Follow-up

BOVAG over uitstel Omgevingswet: ‘Bereid u alvast voor’

BOVAG deelt tips om alvast voor te bereiden op de Omgevingswet Foto: Pixabay

De nieuwe Omgevingswet is voor de vijfde keer uitgesteld. Het kabinet wil dat die ingaat op 1 januari 2024 in plaats van 1 juli 2023. BOVAG is verheugd dat de wet nu pas ingaat als een ondernemersvriendelijk omgevingsloket zeker is. En hoewel dat nog even duurt, adviseert BOVAG wel om alvast het een en ander voor te bereiden.

Op de vraag of er nu al wat geregeld moet worden, nu duidelijk is dat de Omgevingswet op 1 januari 2024 ingaat, zegt BOVAG op haar website: “Ja en nee. U hoeft geen adviseur in te schakelen. Dat heeft geen zin en jaagt u onnodig op kosten. Maar er zijn wel een paar zaken waarvan het raadzaam is ze nu al te regelen.” Een aantal tips:

1. Voorkom onnodige milieuleges
• Met de komst van de Omgevingswet keren de milieuleges terug. Gemeenten kunnen straks voor MBA’s (milieubelastende activiteiten) leges gaan heffen.
• Als u een milieubelastende activiteit ontplooit die nog niet eerder is gemeld (en die mogelijk vergunningplichtig is), dan is het raadzaam dit nu al te regelen/formaliseren. Dan voorkomt u in ieder geval de milieuleges die weer terugkomen met de komst van de Omgevingswet.
• De check of u vergunningplichtig bent of meldingplichtig kunt u doen met de AIM-module: het huidige loket voor het bedrijfsleven. Daar kunt u kiezen voor het profiel Automotive en/of Tankstations. Vervolgens kiest u bij bedrijfsprofiel de relevantie activiteiten (die nog niet bekend zijn bij de gemeente) of de toekomstige activiteiten. Aan het eind kunt u de regels downloaden als pdf- of excel-bestand.

2. Documenteer afspraken
Documenteer huidige afspraken, uitzonderingsituaties en vrijstellingen. Vraag eventueel om schriftelijke bevestiging/uittreksel als u deze niet digitaal of op schrift heeft zodat later – wanneer de systemen worden geïntegreerd – er niets zoek raakt en eerdere afspraken niet meer zijn op te halen.

3. Dien lopende aanvragen in
Ondernemers met ontwikkelplannen vragen zich mogelijk af of de beoogde plannen nu moeten worden doorgezet of pas na inwerkingtreding van de Omgevingswet. Als de ontwikkeling past binnen het huidige bestemmingsplan, is het advies om de aanvraag in te dienen voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

Wetten en regels via één loket

De nieuwe Omgevingswet bundelt alle wetten en regels voor ruimte, bouw, infrastructuur, milieu, natuur en water. Doel is dat aanvragen voor ondernemers eenvoudiger wordt en dat er slechts één aanvraag nodig is die bijvoorbeeld door meerdere overheidsinstanties tegelijk beoordeeld kan worden Ondernemers regelen dit dan via één online ondernemersloket, waarin ze eenvoudig en zonder hulp van derden hun eigen weg moeten kunnen vinden.

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

BOVAG over uitstel Omgevingswet: ‘Bereid u alvast voor’ | CarwashPro
Follow-up

BOVAG over uitstel Omgevingswet: ‘Bereid u alvast voor’

BOVAG deelt tips om alvast voor te bereiden op de Omgevingswet Foto: Pixabay

De nieuwe Omgevingswet is voor de vijfde keer uitgesteld. Het kabinet wil dat die ingaat op 1 januari 2024 in plaats van 1 juli 2023. BOVAG is verheugd dat de wet nu pas ingaat als een ondernemersvriendelijk omgevingsloket zeker is. En hoewel dat nog even duurt, adviseert BOVAG wel om alvast het een en ander voor te bereiden.

Op de vraag of er nu al wat geregeld moet worden, nu duidelijk is dat de Omgevingswet op 1 januari 2024 ingaat, zegt BOVAG op haar website: “Ja en nee. U hoeft geen adviseur in te schakelen. Dat heeft geen zin en jaagt u onnodig op kosten. Maar er zijn wel een paar zaken waarvan het raadzaam is ze nu al te regelen.” Een aantal tips:

1. Voorkom onnodige milieuleges
• Met de komst van de Omgevingswet keren de milieuleges terug. Gemeenten kunnen straks voor MBA’s (milieubelastende activiteiten) leges gaan heffen.
• Als u een milieubelastende activiteit ontplooit die nog niet eerder is gemeld (en die mogelijk vergunningplichtig is), dan is het raadzaam dit nu al te regelen/formaliseren. Dan voorkomt u in ieder geval de milieuleges die weer terugkomen met de komst van de Omgevingswet.
• De check of u vergunningplichtig bent of meldingplichtig kunt u doen met de AIM-module: het huidige loket voor het bedrijfsleven. Daar kunt u kiezen voor het profiel Automotive en/of Tankstations. Vervolgens kiest u bij bedrijfsprofiel de relevantie activiteiten (die nog niet bekend zijn bij de gemeente) of de toekomstige activiteiten. Aan het eind kunt u de regels downloaden als pdf- of excel-bestand.

2. Documenteer afspraken
Documenteer huidige afspraken, uitzonderingsituaties en vrijstellingen. Vraag eventueel om schriftelijke bevestiging/uittreksel als u deze niet digitaal of op schrift heeft zodat later – wanneer de systemen worden geïntegreerd – er niets zoek raakt en eerdere afspraken niet meer zijn op te halen.

3. Dien lopende aanvragen in
Ondernemers met ontwikkelplannen vragen zich mogelijk af of de beoogde plannen nu moeten worden doorgezet of pas na inwerkingtreding van de Omgevingswet. Als de ontwikkeling past binnen het huidige bestemmingsplan, is het advies om de aanvraag in te dienen voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

Wetten en regels via één loket

De nieuwe Omgevingswet bundelt alle wetten en regels voor ruimte, bouw, infrastructuur, milieu, natuur en water. Doel is dat aanvragen voor ondernemers eenvoudiger wordt en dat er slechts één aanvraag nodig is die bijvoorbeeld door meerdere overheidsinstanties tegelijk beoordeeld kan worden Ondernemers regelen dit dan via één online ondernemersloket, waarin ze eenvoudig en zonder hulp van derden hun eigen weg moeten kunnen vinden.

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.