app op de smartphone en kan worden aangesloten op een 12V of 24V-signaal. Het apparaat schakelt zichzelf uit als de ingebouwde radar beweging in de auto waarneemt. De inschakelduur is afhankelijk van de grootte van het interieur. “Voor een personen- en compacte bedrijfsauto moet je denken aan 15 minuten, terwijl dit bij een grote cabine van een vrachtauto het dubbele is.” Er hoeft geen rekening te worden gehouden met de droogtijd, “zoals dat bij alternatieve, vloeibare oplossingen wel het geval is”, aldus Doornbos.

Lees ook:

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Progress Europe past UV-C technologie toe in autointerieur | CarwashPro

Progress Europe past UV-C technologie toe in autointerieur

De inschakelduur van de UV-C lamp is afhankelijk van de grootte van het interieur Foto: Progress Europe

Progress Europe uit Vaassen komt met een apparaat op de markt, dat aan de hand van ultraviolet licht ‘meer dan 99 procent van de virussen en bacteriën elimineert’. De UV-C Disinfection Device zou het met name voor bedrijven makkelijker moeten maken om besmettingen te voorkomen.

“UV-C technologie is op zich niet nieuw. Maar de toepassing in de auto-interieurs is dat wel”, zegt Harry Doornbos van Progress Europe. “Met ultraviolet UV-C-licht zijn bacteriën en andere micro-organismen effectief aan te pakken. De technologie wordt al decennia toegepast om bijvoorbeeld operatiekamers en chirurgische instrumenten intensief te ontsmetten. Wij hebben nu een apparaat ontwikkeld en ontworpen voor gebruik in het interieur van een auto of eigenlijk elk type voertuig: de UV-C Disinfection-lamp.”

Verantwoording bij bedrijven

Het reinigen en effectief ontsmetten van het interieur van een voertuig is volgens Doornbos steeds belangrijker geworden. “Des te meer bij (lease)auto’s en voertuigen die door meerdere personen worden gebruikt. Maar ook voor bijvoorbeeld taxi- en busbedrijven en wagenparkbeheerders. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) speelt hierin een belangrijke rol. Vooral nu het kabinet bij een komende coronagolf de verantwoording meer bij bedrijven legt om besmettingen te voorkomen.” Op de meest vieze plekken in de auto leven gemiddeld 629 bacteriën per vierkante centimeter, zo blijkt uit onderzoek. “Een autostuur bevat meer bacteriën dan de gemiddelde wc-bril, met alle mogelijke gevolgen zoals ziekteverzuim van dien.”

15 minuten

De UV-C lamp wordt bediend door middel van een app op de smartphone en kan worden aangesloten op een 12V of 24V-signaal. Het apparaat schakelt zichzelf uit als de ingebouwde radar beweging in de auto waarneemt. De inschakelduur is afhankelijk van de grootte van het interieur. “Voor een personen- en compacte bedrijfsauto moet je denken aan 15 minuten, terwijl dit bij een grote cabine van een vrachtauto het dubbele is.” Er hoeft geen rekening te worden gehouden met de droogtijd, “zoals dat bij alternatieve, vloeibare oplossingen wel het geval is”, aldus Doornbos.

Lees ook:

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.