clean car, handcar wash, carwash

Nieuw keurmerk moet misstanden in Engelse carwashsector tegengaan

De Engelse overheid komt met nieuwe regels om moderne slavernij en andere misstanden in de carwashsector tegen te gaan. Het nieuwe beleid richt zich met name op handcarwashes, het moet voor consumenten makkelijker worden om een betrouwbare wasgelegenheid te vinden. Dit wordt gedaan middels het plaatsen van een keurmerk op de locatie van de wasgelegenheden die zich wel aan de regels houden.

Het verantwoord-carwash-plan is ontwikkeld met behulp van de Gangmasters en Labour Abuse Authority (GLAA) en andere overheidsorganen. Het is het gevolg van de vele misstanden in de carwashsector. De illegaliteit in voornamelijk de handcarwashbranche moet maar eens klaar zijn volgens verschillende overheidspartijen.

Sir David Metcalf, Directeur Arbeidsmarkt handhaving, heeft volgens Petrolplaza in zijn onlangs uitgekomen strategie aangegeven dat het risico bestaat dat het wassen bij handcarwashes gepaard gaat met overtredingen van regels en dat er vaak gevallen van moderne slavernij voorkomen. De regeling krijgt in november een pilot in de Midlands en is ontwikkeld door de Downstream Fuel Association met de GLAA, politie, de Health and Safety Executive, Hare Majesteit’s Revenue and Customs, de Environment Agency en de Car Wash Association.

20.000 handcarwashes

De betrokkenheid van de anti-slavernij organisatie Unseen heeft ervoor gezorgd dat de regeling ook kijkt naar indicatoren die in ogenschijn genomen moeten worden wanneer men een carwash bezoekt. Darryl Dixon van de GLAA, geeft aan dat er in het verleden enorm veel problemen gezien zijn op verschillende carwash locaties. Volgens hem varieerde het van moderne slavernij tot aan het niet betalen van fatsoenlijke salarissen of zelfs helemaal niets te betalen. Er wordt geschat dat er in het Verenigde Koninkrijk zo’n 20.000 handcarwashes zijn. Ondanks dat er zijn die legaal opereren, zijn er door overheidsinstanties enorm veel misstanden aangetroffen.

Lees ook:

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.