Eindejaarsspecial

‘We kunnen het jaar weer positief afsluiten’

Het team van Caramba voorafgaand aan de feestdagen Foto: Caramba Nederland

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Een mooi moment om samen met een aantal branchegenoten in de eindejaarsuitgave terug te blikken op 2022 en vooruit te kijken naar de toekomst. Wat zijn de uitdagingen en waar liggen nog kansen?

“Het was, en eigenlijk is dit nog steeds zo, een rumoerig jaar voor de gehele wereld”, zegt Romke Kiestra van Caramba. “En dus ook voor de carwashbranche en voor Caramba Nederland. Er is schaarste op de grondstoffenmarkt als gevolg van de corona-epidemie en daarna de oorlog in Oekraïne. Daardoor is de economische situatie erg onrustig, waardoor prijzen onder druk komen te staan. Daarnaast zijn er relaties die te kampen hebben met dezelfde zorgen rondom hun bedrijven en hun medewerkers. Een tekort aan personeel is een groot probleem. Een complexe situatie voor iedereen.”

Verantwoord gebruik van chemie

Kiestra vervolgt: “Gelukkig kunnen we, samen met onze trouwe relaties, ook dit jaar weer positief afsluiten. Voor 2023 liggen er ook weer voldoende uitdagingen, waaronder verdere innovaties met betrekking tot onze producten, uitbreiding van ons salesteam, het verder doorontwikkelen van duurzaamheid in onze chemieproducten en verpakkingen, maar ook in het beheren van het recyclewater. De carwashbranche gaat al zeer bewust om met het verantwoord gebruik van water en chemie maar we hopen dat dit in 2023 zich verder ontwikkelt.”

Energiearme carwashsystemen

“Het was zeker een bewogen jaar, waar corona verder weg leek te gaan en de energiecrisis de kop op stak”, begint Mark Jacobs van EenzetCarwash. “Daarnaast zien we dat in nieuwbouw besluitvorming langer duurt door het traag verkrijgen van vergunningen of verzwaarde energieaansluitingen, alsook herziening van exploitatiebegrotingen voor deze nieuwe situatie. Deze verschuivingen in de markt leidden er toe om kritisch naar onze eigen organisatie te kijken met bijbehorende structuur. De stap om tot een herindeling van onze eigen organisatie te komen was niet eenvoudig. Het maakte wel de weg vrij om te zorgen dat voor de komende jaren de groep zodanig is gestructureerd om gestaag door te kunnen groeien. We hebben ook de tijd genomen om naar de marktwensen te luisteren en gaan in de komende tijd stap voor stap hier vorm aangeven.”

“De verwachting is dat in het komende jaar de nieuwbouw weer aantrekt en dat de service blijft groeien”, vult Jacobs aan. “Verder zien we een toename van onbemande wasinstallaties. EenzetCarwash heeft een jaar geleden een ontwikkelaar in dienst genomen om de benodigde systemen hiervoor op te tuigen. Zo realiseert EenzetCarwash steeds meer energiearme carwashsystemen waarbij ook vergaande waterrecycling kan worden toegepast.”

In het speciale eindejaarsmagazine komen ook andere branchegenoten aan bod, waaronder WashTec en BOVAG. Benieuwd naar hun kijk op het afgelopen jaar en de toekomst? Je leest het hier.

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘We kunnen het jaar weer positief afsluiten’ | CarwashPro
Eindejaarsspecial

‘We kunnen het jaar weer positief afsluiten’

Het team van Caramba voorafgaand aan de feestdagen Foto: Caramba Nederland

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Een mooi moment om samen met een aantal branchegenoten in de eindejaarsuitgave terug te blikken op 2022 en vooruit te kijken naar de toekomst. Wat zijn de uitdagingen en waar liggen nog kansen?

“Het was, en eigenlijk is dit nog steeds zo, een rumoerig jaar voor de gehele wereld”, zegt Romke Kiestra van Caramba. “En dus ook voor de carwashbranche en voor Caramba Nederland. Er is schaarste op de grondstoffenmarkt als gevolg van de corona-epidemie en daarna de oorlog in Oekraïne. Daardoor is de economische situatie erg onrustig, waardoor prijzen onder druk komen te staan. Daarnaast zijn er relaties die te kampen hebben met dezelfde zorgen rondom hun bedrijven en hun medewerkers. Een tekort aan personeel is een groot probleem. Een complexe situatie voor iedereen.”

Verantwoord gebruik van chemie

Kiestra vervolgt: “Gelukkig kunnen we, samen met onze trouwe relaties, ook dit jaar weer positief afsluiten. Voor 2023 liggen er ook weer voldoende uitdagingen, waaronder verdere innovaties met betrekking tot onze producten, uitbreiding van ons salesteam, het verder doorontwikkelen van duurzaamheid in onze chemieproducten en verpakkingen, maar ook in het beheren van het recyclewater. De carwashbranche gaat al zeer bewust om met het verantwoord gebruik van water en chemie maar we hopen dat dit in 2023 zich verder ontwikkelt.”

Energiearme carwashsystemen

“Het was zeker een bewogen jaar, waar corona verder weg leek te gaan en de energiecrisis de kop op stak”, begint Mark Jacobs van EenzetCarwash. “Daarnaast zien we dat in nieuwbouw besluitvorming langer duurt door het traag verkrijgen van vergunningen of verzwaarde energieaansluitingen, alsook herziening van exploitatiebegrotingen voor deze nieuwe situatie. Deze verschuivingen in de markt leidden er toe om kritisch naar onze eigen organisatie te kijken met bijbehorende structuur. De stap om tot een herindeling van onze eigen organisatie te komen was niet eenvoudig. Het maakte wel de weg vrij om te zorgen dat voor de komende jaren de groep zodanig is gestructureerd om gestaag door te kunnen groeien. We hebben ook de tijd genomen om naar de marktwensen te luisteren en gaan in de komende tijd stap voor stap hier vorm aangeven.”

“De verwachting is dat in het komende jaar de nieuwbouw weer aantrekt en dat de service blijft groeien”, vult Jacobs aan. “Verder zien we een toename van onbemande wasinstallaties. EenzetCarwash heeft een jaar geleden een ontwikkelaar in dienst genomen om de benodigde systemen hiervoor op te tuigen. Zo realiseert EenzetCarwash steeds meer energiearme carwashsystemen waarbij ook vergaande waterrecycling kan worden toegepast.”

In het speciale eindejaarsmagazine komen ook andere branchegenoten aan bod, waaronder WashTec en BOVAG. Benieuwd naar hun kijk op het afgelopen jaar en de toekomst? Je leest het hier.

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.